07.02.2024 Komentari: 0

Zavese i draperije za zimski period

Zima je vreme kada provodimo više vremena u svojim domovima, tražeći toplinu i udobnost. Pravilnim izborom zavesa i draperija, ne samo da se možemo zaštititi od hladnoće već i unaprediti estetiku prostora. Evo kako pravilno odabrane zavese mogu stvoriti toplu i ugodnu atmosferu tokom zimske sezone.

foto: Luka Dragić

Jedan od ključnih faktora prilikom odabira zavesa za zimsku sezonu je izbor materijala. Tkanine koje pružaju dodatnu toplotu i izolaciju postaju esencijalne. Različite vrste tkanina, poput debelih pamučnih materijala ili lanenih tkanina, mogu pružiti dodatnu zaštitu od hladnoće.


Takođe, važno je razmotriti boje i dezene koji će doprineti estetici prostora. Tamnije boje ne samo da dodaju toplinu tokom zime već i stvaraju intimnu atmosferu u tom periodu.

 

Draperije su odlični toplotni izolatori

 

Draperije ne samo da dodaju eleganciju već i pružaju dodatni sloj izolacije. Guste draperije mogu značajno smanjiti gubitak toplote kroz prozore, čime štedite dodatnu strujnu energiju i smanjujete troškove grejanja.

Birajte draperije od teških materijala, poput pliša ili pamuka, kako biste postigli maksimalnu izolaciju. Takvim materijala možete utopliti Vaš enterijer ali i napravi ti ga veoma elegantim i modernim.

Za dodatnu vitalnost, birajte zavese u svetlijim bojama poput tamno plave, trava zelene ili pastelne ili prirodne nijanse. Ove boje ne samo da unose svežinu već i reflektuju svetlost, čineći prostor svetlijim i prostranijim.

Ako želite moderan izgled, razmotrite zavese sa geometrijskim dezenima. Ove zavese mogu dodati vizuelni interes prostoru i stvoriti kontrast sa ostatkom enterijera.


Bitno je znati da svaku vrstu zavesa ali i draperija možete izraditi po tačnim merama koje odgovaraju Vašem enterijeru ili Vašim prozorima.

 

Kako se održavaju zavese i draperije


Da biste produžili vek trajanja zavesa i draperija, važno je pravilno ih održavati. Redovno čišćenje prašine, eventualno pranje ili hemijsko čišćenje, zavisno od materijala, očuvaće njihovu svežinu ali i dugotrajnost.

Takođe, izbegavajte izloženost direktnom suncu, posebno ako su zavese od svetlijih boja, kako biste sprečili izbledelost. Draperije sa druge strane možete slobodno koristiti tokom svih godišnjih doba bez ikakvih problema.

Tkanje draperije je napravljeno da izdrži velike sunčane intervale tokom bilo kog godišnjeg doba. Svi materijali se mogu uvek oprati ručno ili mašinski i postaviti na garnišne. Prilikom pranja je bitno da se obrati pažnja tako da se one peru na trideset stepeni i sa što manjom centrifugom.

Pametnim kombinovanjem ovih saveta sa pravilno odabranim zavesama i draperijama, možete stvoriti ambijent koji ne samo da prkosi hladnoći zimske sezone, već i pruža toplinu, udobnost i estetiku u svakom kutku Vašeg doma.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar