16.08.2022 Komentari: 0

Kako opremiti dom za dolazak bebe?

Većina smatra da zaista nikada nećete biti spremni za količinu neizmerne ljubavi i privrženosti koja dolazi uz činjenicu da ste upravo postali roditelj, ali ono za šta definitivno možete biti spremni jeste opremanje doma za dolazak bebe.

Novopečeni roditelji su gotovo uvek u dilemi oko odabira odgovarajućeg nameštaja za bebinu sobu, kao i opreme koje uz nju dolazi - da li je nužno da nabave sve rekvizite za novorođenče, mogu li nešto da naslede i koliko je novca potrebno izdvojiti za sve to?

Kako bismo vam olakšali ovaj poduhvat, u narednim redovima ćemo sa vama podeliti nekoliko korisnih saveta u vezi efikasnijeg opremanja doma za dolazak bebe!


  #1 Izaberite funkcionalan nameštaj za bebe i decu - kvalitet ispred kvantitet

 

Najpre je važno da razmislite o odabiru centralnih komponenti za dečiju sobu, a to je svakako nameštaj za bebe i decu.

Ono što je nužno da nabavite je svakako:

  • Krevetac za bebe - ovo je najvažnija oprema za bebe koju vredi imati u svom domu i to iz očiglednih razloga. Kvalitetan san i odmor su nužni kako bi dete razvilo svoj maksimalni kognitivni kapacitet, te je važno da obezbedite svom mališanu adekvatan krevetac. Najpre je važno da se odlučite za tip kreveca prema vašim individualnim preferencijama, tj. da li vam je praktičnije da nabavite prenosivi ili drveni krevetac.

    Prenosivi je bolja opcija ukoliko vodite dinamičniji stil života, te ste stalno u pokretu ili na poslovnom putu. Drveni krevetac se podvodi pod standardne krevece, a njegova osnovna prednost jeste mogućnost da ga privučete uz vaš krevet i tako budete bliži bebi.

    Propratna oprema uz ovaj tip nameštaja za bebe je svakako kvalitetan i čvrst dušek, koji će vašem mališanu omogućiti da se pravilno razvija tokom ležanja. Uz to, možete razmotriti i ogradicu za krevetac, koja može i ne mora biti fiksna.
  • Komoda za previjanje - još jedna neminovnost kada je nameštaj za bebe u pitanju, jer će vam olakšati celokupan proces previjanja odojčeta. Ova investicija je isplatljiva iz razloga što komoda može biti multipraktična, odnosno ona može imati odvojene fioke koje mogu da posluže za skladištenje dečijih stvari, garderobe, opreme za presvlačenje, higijenskog pribora, kao i ostalih potrebština.

    Ono što je ključno jeste da se odlučite za onu komodu koja poseduje rasklopljive delove, kako biste kasnije ovaj komad nameštaja mogli da iskoristite i za opremanje neke druge prostorije u kući. Stoga je poželjno da ona bude u neutralnim tonovima kako bi se lakše uklopila u generalnu estetiku doma.

    Komodu za previjanje možete oblepiti nalepnicama sa različitim motivima kako biste samostalno dekorisali sobu za bebe.

  • Stolica za hranjenje - ovde je važno da se opredelite za praktičnu i kvalitetnu hranilicu, jer će ovaj komad nameštaja deca relativno dugo koristiti. Mnogi se odlučuju za sve popularnije kombinacije nunalice, tj. njihalice za bebe i hranilice, kako bi uštedeli na novcu i prostoru.
  • Stolica za dojenje - ovaj komad nameštaja je važniji za majke nego što je za bebe, ali se većina roditelja nećka da ih kupi iz razloga što ne znaju kako da ih iskoriste nakon što majke prestanu sa dojenjem.

    Današnje stolice za dojenje se neretko izrađuju u skandinavskom stilu, koji se može sjajno uklopiti uz gotovo bilo koji enterijer - nezavisno od toga da li ste pristalica minimalističkog načina uređenja prostorije, boho dekora ili modernog industrijskog dizajna.

    Nakon njene upotrebe kao stolice za dojenje, ova vrsta fotelje može sjajno da se uklopi uz estetiku spavaće sobe, a može i da posluži i kao stolica za čitanje u dnevnom boravku.
     

  #2 Nabavite zaštitne nastavke za nameštaj - sigurnost deteta na prvom mestu

 

ljuljaska za bebe

 

Ono što je podjenako važno jeste da na vreme nabavite zaštitne dodatke za nameštaj, tj. pre nego što vaš mališan nauči kako da napravi svoje prve korake.

Zaštitne nastavke je potrebno da ugradite na svakom oštrom uglu nameštaja, bilo da je u pitanju sto, regal ili komoda, kako biste prevenirali da dođe do bilo kakvih povreda. Ovu vrstu sigunosti je važno da instalirate u gotovo svim prostorijama.

Takođe, možete razmisliti i o nabavljanju posebne ogradice ukoliko vaš stan ili kuća poseduje sprat. Ova ogradica se ugrađuje u zid i sprečava vašeg mališana da se popne uz stepenice bez vašeg nadzora.

 

#3 Organizujte veliko čišćenje i neophodno renoviranje

 

Bebe su vrlo osetljive na različite bakterije i viruse, te se roditeljima savetuje da organizuju veliko čišćenje nedelju dana pre nego što dovedu bebu iz bolnice. Čišćenje kupatila i kuhinje, temeljno brisanje prašine i usisavanje se može obaviti nekoliko dana pre, međutim krupniji poduhvati kao što su čišćenje tepiha i zavesa je najbolje obaviti par meseci ranije jer se u tom slučaju koriste jače hemijske supstance.


U okviru čišćenja doma za dolazak bebe potrebno je obratiti posebnu pažnju da li se u kuću stvara rđa ili vlaga jer ona mogu biti vrlo opasne po zdravlje vašeg mališana.

 

Shodno tome, razmislite o krečenju doma, kao i o postavljanju novih podnih obloga - možete razmisliti o kompozitnom parketu koji je idealno rešenje ukoliko imate probleme sa vlagom i regulisanjem visokih temperatura.

Nadamo se da vam je ovaj blog bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili sve relevatne informacije kako biste sa lakoćom izabrali sve potrebštine za opremanje doma uoči dolaska bebe.
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar