18.05.2022 Komentari: 0

Kako opremiti kućnu teretanu?

Tokom mera borbe protiv virusa, koje su između ostalog ograničile pristup teretanama i sportskim salama - svi napredni vežbači, ali i oni koji nikad do sad nisu vežbali, ali su dobijali nalete energije, otkrili su sjajan način da postanu i ostanu u formi - vežbanje kod kuće.

vezbe-istezanja-kod-kuce

 

Sada, teretane su dostupne, ali toliko je zaljubljenika u vežbanje kod kuće da mnogi nemaju želju da im se vraćaju, pa se pred dizajnere enterijera sve češće postavlja novi izazov: opremiti kućnu teretanu, tako da bude funkcionalna, a uklapa se u enterijer.
Ukoliko i vi upravo tragate za načinima na koje možete da uredite svoj ambijent za treniranje tako da bude funkcionalan, ali i lep, donosimo vam sjajne savete za opremanje kućne teretane!


#1 Podloga za vežbe istezanja umesto tepiha


Vežbe za istezanje se često rade u ležećem položaju, a nekad i na kolenima ili sedeći na podu. Umesto da deo doma u kome vežbate obložite tepihom, odlučite se za strunjače koje će vam pružiti potrebnu udobnost, ali i redukovati mogućnosti za nastanak povreda.


Danas, prostirke za trening su moderne i praktične, pa ih lako po potrebi možete sklopiti i odložiti u plakar, ili premeštati na različita mesta u stanu, zavisno od toga gde vam se vežba.

 

Prostirku možete da koristite za istezanje posle treninga, ali i za sve one vežbe koje se ne rade u stajaćem položaju.

#2 Nabavite tegove i držače


Tegovi su najbolji način da dođete do željene forme, ojačate, izgradite mišiće i zategnete kožu. Zbog toga, rekli bismo da su oni neophodni u svakoj kućnoj teretani, i to barem 2 para, različitih težina.


Ipak, osim delotvorni i efikasni, tegovi mogu da budu nezgodni za držanje u kućnim uslovima, pa uglavnom završe na podu. Zato savetujemo da nabavite piramidalne držače za tegiće na koje ih u svakom trenutku možete odložiti. Osim što izgledaju uredno i što su praktični za ovu svrhu, ovaj tip držača za tegove štedi prostor jer ih drži u vertikali, ostavljajući tako više mesta za drugu opremu i sprave.

 

oprema-za-vezbanje-kucna-teretana

 

#3 Sprava za kardio vežbe - potrebna u svakoj kućnoj teretani


Kardio vežbe ili obožavate ili ne možete da smislite. Ipak, ništa nije tako dobro kao kardio kada je u pitanju jačanje srca, čišćenje krvnih sudova i podsticanje cirkulacije. Osim toga, kardio je najbolji način da izgradite kondiciju i dostignete dugo željeni fit nivo.
Dakle, čak i da ne želite da smršate - kardio, aerobne vežbe su preporučljive za zdravlje, pa vam preporučujemo da obavezno nabavite barem jednu spravu koju ćete koristiti u ove svrhe: traku za trčanje, steper ili kućni bicikl.


Ako živite u kući i skakanje tokom vežbanja neće smetati komšijama ispod vas, a nemate dovoljno sredstava za skupe mašine - vijača je najbolje rešenje! Zauzima malo mesta, a pomoću nje ćete postići sjajne rezultate!


#4 Ogledalo - obavezna stavka u kutku za vežbanje


Ako ste već iskusni vežbač, onda znate da je vredniji jedan pravilno izveden potez od desetine nepravilnih. Kako da ga postignete? Ogledalo je najpraktičnije rešenje.


Ukoliko za to imate mogućnosti, preporučujemo da ceo jedan zid oblepite ogledalima, baš kao i u pravoj teretani i sali za vežbanje. Ako ne, onda barem postavite jedno veće ogledalo na jednom zidu. Ono će vam pomoći da postignete najbolje rezultate, radeći vežbe na potpuno pravilan način.


#5 Pronađite multifunkcionalnu spravu za vežbe snage


Bezbrojne su mogućnosti za vežbe snage uz korišćenje tegova i tegića, ali moćne sprave su odličan dodatak, koji može da podigne vašu kućnu rutinu vežbanja na novi nivo. Kako pretpostavljamo da nemate dovoljno prostora, a ni sredstava, da kupujte desetine sprava za vežbanje, preporučujemo vam da se odlučite za neku multifunkcionalnu, uz pomoću koje možete da radite više vežbi.


Gladijator je najčešći izbor, i muških i ženskih vežbača. Ova sprava omogućava da radite na skoro svim grupama mišića, naročito trupa i ruku, a zauzima relativno mali prostor za jednu tako fantastičnu spravu!


#6 Učinite atmosferu relaksiranom


Kako želite da se osećate dok vežbate? Verovatno što lepše i relaksiranije. Napravite onda takav ambijent! U ćošak kutka ili sobe za vežbanje stavite svoju omiljenu biljku, ili zvučnik koji će omogućiti da slušate motivišuću muziku tokom vežbanja.


Mnogi vole da tokom vežbanja gledaju TV - neki utakmice, a drugi serije. Ukoliko ste među njima, stavite TV u svoj kutak za vežbanje!


#7 Prirodna svetlost i ventilacija


Preporučujemo da soba u kojoj odlučite da napravite kućnu teretanu ima što više prirodne svetlosti i po mogućstvu - što više prirodne ventilacije. Često je provetravajte i dopuštajte sunčevim zracima da je obasijavaju. Svež vazduh i povetarac će vam m mnogo značiti tokom vežbanja!


Sigurni smo da će vaš ambijent za vežbanje biti dostojan i slikanja za fitness magazin! Uživajte u njegovom opremanju i vežbajte svakodnevno - vaše telo će vam biti zahvalno! Pratite Ambijenti.rs za još saveta za uređenje životnog prostora!

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar