12.05.2023 Komentari: 1

Kako urediti dvorište sa malo novca?

Sve je više ljudi iz gradskih sredina koji u potrazi za svežim vazduhom, zdravom hranom i mirom kupuju kuće i imanja van grada. Jedan od prvih zadataka u novom domu je svakako kako urediti dvorište. Pretražujući internet naići ćete na mnogo saveta i predloga. Neki su interesantni, korisni i relativno jeftini, dok drugi zahtevaju ne samo puno vremena, već i dosta ulaganja.

Žbunje cveća u dvorištu.

 

Ako i vi spadate u one kojima predstoji sređivanje prostora oko kuće, a želite originalne, jednostavne predloge koji neće potpuno isprazniti vaš novčanik, pogledajte naše ideje za jeftino uređenje dvorišta.

 

Kako urediti baštu?


Uredno i lepo dvorište nezamislivo je bez bašte sa cvećem. Najbolje je saditi ga direktno u zemlju. Za sađenje treba koristiti otporne višegodišnje biljke koje lako uspevaju u našem podneblju kako ne biste kupovali nove sadnice svake godine.


Kraljica dvorišta svakako je ruža. Nju možete lako rasaditi i iz njenih grančica. Dovoljno je da odsečete grane ruže, zabodete ih u krompir i tako posadite u saksiju. Nakon nekog vremena možete ih presaditi u zemlju. Naročito su dekorativne ruže penjačice, koje se sade uz stubove ili ograde, i za koje se može napraviti dekorativan baštenski luk od leskovog pruća.


Neposredno oko kuće ne treba saditi voćke ni listopadno drveće. Voće privlači insekte, a opalo lišće otežava održavanje dvorišta i stvara miris buđi. Zato je najbolje posaditi zimzeleno drveće, jele, tuje i druge vrste četinara. Dekorativni su i otporni, ne zahtevaju mnogo nege, pružaju hladovinu i ne ometaju rast drugih biljaka. Mogu se lako rasaditi iz šišarki tokom zime i posaditi u rano proleće.

 

Kako urediti dvorište ispred kuće?


Prostoru ispred kuće trebalo bi posvetiti posebnu pažnju, jer je to ono što će prvo slučajni prolaznici i vaši gosti primetiti. Nije vam potrebno puno da biste ulepšali prilaz vašem domu.

 

Žardinjere za cveće

 

U njih možete posaditi cveće, ali i začinske biljke. Ako ih već koristimo u dvorištu trebalo bi da budu od prirodnih materijala, najbolje drveta. Za to će poslužiti i parčad debla koja su presečena napola po dužini i izdubljena. Pre sejanja treba na dno staviti jedan sloj sitnog peska koji će biljkama držati vlagu, pa ga prekriti mešavinom obične i saksijske zemlje.


U žardinjere se sade sitnije vrste, mahom jednogodišnje biljke i pri svakom novom prolećnom sađenju treba dodati novu zemlju. Nisu dobro rešenje za lozice jer one zahtevaju više zemlje i loše podnose premeštanje.

 

Dve devojčice na ljuljašci.

 

Ljuljaške za malu i veliku decu

 

Dvorište nije kompletno bez ljuljaški. Ne mora to biti preskupa jaje ljuljaška ili čitava konstrukcija nalik onima u gradskim parkovima ili kafićima. Dovoljna je šira daska od čvrstog drveta i brodski konopci koje možete vezati za jaku granu nekog drveta. Ako je daska tvrda, uvek je možete obložiti jastucima koje ćete ispod zavezati trakama.


Drvene ljuljaške za malu decu sa ogradicom ručne izrade mogu se povoljno kupiti i u hobi centrima ili na vašarima.

 

Lampioni i solarne lampe za dvorište


Pažljivo odabrana i strateški postavljena rasveta može ulepšati i najjednostavnije dvorište. Uz svega nekoliko solarnih lampica koje se povoljno mogu pronaći u online prodavnicama, oživeće i najdosadniji dvorišni ambijent.


Možete ih postaviti sa jedne i druge strane stazice koja vodi od ulazne kapije do vrata vašeg doma. Takođe, lepo će izgledati zabodene u žardinjere ili na tremu.


Lampioni za dvoriste postavljeni na terasi ili na drveću bacaće diskretnu svetlost i stvarati romantičan ambijent.

 

Lampioni za dvorište okačeni na drvo.

 

Baštenske garniture za sedenje


Pronaći ćete ih u raznim varijantama u specijalizovanim radnjama za uređenje dvorišta, a mogu se i napraviti uz minimum troškova. Naročito dekorativno izgleda rustični drveni sto sa klupama po ugledu na one u starim šumadijskim dvorištima.

 

Gde nabaviti materijal za takve baštenske garniture i kako ih napraviti?


Možete poseći staro drvo i dati ga na obradu, ili potražiti na stovarištima drvne građe gde često ima restlova koji se prodaju na kilogram. Takvu garnituru može napraviti stolar ili neko kome je obrada drveta hobi i ima potreban alat. Ovu baštensku garnituru treba premazati sadolinom sa voskom (ima ga u prodaji u više boja) kako bi se zaštitila od vlage i sunca.



Ovako uređeno dvorište, bilo u gradu ili u selu, zahteva i vreme i strpljenje, ali jedno je sigurno - pružiće mnogo zadovoljstva uz minimum ulaganja.
 

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. B

    Biljana Raković

    Odgovori

    16.05.2023 15:08

    I ovo je tekst? Tri fotografije, Bla, Bla, Bla....

Ostavi komentar