03.08.2020 Komentari: 1

Saveti za praktično uređenje malog stana

Uređenje stana svakako je uvek veliki izazov kako finansijski, tako i kreativni. Potrebno je uskladiti sve želje i mogućnosti. Najveći izazov svakako predstavlja uredjenje malog stana. Bilo da ga birate iz razloga što trenutno nemate veće finansijske mogućnosti, bilo iz razloga što ne volite veliki i otvoren prostor – odgovor je isti. Mali stanovi mogu da budu veoma praktični i fenomenalno sređeni. Upravo tada do izražaja dolazi vaša snalažljivost, kako bi se funkcionalno uredio prostor, a kako bi sa druge strane sve odisalo onom energijom koju želimo u svom stanu. Odgovora na pitanje kako srediti mali stan je mnogo, a mi vam danas otkrivamo nekoliko korisnih trikova koje dizajneri enterijera primenjuju u svojim projektima. 

foto: depositphoto.com

Uređenje malog stana uz svetle boje

 

Na samom početku sređivanja stana, potrebno je opredeliti se za paletu boja koja će dominirati zidovima. Ako se pitate kako srediti mali stan – prvi i osnovni trik koji primenjuju enterijeristi jeste da biraju svetle boje zidova. Bilo da sređujete novi ili preuređujete stari stan, ovo je prvi korak. To će vizuelno proširiti mali prostor. Tamne boje zidova zatvaraju prostor, pa bi ih trebalo izbegavati. Osim toga što svetle boje šire prostor, veoma su i praktične jer ih možete kombinovati sa kojom god želite jarkom bojom – zelenom, plavom, crvenom, ljubičastom... Mnogi počinju da razmišljaju o tome kako srediti mali stan, a da pri tom preskaču prvi korak. Paleta boja je prva i osnovna stavka i nemojte je preskakati. Osim svetlih zidova, birajte svetlije boje nameštaja – krem, bež, siva. Na taj način imaćete široku mogućnost izražavanja svoje maštovitosti i ubacivanja detalja koje će oživeti prostor.

 

Iskoristite mrtve uglove

 

Kako urediti mali stan a da pri tom bude funkcionalan? Ne brinite, moguće je. Još jedan savet bio bi da iskoristite sve takozvane mrtve uglove prostora. Možete po meri napraviti ugaone police nepravilnih oblika koje će biti prelepa kućna biblioteka, ili služiti za odlaganje dekorativnih sitnica. Takođe, ono što je veoma praktično jesu police koje se protežu od poda do plafona. Vizuelno će učiniti prostor višim, a takve komode mogu imati i vratanca, pa vam mogu služiti za odlaganje posteljine, vansezonskih stvari ili bilo kojih sitnica koje ne želite da budu na dohvat ruke. Uredjenje malog stana sastoji se zapravo iz trikova kojim koristite svaki ugao stana.



 

Neka nameštaj bude multifunkcionalan

 

Kada razmišljamo o tome kako urediti mali stan, potrebno je da prvo razmislimo o položaju onih krupnijih stvari – trpezarijski sto, garnitura, televizor... Najbolja opcija bila bi kada bi nameštaj bio multifunkcionalan. Na taj način, rešavate najveći problem malog stana, a to je prenatrpanost stvarima. Izaberite krevet koji ćete po potrebi sklopiti u fotelju, ili ploču koja može da posluži kao radni ili trpezarijski sto, a kada vam nije potrebna može se podići. Ovim takođe štedite novac, jer od jedne stvari dobijate dve koje će biti veoma korisne i imati više namena. Minimalističkim opremanjem stana imaćete potpunu slobodu kretanja, što je najvažnija stvar. Stan je prostor u kome provodimo svoje najintimnije trenutke uživanja, odmora, pa i tuge. Stoga je važno da se osećamo prijatno i komotno.

 

Ogledala daju novu dimenziju

 

Najbolji trik ostavili smo za kraj. Bilo da želite da opremite stan u modernom stilu, ili pak volite tradicionalnost – sa ogledalima ne možete pogrešiti. Stil će se ogledati u ramovima tj. okvirima ogledala koja mogu biti kakva god vi poželite. Ono što je najvažnije – sa ogledalima ćete imati osećaj refleksije i utisak da se nalazite u mnogo većem prostoru. Postavite ogledalo u odgovarajući ugao dnevne sobe, uzak hodnik ili neku od soba i gledajte kako uredjivanje malog stana uz ovaj trik postaje zanimljivo.

Dakle, sada znate odgovor na pitanje kako urediti mali stan. Birajte svetle boje, ne zaobilazite ogledala, iskoristite svaki ćošak stana i ne pretrpavajte prostor bespotrebnim glomaznim nameštajem. 

Autor teksta: Sara Kulić

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. D

    Dragan

    Odgovori

    03.08.2020 19:25

    Definitivno treba koristiti svetlije boje u manjim prostorima. Mi smo na primer koristili svetlo zelenu i svetlo žutu/oker u našem malom stanu... :)

Ostavi komentar