20.07.2018 Komentari: 0

Vinski posed Benguela Cove Lagoon

Vinski posed Benguela Cove Lagoon, ušuškan u laguni Botrivier jugoistočno od Cape Town-a, spektakularno je mesto za ovu predivnu kuću na padini prirodne vegetacije fynbus-a koja se spušta u široke vode estuara oivičenog planinama. 

Ovo genijalno rešenje kuće za odmor, koje obuzdava sunce, so, kišu i jake vetrove, a u isto vreme omogućava da neobična lepota prirode ispuni svaki njen deo, potiče i od idejnih tvoraca arhitekturalnog dizajna – SAOTA i od dizajnera enterijera – ARRCC.

 

Istorija kao inspiracija


Pogled sa lagune ostavlja utisak nezaboravne kompozicije – u isto vreme pravog odgovora na mikroklimu mesta i poetskog prikaza skloništa. Takva neobična forma mogla bi se učiniti neodgovarajućom da se ne ugleda na osobitu lokalnu tipologiju ambara i drvenih kućica u kojima se pakovalo voće. Spoljašnji zidovi obloženi su drvetom koje se ponavlja na plafonima unutar kuće. Krovovi su od naboranog aluminijuma, a oblik slova “C” predstavlja reinterpretaciju tradicionalnog alfabetskog planiranja krila lokalnih, istorijskih farmi.

 

 

Idejna vizija tvorca


Vizija tvorca bila je da stvori udobno utočište za svoju decu sa spoljašnjim prostorom za zabavu. Oblik slova “C” služi da se uveliča izgled, uokviri pogled i stvori veliko zaštićeno dvorište. Dizajn enterijera oslikava minimalistički senzibilitet arhitekture.

 

Kuhinja kao oslonac prostora


Ulaz u kuću sa druge strane namerno je neupadljiv – skromna nadstrešnica štiti prednja vrata, koja se otvaraju ka hodniku sa stepenicama, koje se, poput bašte spolja, spuštaju prirodno do kuhinje kao oslonca celog prostora. Kuhinjsko ostrvo, kojim dominira sirova granitna stena ukrašena rafiniranom drvenom pločom, pod pravi uglom, a paralelno sa lagunom, gleda na trpezariju i dnevnu sobu sa kaminom i velikim prozorom uokvirenim betonskim zidom.

 

Toplina luksuznog nameštaja


Dizajn studio ARRCC odlučio se da nameštaj za ovu neobičnu kuću potraži od lokalnog proizvođača nameštaja – firme OKHA i tako stvori topli i luksuzni kontrast arhitekturi kuće. Tepih od fine vune i svile iz bambusa inspirisan je geometrijom i skupinama stena, a na fantastičan način komplementira granitne podove dnevnog boravka.


Improvizovana kolekcija OKHA luksuznih komada nameštaja – stolica, fotelja, sofe i mermernog stočića, odabrana je tako da oslikava prirodno, geološko okruženje kuće. Ovakvoj postavci dašak opuštenosti pruža poneki kožni tabure.

 

 

Dnevni boravak kao spona bašte i trema


Trpezarija i dnevna soba predstavljaju sponu bašte i trema sa prilazom bazenu, koji se vizuelno spaja sa lagunom iza. Drvene grede, umesto krova, prava su zaštita od vetra i kreću se od mesta za odmor ka spoljašnjem dnevnom boravku i kuhinji, zaštićenim pokretnim zastorima.

Centralni deo trpezarije je drveni trpezarijski sto od hrastovine (OKHA’s Bison dining table) za desetoro ljudi, koji ide ruku pod ruku sa drvenim plafonom.

Stepenice se podižu uz CNC rezbareni drveni zastor.

 

Pogled koji oduzima dah


Spavaće sobe se nalaze u gornjem delu kuće sa pogledom na lagunu i planine. Fotelja, koja se okreće, nosi pečat proizvođača OKHA i pruža veličanstven pogled na estuar i enterijer.

Ovakav pristup enterijeru stavlja naglasak na upotrebu betona i granita u arhitekturi.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar