19.08.2019 Komentari: 0

Kako napraviti mali fitnes kutak u svom domu?

Ukoliko nemate vremena za teretanu, džoging u prirodi i slične aktivnosti, krajnje je vreme da razmislite o malom fitnes kutku koji možete napraviti i u svom domu. Ovako će vežbanje biti prijatnije i lepše, uostalom, vežbaćete u svom omiljenom okruženju bez potrebe da gubite vreme na odlazak na bilo koje drugo mesto. 

Za kreiranje malog sportskog kutka potrebno vam je malo vremena, nešto novca, i određen prostor, a kada sve sredite, ostaje samo da odredite koje je to doba dana u koje ćete vežbati u novom kutku vašeg doma. Slede saveti za opremanje ovakvog kutka u domu.

 

#1 Pronađite idealno mesto 

 

Pre nego što počnete da trenirate, regulisanje ishrane jeste važno, bilo da planirate da koristite tablete za mršavljenje ili ne, ispravno hranjenje je prvi korak do zdravijeg organizma i lepšeg izgleda, dok vam preporučujemo da opremanje mini fitnes kutka u svom domu, bude naredni korak za efikasno treniranje.

Idealno rešenje je jedna manja prostorija, a ukoliko vam prostor to ne dozvoljava, onda to može biti i ugao neke veće sobe.

“Kutak za treniranje neka bude posvećen isključivo treningu - što može olakšati i podstaći bolje psihičko usmerenje na fizički progres.”

U nekoliko metara kvadratnih treba da stanu rekviziti za vežbanje, a i potrebno je da vama bude komforno prilikom vežbanja, pa procenite koji je to kutak vašeg doma koji vam može pružiti ovu udobnost.

Ovaj novi prostor bi trebalo da bude inspirativan, a to gotovo uvek podrazumeva dobru osvetljenost i blizinu prozora, pored kojih će vam sigurno biti prijatnije vežbanje. Ukoliko fitnes kutak smestite u neki kutak koji vas baš ničim ne inspiriše, male su šanse da ćete uživati u vežbanju.

Jedna od opcija može da bude i terasa ukoliko je dovoljno velika, a posebnu prednost pružamo zatvorenim terasama i lođama koje imaju odlične predispozicije da postanu vaše omiljeno mesto za vežbanje.

 

#2 Nabavite potrebnu opremu, makar i polovnu


Oprema za vežbanje treba da uključi različite rekvizite, a ukoliko ozbiljno želite da vežbate, izdvojite budžet za nekoliko tegova, strunjaču i bicikl, ili čak traku za trčanje.

Preporuka je da uplatite makar jedan trening u teretani te da testirate šta Vama može više odgovarati.


Vožnja statičnog bicikla ili traka za trčanje?

Rad sa tegovima ili trening u parteru na asuri za trening?

Testiranjem optimalne opreme i savetima iskusnijih osoba koje redovno treniraju, možete početi sa opremanjem svog kutka. Oprema ne mora biti nova, daleko od toga. Pretražte online oglase na kojima možete pronaći mnoštvo kvalitetne opreme za trening u kućnim uslovima, koje ljudi prosto žele da prodaju. Uštedećete novac, a i usmeriti svoj fokus na rešenost za treningom.

 

patike tegovi

“Malo” izdvojenog novca i ulaganje u trening, takođe može poslužiti kao motivacija da opravdate uloženo.

Pored toga, vaš kutak za vežbanje treba da sadrži i mesto za peškire i sportsku opremu, kako ne biste morali da šetate po stanu u potrazi za ovim stvarima tokom vežbanja. Najbolje je da sve smestite na dohvat ruke, jer će tako biti mnogo lepše i praktičnije.

 

#3 Spremite muziku koja vas motiviše i opušta

 

Ništa ne inspiriše bolje od muzike, zato obezbedite sebi neku muzičku podlogu u toku vežbanja. Bilo bi sjajno da nasuprot bicikla ili trake za trčanje postavite i TV, kako biste tokom vežbanja mogli da gledate omiljeni film ili prosto da vrtite muzičke kanale. Vreme na traci prolazi mnogo brže kada ne gledate koliko je minuta prošlo, već se koncentrišete na film ili muziku. Uostalom, znatno je zabavnije i ritmičnije.

 

#4 Istaknite plan vežbanja i ishrane


U vašem fitnes kutku treba da se nađe i plan vežbanja istaknut na vidnom mestu, kako bi vam služio kao dobar podsetnik za svaki dan. Ovako ćete stalno znati na šta i kad da se fokusirate, i koje vežbe su na dnevnom redu. Takođe, u blizini istaknite i plan ishrane za svaki dan, kako biste se osigurali da nećete odstupiti od unapred utvrđenog plana zdravog života.

 

#5 Ne zatrpavajte prostor za trening sporednim stvarima


Fitnes kutak u vašem domu treba da služi isključivo vežbanju, pa ne zatrpavajte ovaj prostor odećom, usisivačem, rolerima i drugim stvarima kojima tu nije mesto. Gužva i nered mogu da vam oduzmu dragocen prostor, a osim toga, demotivisaće vas za dalje vežbanje i sređivanje ovih stvari.

“Ovaj kutak treba da postane mesto u koje odlazite sa ciljem, da u njemu vežbate, unapredite svoje fizičko ali i psihičko zdravlje.”

Pokušajte da rasporedite sve druge stvari u plakare i druge prostorije, a onog trenutka kada vaš sportski kutak počnete da posmatrate kao ostavu za stvari koje nemate gde da smestite, znajte da nešto pod hitno treba da promenite. Pokušajte da pronađete novi plan vežbanja ili promenite doba dana u koje trenirate, kako biste opet bili motivisani da vreme provodite u svom fitnes kutku.

Opremanje fitnes kutka u domu se isplati samo ako ste zaista namereni da vežbate i provedete bar pola sata dnevno aktivno trenirajući. Uz to, ovo je vrlo praktično rešenje, jer ne gubite vreme na odlazak do teretane ili u prirodu, a u isto vreme vam je vrlo komforno jer vežbate u udobnosti svog doma

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar