28.10.2022 Komentari: 0

Zašto je Fransis Kere dobio Prickerovu nagradu za 2022?

Arhitekta, univerzitetski profesor i društveni aktivista, Fransis Kere je laureat Pritckerove nagrade za arhitekturu 2022.god. Kere je prvi afrički arhitekta koji je osvojio ovu prestižnu nagradu.

Prickerova nagrada za arhitekturu se dodeljuje arhitektima čiji su projekti realzovani i pokazuju kombinaciju talenta, vizije i posvećenosti. Ovu nagradu je ustanovila Hajat fondacija davne 1979. godine i smatra se najvrednijom nagradom u oblasti arhitekture.

 

Do prve polovine 1990-ih, Prickerova nagrada se uglavnom shvatala kao nagrada za životno delo, kao što su Filip Džonson, Oskar Nimajer, Aldo Rosi. Kasnije je nagrada značila "krunisanje" generacije slavnih arhitekata, kao što su Norman Foster, Ričard Rodžers, Žan Novel, Hercog i deMeron, Zaha Hadid. U poslednjoj deceniji, žiri je kao glavni kriterijum isticao društvenu posvećenost od strane arhitekata, način praktikovanja arhitekture na različitim stranama sveta, u različitim kimatskim i društvenim okolnostima.

 

Ko je Fransis Kere?

Dobitnik Prickerove nagrade za 2022. godinu je prvi crni arhitekta, poreklom Afrikanac iz Burkine Faso. Rođen je 1965. u gradu Gando (Burkina Faso), kao najstariji sin seoskog poglavice. U porodici je prvo dete koje je pohađalo školu. Dobio je stipendiju nemačkog univerziteta, zahvaljujući kojoj odlazi u Berlin 1985. godine, gde izučava oblast stručne stolarije. Deset godina kasnije, Tehnički univerzitet u Berlinu mu dodeljuje drugu stipendiju za studije arhitekture.

Iako je počeo da studira arhitekturu sa 30 godina, Kereova karijera se razvijala velikom brzinom. Kao student arhitekture, pokrenuo je fondaciju - Schulbausteine fuer Gando (Građevinski blokovi za Gando) da bi finansirao svoj prvi projekat: osnovnu školu u svom rodnom gradu.

 

Prvi projekat i prva nagrada

Nakon diplomiranja arhitekture, Kere je ostvario dečački san da napravi osnovnu školu u rodnom gradu. želeo je da deca imaju dobre uslove za rad na ekstremnoj toploti. Zahvaljujući znanju koje je stekao tokom studija, prilagodio je lokalne građevinske tehnike i materijale za gradnju škole. Noseća struktura zidova i plafon su napravljeni od hibridnih cigli i blata, koje su jeftine a istovremeno dobri izolatori. Krov je napravio od valovite metalne konstrukcije i lima, sa velikom strehom, kako bi zidovi bili zaštićeni od vlage i propadanja. Urađena je ventilacija svih prostorija. Lokalno stanovništvo je uz velike napore obučio za rad na građevini i tako je uštedeo novac, koji je iskoristio za opremanje prostorija.

 

Za projekat škole u rodnom gradu Gando, Fransis Kere je dobio nagradu Aga Kan za arhitekturu 2004. god. Ovaj projekat je bio dobar primer kombinacije osnovnih potreba, ograničenog budžeta, uključenost lokalne zajednice i održive arhitekture. Uz sve to arhitektonsko oblikovanje nije zapostavljeno. Arhitektonski principi koje je primenio na zgradi škole, postali su njegov zaštitni znak u sledećim projektima. Naredne 2005. godine pokreće svoju privatnu firmu.

 

Osnovna škola - Gando, Burkina Faso

 

Školska biblioteka sa neobičnim krovom i svetlarnicima

 

Srednja škola u Burkini Faso                                                                             Klinički centar



Opera Village Lango                                                                                           C
entar za arhitekturu

 

Arhitektonski princip - "ništa nije suvišno"

Fransis Kere shvata da njegovi projekti i građevine predstavljaju urbane svetionike koji pružaju sklonište i dobre mogućnosti za lokolnu zajednicu. Vremenom Kereova tehnička rešenja postaju sve sofisticiranija, kako se usavršava kao arhitekta, dolazi do neobičnih rešenja. Na primer koristi glinene posude kao kalupe za svetlarnike da bi obezbedio prirodno svetlo i cirkulaciju vazduha unutar biblioteke.

 

U Kereovim delima ništa nije suvišno, ali istovremeno ne isključuje dobar dizajn. Njegova želja i izazov je da stvori lokalni arhitektonski jezik, koji može da funkcionife u društvima sa ograničenim finansijskim sredstvima, u ruralnim područjima Afrike i Latinske Amerike. Po njemu je obavezno uključivanje lokalne zajednice u proces izgradnje. Izazov je kako povećati društveni uticaj i arhitektonske principe u urbanim sredinama i velikim gradovima. Trenutno projektuje Nacionalnu skupštinu Benina i Nacionalnu skupštinu Burkine Faso. U ovim projektima su arhitektonski principe Kerea stavljeni na test.

 

Serpentine Paviljon 2017

 

Najznačajniji projekti

Projektovao je nekoliko osnovnih i srednjih škola, Opera Village Lango i klinički centar u Burkini Faso, nacionalni park Malija. Kada je dizajnirao Serpentine Paviljon 2017 u Londonu, otvarila su mu se vrata ka globalnoj arhitektonskoj sceni. Nakon toga je uspešno dizajnirao paviljone Vitra + Camper Store u Nemačkoj, Courtiard Village u Italiji, Xilem paviljon u Umetničkom centru Tippet Rise (SAD), projektovao je širom Evrope i SAD.

 

PREDLOG ZA NASLOVNU STRANU

https://www.pinterest.com/pin/249598004331169854/

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar