11.02.2022 Komentari: 0

Dizajn Patricie Urquiola: jedinstven nameštaj za dnevnu sobu

Njen dizajn je čist, unikatan i poseban. Najpoznatije svetske kompanije proizvode nameštaj sa njenim potpisom. Patricia Urquiola je danas jedno od najtraženijih svetskih imena za moderan dizajn enterijera, nameštaja i akcesoara.

 

Inovativni pristup

 

Patricia je poreklom špankinja, studirala je arhitekturu u Barseloni, a zatim se usavršavala u Milanu na politehničkom univerzitetu. Sarađivala je sa najpoznatijim svetskim brendovima i kompanijama za proizvodnju nameštaja poput Cassine, Cappellini, Moroso, Louis Vuitton i drugi. Arhitektonsko umeće je prikazala dizajnirajući hotele Mandarin Oriental u Barseloni i V Retreat & Spa u Portoriku, radila je enterijere za prodavnicu cipela Gianvito Rossi i prodavnicu satova Panerai. Poznate su njene kuhinje brenda Boffi, sanitarije za kupatila i mnoge druge. 

 

Želja da kombinuje oblike i materijale na neprirodne načine, postaje zaštitni znak njenog dizajna, jednako kao inovacija i kvalitet. Kako kaže, za dizajniranje nameštaja pokušava da pronađe nove načine života koji bi doneli udobnost i praktičnost.

 

"Volim da povezujem ljude sa njihovim prostorima – da im dam fleksibilnost. Takođe volim da koristim kvalitetne materijale kao što su drvo, kamen i staklo i da stvari budu veoma jasne i jednostavne", kaže Patricia. "Kada sam počinjala da dizajniram nameštaj, bila sam uglavnom fokusirana na proizvod. Sada sam sve više orijentisana na holističkiji i sveobuhvatniji način, počev od tehnologije, materijala i pakovanja do strategije kompanije, mogućnosti recikliranja i promocije proizvoda. Svaki element je važan - i uvek postoji prostor za poboljšanje".

 



Prelomni trenutak


Velikodušan pristup dizajnu čini da svaki komad nameštaja ima svoju priču, da bude unikatan i da budi emocije u oku posmatrača, ne ostavljajući nikog ravnodušnim. Patriciin živopisni nameštaj za dnevnu sobu, čini enterijer doma jedinstvenim i unosi vedrinu u prostor. Prelomni trenutak za njenu planetarnu popularnost i mnogobrojna priznanja, bio je dizajn za čuvenu stolicu za ručavanje pod nazivom "Dudet". Dizajnirana je davne 1970. godine za italijanski brend nameštaja Cassina. Stolica je specifična jer se sastoji samo od tri elementa: tapaciranog sedišta i dve noge/ naslona. Noseća konstrukcija je metalno jezgo, koje je obloženo poliuretanskom penom i tapacirano je štofom. Kolekciju stolice "Dudet" upotpunjuje sto za ručavanje nazvan "Sengu table", takođe dizajniran za Cassinu.

 

stolica "Dudet"

 

Dizajn koji ostavlja bez daha

 

Za brend B&B ITALIA je dizajnirala komade nameštaja za unutrašnji i spoljašnji prostor. Tu je fotelja pod imenom "Husk" u raznim varijacijama - modeli sa fiksnom i rotirajućom bazom, sa i bez taburea. Naslon je od ojačanog fiberglasa različite visine, a obložen je mekanim jastucima. Za isti brend je Patricia dizajnirala kolekciju pod imenom "Crinoline" zbog koje je odletela na Daleki istok, rešena da iskoristi drevne veštine tkalja koje su tamo radile. Fotelja je namenjena za upotrebu na otvorenom, a odlikuju je ženstvene linije, zakrivljena silueta dvostruke školjke sa isprepletenim polietilenskim vlaknima. Dolazi u više varijacija, koje se razlikuju po obliku naslona.

 

fotelje "Husk"

 

 

fotelje "Crinoline"


Nameštaj za dnevnu sobu je upotpunila kolekcijama svetiljki i akcesoara. Za brend "Flos" je dizajnirala svetiljku iz kolekcije "Tatou lighting" gde je inspiraciju potražila u japanskoj kulturi. Motiv je bila membrana oklopa japanskih ratnika.

 

svetiljke "Tatou lighting"

 

Ženstvena linija dizajna


Neizbežna ženstvenost Patriciinog portfolija je izražena kroz senzualne boje i taktilne završne obrade. To je jezik koji deli sa svojom bliskom prijateljicom i koleginicom, Patrizijom Moroso, koja je osnivač istoimene kompanije "Moroso" za proizvodnju i dizajn nameštaja. Kao plod njihove međusobne saradnje proizvedeno je preko 100 predmeta, pastelnih i ženstvenih motiva. Kolekcija "Tropicalia" simbolizuje sve ono što je Patriciin dizajn. Fotelja "Lilo lounge" i klub stolovi "Fish bone" su fantastični primeri kombinacije veselog, ženstvenog dizajna sa jasno definisanim formama.

 

 

 

kolekcija "Tropicalia"

 

Ključ za preoblikovanje industrije

 

Kada je Patricia postala kreativni direktor italijanskog brenda CASSINA, bila je u mogućnosti da se pozabavi novim formama za dizajniranje nameštaja. Sofa "Floe insel" je inspirisana monolitnom santom leda, a krase je meki geometrijski oblici. Sasvim suprotnu emociju ostvaruje dizajn za stolicu "Gedner lounge chair", koja kroz svoju formu i fluidnost izražava androginu privlačnost. 

 

Patriciin uspeh je bio ključan za preoblikovanje industrije u kojoj dominiraju muškarci. Palete za koje se nekada smatralo da su „previše ograničavajuće“ sada se primenjuju u najpoznatijim svetskim brendovima. Neki od njenih proizvoda izloženi su u stalnoj kolekciji Mome u Njujorku i drugim muzejima.

 

sofa "Floe insel",  foto: Pinterest

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar