25.08.2021 Komentari: 1

Koje su prednosti života u malom stanu?

Ograničen prostor u malom stanu vam može zvučati, u najmanju ruku, izazovno. Međutim, stanovi manjih kvadratura, uprkos toj očiglednog mani, imaju svoje prednosti zbog kojih su za mnoge upravo takvi odličan izbor.


O tome da manji stanovi imaju mnogobrojne prednosti, govori postojanje tržišta investiranja upravo u male stanove, najčešće u funkciji izdavanja. Garsonjere i jednosobni stanovi su najtraženije strukture.


Potražnja značajno utiče na cene ovakvih nekretnina, pa na primer, manji stanovi na odličnoj lokaciji u Beogradu imaju cene kvadrata po pravilu veće od cena kvadrata većih stanova. Bez obzira na pravilo, ukupna cena nekretnina je pristupačnija.


Mali stanovi mogu biti vrlo ugodni za život. Kako bi enterijer bio što prijatniji, organizovanost prostora je prioritet u dizajnu enterijera. Nedostatke malih stanova će umanjiti funkcionalno korišćenje prostora i adekvatno stilizovanje koje vizuelno povećava sobe stana.


Manjak prostora u stanu ne treba da vas brine, jer će vas on jedino usloviti da pažljivije birate pri osmišljavanju dizajna enterijera - što je prilika da iskažete svoju originalnost. U daljem tekstu pronađite prednosti koje život u malom prostoru donosi sa sobom.

 

Mali stanovi imaju manje troškove održavanja


Život u stanu zahteva plaćanje mesečnih računa za komunalne usluge. Kako se računi obračunavaju po metru kvadratnom prostora - za male stanove je potrebno pripremiti manji procenat kućnog budžeta.


Sve prepravke koje dolaze u vezu sa veličinom prostora poput postavljanja parketa, krečenja i ostalih radova, će podrazumevati minimalni iznos ulaganja. Uz malo truda i planiranja, mali stanovi mogu biti veoma funkcionalni i udobni životni prostori.


Za samo opremanje stana, takođe, u skladu sa slobodnim prostorom, biće vam neophodno manje novca kako biste ga kompletno opremili. Kada nameštaj odabrete tako da istovremeno bude korisne i dekorativne funkcije, prostor će izgledati organizovano uz manji broj kupljenih ili napravljenih komada.

 

Više slobodnog vremena: Manji stan se efikasnije održava čistim


Manje prostora omogućava da lakše održavate stan urednim - jer jednostavno ima manje posla. Sve što treba da uradite kako bi vaš dom bio čist, će vam ukupno oduzimati značajno manje vremena, ali i novca.


Za održavanje većeg stana su vam potrebna dodatna hemijska sredstva za čišćenje, dok ćete životom u malom stanu ušteđevinu moći da preusmerite u neki zabavan hobi ili drugu životnu potrebu.


Zato su manji stanovi lakše konstantno uredni, jer uvek možete da izdvojite dva sata tokom nedelje kako biste sve doveli u red. Posebno kada se izveštite i naučite sve trikove efikasnog čišćenja - nagomilavanja nereda sigurno neće biti.
 


Lakši za dekorisanje: Mali stan reflektuje vaš stil


Kao što ih je lakše održavati, male stanove je jednostavnije i opremiti. Posebno u vreme u kojem je multi-funkcionalni nameštaj aktuelni trend, prostor ćete lako transformisati u skladu sa vašim potrebama.


Praktično uređenje prostora će nedostatke pretvoriti u prednosti. Tako ćete uštedeti svaki kutak prostora, a pri tome postići željeni izgled enterijera. Prikladno odabrani kvalitetni dekorativni predmeti će lako doći do izražaja i oživeti željenu atmosferu.


Saveti za uređenje malog prostora


“Pametno” projektovanje stanova manje kvadrature je ključno za udobnost života u njima. Pri dizajniranju enterijera posebno treba obratiti pažnju da svaki deo doma ima svoju funkciju, što zahteva veći napor u smišljanju kreativnih rešenja, kako bi prostor delovao prostranije.


Postoje mnogobrojni trikovi kako možete postići efekte optičke iluzije, od kojih su najjednostavniji za primenu upotreba svetlih tonova i dobro osvetljen prostor. Takođe, uz pomenute trikove vam može pomoći i postavaljanje ogledala na zidove koja prostoru daju dubinu.


Kako bi vaš stan odisao toplinom, izaberite nekoliko glavnih elemenata dizajna vašeg prostora - pa ostatak orijentišite prema istima. Tako ćete lakše uklopiti sve željene komade, a da pri tome stan ne izgleda neuredno i prenatrpano.


Način da sačuvate što više slobodnog prostora u vašem domu je prikriveno skladištenje stvari. Tako postižete iluziju većeg prostora. Pažljivim biranjem multifunkcionalnog nameštaja ćete sigurno “dobiti” barem par kvadrata prostora.


Sve u svemu, adekvatan dizajn prostora će omogućiti da prostor koji imate - iskoristite maksimalno i omogućite komotan život u malom stanu. Zato su veoma mali funkcionalni stanovi pravi pokazatelj umeća stručnjaka - od angažovanog arhitekte do dizajnera enterijera.


Prostorije vešestruke namene u malim stanovima su prilika da ukućani provode više vremena zajedno, pa su mali stanovi sjajni za stvaranje prave male porodične oaze. Mali stan zahteva kreativna idejna rešenja adaptacije, ali pristupačni troškovi održavanja čine trud isplativim.
 

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. A

    Ana N.

    Odgovori

    10.10.2021 14:57

    Pravi je izazov urediti mali stan, čak mislim mnogo teže od većeg stana jer treba biti kreativan da se iskoristiti svaki santimetar prostora. Posebno su dobri "trikovi" za vizuelno povećanje prostora, koji provereno deluju :)

Ostavi komentar