23.11.2021 Komentari: 0

Subvencije za solarne panele - sve što treba da znate o uslovima i proceduri?

Želite da smanjite potrošnju struje i da uštedite energiju za zagrevanje kuća, a da to bude najefikasnije rešenje? Sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite da postavite solarne panele za kuce. Istovremeno ćete smanjiti emisija štetnih gasova i zagađenje vazduha.

foto:  www.piterest.com

Građani ove godine mogu da dobiju bespovratne subvencije za unapređenje mera energetske efikasnosti u vrednosti do 50% investicije. Ministarstvo rudarstva i energetike je 3. septembra ove godine, raspisalo javni poziv za opštine i gradove za dodelu subvencija, kojima se finansiraju mere unapređenja energetske efikasnosti porodičnih kuća tj. solarni paneli za kucu. Javni poziv se završio, izabrano je 37 opština i gradova koji će davati subvencije, a detaljan spisak možete pogledati ovde.


Ako živite u opštini ili gradu kojem je ministarstvo odobrilo novac, sledeći korak je da sačekate Javni poziv koji će raspisati vaša opština. Solarni paneli za kucu se obezbeđuju kroz Program koji će se sprovoditi po modelu da Ministarstvo i opštine/gradovi obezbeđuju ukupno 50% novca, dok građani finansiraju drugih 50%.


Uslovi i procedura za dodelu subvencija građanima


Nakon dodele sredstava od strane ministarstva, opštine i gradovi raspisuju dva Javna poziva, jedan za preduzeća koja prodaju i postavljaju solarne panele, a drugi za građane. Sledi bodovanje, rangiranje i izbor prijavljenih građana prema kriterijumima. Na kraju se potpisuje trojni ugovor između građana, opštine i privrednog subjekta. Da bi se pojednostavila procedura za građane i priključenje solarnih panela na sistem EPS-a, izmenjen je Zakon o korišćenju obnovlјivih izvora energije. Takođe je usvojena nova Uredba o kriterijumima, uslovima i obavezama između "kupaca-proizvođača" i snabdevača. To znači da za fizička lica / građane više nisu potrebni lokacijski uslovi, niti rešenje o građevinskoj dozvoli za postavljanje solarnih panela.

 

„Jedini korak koji građani treba da naprave je da se posle kupovine i ugradnje solarnih panela obrate snabdevaču (EPS), sa kojim rade izmenu ugovora i nakon toga se priključuju na mrežu. Građani dobijaju status kupca-proizvođača.“, saopštilo je Ministarstvo. 

 

Kako da postanete kupac-proizvođač (prozjumer)?


Kupac-proizvođač (prozjumer) je krajnji kupac koji je na svoje unutrašnje instalacije priključio solarne panele za kucu. Svi kupci-proizvođači će morati da imaju dvosmerno brojilo, što znači da celokupnu proizvedenu struju predaju mreži, a na kraju meseca se svodi računica o potrošnji. U slučaju da je proizvedeno više struje nego što je potrošeno, višak se prebacuje za sledeći mesec. Dvosmerno brojilo kupuju građani, ne dobijaju ga besplatno.


Da bi postali kupac-proizvođač struje, potrebna su 3 koraka:

  • Prvi korak je da građani upute zahtev snabdevaču, odnosno EPS-u da se promeni ugovor o snabdevanju.
  • Drugi korak je da se operatoru distributivnog sistema Elektrodistribuciji Srbije (EDS) dostavi originalna izjava izvođača radova sa potvrdom da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.
  • Treći korak je priključenje. Zakonskom regulativom je EPS u obavezi da izmenjen ugovor o snabdevanju (iz prvog koraka), pošalje EDS-u, nakon čega se kupac-proizvođač priključuje na mrežu.


Različiti modeli i načini postavljanja solarnih panela:

solarni-paneli

Izvor: www.pinterest.com


solarni-paneli-1

Izvor: www.pinterest.com


Solarni paneli za kucu i solarni kolektori. Šta je bolje?


Solarni paneli za kuću su sastavljeni od niza fotonaponskih ćelija i njihov cilj je proizvodnja električne energije. U solarnim panelima se sunčevo zračenje pretvara u jednosmernu električnu energiju (struju), a količina električne energije koja se proizvede zavisi od snage solarnog panela i broja sunčanih sati.


Solarni kolektori imaju sasvim drugačiju ulogu u odnosu na solarne panele. Oni ne proizvode struju, već akumuliraju toplotu i zagrevaju vodu, koja se u domaćinstvima koristi za zagrevanje sanitarne vode i eventualno za grejanje prostora. Postoji više vrsta solarnih kolektora, a najčešće se koriste pločasti i vakumski.


Solarni paneli za struju imaju prednosti i mane. Početnja ulaganja su velika, investicija se isplati za 7-8 godina, održavanje je minimalno, a vek trajanja panela je 25 godina. Takođe je važna garancija proizvođača jer su popravke skupe. Prilikom postavljanja panela je bitan njihov položaj da bi se izbegla senka u toku dana, jer ona može da smanji kapacitet rada panela. Solarni paneli za struju mogu da se postave na krovove i zidove kuća, a njihov rad je nečujan. U svakom slučaju, solarni paneli za struju su jedno od najboljih rešenja za uštedu električne energije i kućnog budžeta. Naša zemlja spada u red područja gde je isplativa ugradnja solarnih panela zbog velikog broja sunčanih dana tokom godine.

 

Zelena agenda - ,,Nema više energetike bez ekologije"


U oktobru 2021. godine, Srbija je od Evropske komisije dobila zeleno svetlo za otvaranje klastera 4 - "Zelena agenda i održiva povezanost". Ovaj klaster obuhvata poglavlja vezana za transport, energetiku, zaštitu životne sredine i klimatske promene. Dugoročno gledano, zelena agenda treba da donese dobrobit i našoj državi i globalno, u smislu smanjenja energenata, emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte. Proces energetske tranzicije je dugotrajan. Prvi koraci su promena svesti pojedinca o značaju očuvanja životne sredine i korišćenja obnovljivih izvora energije.

„Zelena agenda znači napredak, ne samo u energetskom, već i u privrednom smislu. To su nove, zelene investicije i nova, zelena radna mesta”, ističe ministarka Zorana Mihajlović.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar