21.10.2019 Komentari: 0

Uređenje doma u minimalističkom stilu

Minimalizam se smatra sve savremenijim i modernijim stilom, pogotovo kada su u pitanju novoizgrađeni stanovi u višespratnicama gde vlada urabanost i ubrzan način življenja, a dom predstavlja samo usputno svratište u vrtlogu obaveza koje se smenjuju jedna za drugom. Kako je vreme koje se provodi u domu sve kraće, tako i ljudi biraju samo ono najpotrebnije čime će opremiti dom.

Minimalističkim opremanjem enterijera će postići komociju u prostoru za beg od gužve, slobodu u kretanju bez mimoilaženja, zaobilaženja i preskakanja stvari, a obzirom da je prostor sam po sebi komotan, odnosno bez nepotrebnih komada nameštaja i dekorativnih dodataka, tako će dobiti prostor koji se lako čisti i održava a samim tim je potrebno i manje vremena koje se provodi u sređivanju. Kada su u pitanju domovi sa malim kvadraturama minimalizam kao stil je idealan za opremanje.

 

Podovi i zidovi

 

Pri opremanju doma u minimalističkom stilu, bez razmišljanja podove i zidove možete staviti u istu boju. Jednobojnost predstavljaće odličnu podlogu za dalje opremanje i delovaće sasvim jednostavno. Da li ćete se odlučiti za korišćenje laminata, parketa ili nečeg drugog , na vama je. Takođe se i boja drveta može koristiti u minimalizmu i odlično uklopiti. Važno je samo da nema jakih šara, tekstura i dezena, jer njima mesto nije u osnovi opremanja već u pojedinim detaljima.

 

Nameštaj


Nameštaj u minimalističkom stilu je sve samo ne glomazan. Neobičnih linija, nepravilnih oblika,garniture za sedenje mogu biti izrazito niskog sedećeg dela ili imati nešto specifično u svom izgledu. Takođe bitno je da su linije precizne i da se goriste geometrijski oblici. Kako bi dom odisao minimalističkim stilom , pored izgleda i dizajna vrlo je bitna i odmerenost, odnosno broj komada nameštaja . Jako je važno koristiti i u prostor ubacivati isključivo komade nameštaja koji su neophodni. Preterano gomilanje i natrpavanje kako bi se prostor popunio, nije karakteristično za minimalizam. Bitno je da prostor bude funkcionalan, prostran, sa što više slobodnog prostora i velikom količinom osvetljenja. Kada se radi o ormarima i policama, koriste se pravilni oblici preciznih ivica, a veličine i broj polica treba da budu što manje odnosno samo onoliko koliko je neophodno da bi se razvrstale stvari koje će u njima stajati. Još bolje rešenje su ugradni ormari koji će biti jako neprimetni i neće štrčati u prostoru. 

 

Šank i barske stolice

 

Postavljanje šanka u domu koji će biti uređen u minimalističkom stilu može piti jako korisno. Sam šank se može koristiti i umesto stola za ručavanje što će doprineti da ostatak prostora bude slobodan. Radi se u sklopu kuhinje ili kao zasebna celina u zavisnosti od vaših potreba, zahteva ali i u zavisnosti od mogućnosti koje pruža prostor. Izgled šanka može varirati kako u dizajnu tako i u boji i materijalu. Jedan od primera je šank koji ima metalno postolje, odnosno metalne tanke nogare, a preko, na površini se nalazi ploča- kamena, drvena ili od drugog materijala- jednobojna. Nezaobilazna stvar pri postavljanju šanka jeste i upotreba šank stolica. One treba da budu prilagođene i usklađene sa stilom i bojom u kom se oprema ostatak doma. Barske stolice u minimalističkom stilu mogu biti jednostavne četvrtaste ili okrugle hoklice, sa drvenim ili metalnim nogarima. Kao i one zanimljivih ili nepravilnih oblika najčešće rađenih od plastike, na kojima će biti glavni akcenat u enterijeru. Kada birate barske stolice idealno bi bilo da možete i sami da odaberete boju mebla ili čak materijal. Neke firme koje se bave izradom barskih stolica kao što je Lipa Enterijeri iz Požege nudi mogućnost konfigurisanja svoje stolice preko sajta što je idealno rešenje gde možete odmah saznati kako će vaše barske stolice izgledati.

 

Dekoracija

 

Za dekoraciju ne trošite vreme i novac na sitnice i mnogobrojne predmete za dekoraciju. U dekorisanju doma opremljenog u minimalističkom stilu potrebno je staviti jedan do dva dekorativna predmeta, koji će svojom veličinom kao i izgledom biti dovoljni da upotpune prostor i daju mu vaš lični pečat, a prostor specifično okarakterišu. U te svrhe možete koristiti tepih karakteristične boje ili sa geometrijskim oblicima, ali vodite računa da ne prekrije veliku površinu poda. Lusteri su idealni za dekoraciju u ovakvom enterijeru. A visoka ili široka vaza ili saksija sa niskorastućom biljkom u njima može biti izvrstan detalj. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar