18.02.2019 Komentari: 0

Šta vam je sve potrebno i koliko košta renoviranje kupatila?

Renoviranje kupatila predstavlja prilično veliki posao, koji zahteva dosta vremena, novca i truda. Renoviranje je ozbiljan proces koji predstavlja detaljano i precizan definisanje svih potrebnih resursa, i izradu ozbiljnog plana. Zamena elemenata dotrajalog kupatilskog nameštaja zahteva pomoć prijatelja ili angažovanje majstora različitih specijalizacija, od keramičara, vodoinstalatera pa sve do električara i molera. 

Pločice za kupatilo, kupatilski nameštaj, instalacije, rasveta i materijali, obično su najveće stavke za koje treba izdvojiti deo budžeta namenjenom za uređenja kupatila. Estetske promene u ovoj prostoriji mogu uticati na doživljaj celokupnog prostora. Kombinacija boja, dezena i materijala u kupatilu, kupatilski nameštaj, keramičke pločice i izbor stilova danas predstavlja pravo zadovoljstvo, s obzirom na ogromnu ponudu na našem tržištu. 


Odgovarajući kupatilski nameštaj, ogledala, pločice za kupatilo, samo su deo renoviranja kupatila. Estetsko uklapanje nijansi i dezena, zahteva nekada i konsultovanje sa dizajnerima, arhitektama i drugim stručnjacima. Kako biste znali koliko vremena, novca i detalja vam je potrebno za renoviranje kupatila, u nastavku teksta dajemo ključne korake i okvirne novčane izdatke.

 

Pripremne radnje za renoviranje kupatila


Pre otpočinjanja renoviranja kupatila potrebno je staviti na papir šta je sve potrebno od elemenata i sitnica kupiti. Angažovanje majstora, arhitekte ili drugih stručnjaka zahteva da proverite njihove cene rada po satu ili danu. Takođe, važno je napraviti plan renoviranja, odnosno na koji način ćete koje radove završavati. U tom pogledu je važno odlučiti, uz konsultovanje sa majstorima, da li je potrebno stavljati pločice preko starih, ili se moraju prvo skinuti prethodne.


U vezi sa tim je i zamena drugih sanitarija, tačnije da li renovirate kompletno celo kupatilo, ili samo neke delove. Tek zatim otpočinju prvi radovi na ulepšavanju kupatila. Ono što u ovom delu košta vlasnika, jeste skidanje starih pločica, sanitarija i izravnjivanje zidova. To okvirno košta oko 100 evra ukupno.

 

Potrebni materijali za renoviranje kupatila


Ako se profesionalne ne bavite uređenjem enterijera onda sigurno ne znate šta vam je sve potrebno od materijala i u kojoj količini. Jednno od rešenja jeste da angažujete majstora ili više njih, porazgovarate i stavite na papir šta vam je sve potrebno da kupite. So vam je potreban je lepak za pločice, u zavisnosti od kvadrature kupatila. Pored toga, masa za gletovanje i ravnanje zidova se podrazumeva, kao i masa za fugne koje se postavljaju između pločica. Takođe, novi ventili i cevi za vodovodne instalacije, prekidači i drugi elementi elektroinstalacije. Sve ove sitnice dodatni su trošak o kojem treba razmišljati prilikom definisanja budžeta. U proseku posmatrano, planirajte za pripremne materijale da izdvojite okvirno oko 100 evra za kuatila nešto manje kvadrature, i još toliko za skidanje postojećih pločica, sanitarije i instalacija prema potrebi.

 

Postavljanje novih pločica


Keramičke pločice su neizostavan deo renoviranja kupatila. Birate zidne i podne pločice a kupatilo raznih boja, dimenzija, debljine i oblika. Širok asortiman domaćih i inostranih proizvođača dostupan je u radnjama širom naše zemlje. Varijante su različite – i cenovno i kvalitetom. Poznata je španska i italijanska keramika, kao vrlo skupa, ali i iznad prosečno kvalitetna. Razlikuju se A, B i C klase keramike, odnosno od boljih ka lošijim, čime se i cenovno razlikuju. Cena keramičkih pločica B i C klase je jeftinija za od pločica premijum kvaliteta za oko 50%. 

 

plocice za kupatilo


Prosečne dimenzije kupatila su oko 4 metara kvadratnih, pa za tu kvadraturu treba otprilike oko 20 kvadrata pločica. Cenovno posmatrano, u našoj zemlji za to je potrebno izdvojiti između 250 i 500 evra, a nekad i više u zavisnosti od izabranog proizvođača pločica. Takođe, ovde je važno ne zaboraviti da je potreban lepak, masa za fugne i sredstva za čišćenje pločica, što je dodatni trošak, ali možemo reći da ulazi u prosek od 300 evra sa pločicama.

 

Zamena dotrajalih instalacija


Keramičke pločice su jedna od stavki koja se podrazumeva prilikom renoviranja kupatila. Međutim, ukoliko je kupatilo starije od deceniju ili dve, preporučuje se kompletna zamena instalacija, odnosno vodovodnih cevi, ventila, baterija i slično, pre postavljanja pločica. Ti radovi zahtevaju vađenje cevi na vidnu površinu zbog održavanja i boljeg funkcionisanja, izravnavanje zidova, razvod struje i drugih instalacija. Ukupno, ti radovi koštaju okvirno oko 500 evra, a cifra može biti i duplo veća u zavisnosti od starosti kupatila, obima potrebnih radova i dodatnih zamena delova.

 

Postavljanje sanitarije

 

Sanitarije – slavine, kada ili okovi za tuš kabine i držač za peškire, WC šolja, lavabo sa ogledalom, police i drugi elementi, deo su stvari koje kupuje i bira vlasnik. Pored toga, kupatilski nameštaj, kao što je ogledalo, police i drugi delovi, takođe se posebno kupuju i ugrađuju. Cenovno posmatrano, postore različiti rangovi kvaliteta i cena, u zavisnosti da li se radi o iverici, medijapanu ili drugom materijalu za kupatilo. Dobra slavina za lavabo košta oko 80 evra, a oko 100 evra za kadu ili tuš kabinu. Dalje, cena WC šolje u proseku je oko 120 evra, a za lavabo je potrebno izdvojiti još oko 100 evra. 


Tuš kabine se kreću od oko 150 evra pa naviše, u zavisnosti od dimenzija, vrata, dubine i svojstava. Sveukupno posmatrano, minimum za sanitarije je 550 evra. Kupatilski nameštaj može da košta još oko 200 evra, ukoliko kupujete osnovnu bazu sa vratancima i policom za lavabo, uz ogledalo sa istim elementima. Dodatno košta ukoliko želite da imate još neke police, zatvorene delove, prostor za veš i slično. Ukupno, to je 750 evra. Uz prethodno navedenih 680 evra, to je već nekih 1.430 evra u proseku dosadašnjih radova.


Ukupno posmatrano, minimum je potrebno između 1.500 i 2.000 evra za renoviranje prosečnog kupatila, uz postavljanje pločica, sanitarija i drugih elemenata srednjeg cenovnog ranga. S obzirom na značaj koji ovaj prostor ima za svaku porodicu, to i nije tako velika suma novca, a značajno će obogatiti i olakšati svakodnevni život ljudi.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar