31.12.2022 Komentari: 0

Dubai nedelja dizajna: održivi dizajn je imperativ u 2023

Po osmi put je održana Dubai nedelja dizajna u regionalnom centru za umetnost, dizajn, modu i arhitekturu u periodu između 8 i 13. novembra 2022.godine. Ova manifestacija učvršćuje status Dubaija kao UNESCO-ovog kreativnog grada za dizajn. Takođe igra značajnu ulogu u predstavljanju Dubaija kao grada na raskrsnici istoka i zapada, meke za širenje tržišta velikih dizajnerskih brendova.

Izložba je bila raspoređena na dve lokacije: sajam nazvan Downtown Design, koji obuhvata preko 200 izlagača iz 30 zemalja, dok je druga lokacija Design District (D3), namenski izgrađen kreativni centar koji je tokom cele nedelje bio animiran instalacijama domaćih i međunarodnih brendova – uglavnom sa fokusom na održivost.

 

Fokus na održivom dizajnu

 

Program Dubai nedelja dizajna je najviše bio fokusiran na dizajniranje održive budućnosti sa svojom sveobuhvatnom temom „Dizajn sa uticajem“. Šta podrazumeva 'Dizajn sa uticajem'? Protagonisti održivog dizajna primenjuju dizajn ne kao komercijalni alat koji se izvodi po instrukcijama poslodavaca ili klijenata, već kao sredstvo koji donosi promene. Na osnovu svega prikazanog, činjenica je da se Dubai nedelja dizajna razlikuje od drugih sajmova jer neguje inovacije u dizajnu i međukulturalnu saradnju.

 

Stavlja se fokus na održiva dizajnerska rešenja. Organizatori nastoje da spoje ove ideje i mlade talente kako bi se uključili, povezali i bili inspirisani. Posebno su promovisani mladi talenti sa Bliskog istoka. Dizajn enterijera i drugi umetnički proizvodi su predstavljeni kroz instalacije, izložbe, radionice i sajam dizajna u centru grada. Stvoren je prostor za dijalog, što odražava kosmopolitsku dušu Dubaija.

 

Najistaknutiji dizajneri

 

Paviljon UAE je došao do izražaja zbog kampanje da se promovišu neafirmisani nezavisni dizajnerski studiji sa sedištem u UAE. Izložba se sastojala od 20 originalnih radova. Poseban fokus je bio na održivom dizajnu. Dizajner Talin Hazbar je predstavio je seriju sedišta sastavljenu od morskog otpada. Anqa Studio je predstavio kolekciju pod imenom „Najodrživiji nameštaj“, gde su koristili plastični otpad za kreiranje serije nameštaja sa ružičastom mermernom površinom.

 

 

# Na "Terminalu G" je najistaknutiji su bili libanski dizajneri koji su kreirali kolekciju inspirisanu regionalnim motivima. Dizajn enterijera su zamislili kao moderan prikaz istorijskog nasleđa. Nareg Krikorian je predstavio Gaar, kolekciju kožnog nameštaja. Koristio je posebne tehnike obrade kože i šavove koji su karakteristični u izradi tašni. Tako je dobio specifičan oblik petlje, koja je dala zanimljiv izgled foteljama i stolicama.

 

 

# Španski brend "La Nena Home" je predstavio novu kolekciju nameštaja, zaobljenih formi, ormarići su ručno izrađeni od strane lokalnih zanatlija. Reem Jeghel reciklažom industrijskog otpada od palminog drveta napravio palmain furnir. Posebnim tehnikama presovanja furnir slaže u okvire od bukovog drveta, stavrajući prelepe teksture nalik furniru od drveta. 

 

 

 

# Dizajnerski studio "Zufa" je prezentovao fotelje u paru pod nazivom "Ljubav". Zamišljeno je da dizajn enterijera zrači toplinom koju daje pun drveni okvir i tapacirano sedište od mekih recikliranih tkanina. Ebrahim Assur je dizajnirao klupu Kaseeriia od reciliranih paleta od plute. Transformaciju upotpunjuje sedište od kamilje kože.

 

 

 

Inovativni pristup mladih dizajnera


Nova generacija dizajnera preispituje naš odnos prema svakodnevnim stvarima. Pronalaze vrednosti u reciklaži otpada i naglašavaju glavni smisao u cirkularnoj ekonomiji. Ovo nije bila samo sajamska izložba, već i kampanja za popularizaciju kružnog održivog dizajan koji može da reši problem otpada. Vreme je da se proizvodi posmatraju kao zbir njihovih materijala.

 

„Mlađa generacija dizajnera je bila veoma inventivna sa svojim pristupom održivosti. Zbog toga je nama u organizaciji bilo važno da posebno istaknemo njihov rad“, rekla je direktorka nedelje dizajna u Dubaiju Kejt Beri.

Neophodna je kolektivna promena svesti po ovom pitanju. Principi održivog dizajna treba da se primenjuju u svim procesima projektovanja. Dizajneri svih disciplina treba da rade na kreativnim inovacijama, da deluju u korist naše planete a ne protiv nje. 

 

Foto: www.interiordesign.net

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar