15.07.2019 Komentari: 0

Opremate kafić - ovo su saveti za vas

Prilikom opremanja kafića,obaveze i zadatke podelite u grupe i segmente,kako biste lakše vodili računa o ispunjenosti istih. Svakom segmentu posebno posvetite pažnju,istražite,raspitajte se i posvetite mu se. Nađite najbolje i najpraktičnije rešenje za Vaš lokal da kasnije ne biste imali problema i da naknadno ne biste investirali novac u iste stvari. Jeftinije varijante su često neizbežne,ali vodite računa šta je ono na čemu ne smete štedeti. Kako bi sve bila smislena i funkcionalna celina,napravite plan kog ćete se pridržavati prilikom izvođenja radova. 

Nameštaj za kafiće


Svaki ugostiteljski objekat mora biti opremljen udobnim i kvalitetnim nameštajem kako bi svojim gostima omogućili ugodan i prijatan boravak. Zato povedite računa kada birate stolice, barske stolice, fotelje, klupe, separee. Sedeći delovi ne bi trebali da budu suviše mekani,jer će se vremenom sunđer koji se nalazi ispod štofa pohabati i sabiti I više neće predstavljati udobno mesto za sedenje. Iz tog razloga birajte sedišta koja su obložena tvrđim,odnosno gušćim i elastičnijim sunđerom. Sledeća stvar o kojoj treba voditi računa jesu nogari na stolicama,birajte one koji nisu previše rašireni i izbačeni ka spolja kako ne bi došlo do saplitanja kako gostiju,tako i konobara.


Radi pravilnog i udobnog držanja ledja,neka nasloni budu odgovarajuće visine-na stolicama približna visina ramena,a na foteljama malo ispod ramena. Kod izrazito visokih naslona vodite računa da budu blago zakošeni ka nazad kako se ne bi stvarao položaj leđa gde ćete biti savijeni ka napred.Visina rukonaslona i visina stola treba da budu u dobrom odnosu kako bi stolice mogle da se odlože ispod samog stola dok se ne koriste. Dimenzije nameštaja su jako bitne,kako bi nameštaj zauzeo samo onoliko prostora koliko je neophodno. Kada kupujete nameštaj za kafiće tražite materijale koji su laki za održavanje. Ploče stolova neka budu dovoljno velike,ali i ne preterujte sa njima kako ne biste gubili prostor,idealne dimenzije stolova za kafiće su 60x60cm. U malim lokalima koristite svetlije boje,kako bi vizuelno prostor učinile većim.

 

Rasveta za kafiće


Prilikom uređenja enterijera ugostiteljskih objekata jako je važno voditi računa o osvetljenju. Imati dobro i prikladno osvetljenje je odličan put ka stvaranju prijatne i ugodne atmosfere. Treba dobro razmisliti o tome šta želite da istaknete u kafiću,koji su centralni i glavni delovi,šta je ono čime želite da ostavite dobar prvi utisak na posetioce. Na tim mestima koristite jača osvetljenja kako bi privukla pažnju. Mesta kojima se baš i ne ponosite ili iz nekog razloga želite da ih prikrijete,ostavite zatamnjenija. Ukoliko se odlučite za viseće lustere koji se spuštaju iznad stolova,birajte blaga osvetljenja da ne bi bila prejaka za oči i da ne bi smetala onima koji sede za stolom.

Deo koji svakako treba da bude najjače osvetljen zbog funkcionalnosti i iz praktičnih razloga jeste šank. Prikladnom rasvetom možete istaći i dekorativne detalje kao što su slike,ukrasne tapete ili natpisi na zidovima.

 

Plafoni, zidovi i podovi kafića


Kada birate boje zidova ne preterujte sa jakim i tamnim bojama. I one su u redu,ali samo na određenim i manjim površinama zida kao dekorativni detalji. Postoje mnoge vrste tapeta koje možete koristiti kako biste lokal učinili posebnim ili istakli stil u kojem je lokal opremljen. Za podove možete izabrati bilo koju boju,tamnu ili svetlu.Ali vodite računa o kvalitetu materijala koji stavljate na podove,kako se ne bi oštetili. Plafoni-bili oni niski ili visoki,mogu odlično poslužiti kako bi se zaokružila jedna celina prilikom opremanja enterijera. Nemoj te ih zanemarivati,već ih maksimalno iskoristite. Ideja ima puno-od zanimljive rasvete postavljene po plafonu,preko velikog ogledala i vidnih greda,pa sve do iscrtavanja različitih motiva.

 

Ventilacija za kafiće


Stavka na koju se vrlo često zaboravlja,ali je zapravo jako bitna. I sami ste bili prisutni u lokalima gde je zagušljivo,ne možete lepo da dišete,od duvanskog dima kašljete ,suze Vam oči i jedva čekate da izađete napolje. A kada izađete i kada se nadišete,i dalje osećate dim koji se uvukao u Vašu odeću. To je lokal koji ćete sigurno u buduće izbegavati ili ulaziti jedino kad baš morate i nemate drugog izbora.

U kafićima i temperatura mora biti prijatna,kako bi se i sami gosti osećali prijatno. Ne želite da idete na mesta gde ćete drhtati od zime dok pijete kafu ili leti da sedite u lokalima gde se osećate kao da ćete se istopiti i gde se piće,kojim ste hteli da se rashladite,zagreje i pre nego što stigne do Vašeg stola. Da Vaš kafić ne bi bio jedno od takvih mesta,uložite novac u dobru klimatizaciju i priuštite svojim gostima ambijent kakav zaslužuju.

 

Dekoracija kafića i restorana


Prilikom dekoracije kafića ili restorana, kakva god ona bila i kojim god stilom odisala,nemoj te preskočiti cveće. Unošenjem cveća,u prostor unosite pozitivnu energiju i toplinu,zelenilo će doneti osvežavajući izgled koji doprinosi dobrom raspoloženju. I saksije za cveće su jako bitne kao deo dekoracije.
Sveće u posebnim svećnjacima mogu biti jako lep detalj na svakom stolu. Za dekoraciju može poslužiti sve što Vam pada na pamet-ručno rađeni predmeti ili oni kupljeni,staklene vaze,čaše,kutije,ogledala,slike,jastučići. Ali ipak vodite računa da ne preterate sa detaljima i bojama,kako prostor ne bi delovao pretrpano i kič.
 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar