22.05.2024 Komentari: 0

Renoviranje kupatila - projekat koji zahteva detaljno planiranje

Svako renoviranje je zahtevno i predstavlja ozbiljan posao, a često može stvoriti pravu muku. Kada je reč o renoviranju kupatila, tu su detaljan plan i ozbiljna organizacija od velike važnosti, kako bi se izbegle greške koje mogu izazvati dodatne troškove i veoma kompleksne probleme, koji nisu lako rešivi. 

Bilo da vaše kupatilo renovirate iz estetskih razloga, bolje funkcionalnosti, zato što se useljavate u novi stan ili zbog problema sa cevima jedno je sigurno - morate dobro obratiti pažnju na ovih nekoliko aspekata, o kojima pričamo u nastavku.

 

Proleće - vreme za promene


Sa svakim prolećem se odlučujemo na neke promene. Ipak, buđenje prirode iz zimskog sna nije glavni razlog zbog kojeg uglavnom renoviranje obavljamo u proleće ili leto. Ključni razlog su temperature, odnosno toplije vreme, koje pogoduje radovima.

Obzirom da se pločice za kupatilo moraju postavljati uz lepak, toplije vreme će omogućiti brže sušenje, ali isto tako će mirisi i hemikalije brže ispariti, obzirom da prozore možete širom otvoriti. Svakako, u proleće i leto manja je verovatnoća za da se pojavi problem sa vlagom u toku postavljanja novih pločica. Svako renoviranje ima i fazu grubih radova, kada se skida i sklanja ono staro, a sve je to lakše raditi kada kad su temperature u plusu. Isto tako, postavljanje pločica zahteva i skidanje radijatora, što u zimskom periodu svakako nije moguće.

 

Kompleksan posao koji zahteva stručnost


Renoviranje kupatila može trajati i do tri nedelje, u zavisnosti od veličine vašeg kupatila, ali i kompleksnosti samog projekta. Postoji nekoliko ključnih faza, a svaka od njih je jednako važna.


U prvoj fazi skidaju se stare pločice, kao i postojeće sanitarije. Ovaj deo obično traje dan-dva. Zatim se prelezi na najvažniji, ali i najkompleksniji deo, odnosno na zamenu vodovodnih i kanalizacionih cevi i zamenu ili popravku elektrike. Pločice za kupatilo možda i možete skinuti sami, ali ovo je kompleksan posao, koji zahteva profesionalce.

 

Ne bismo vam savetovali da se sami igrate majstora, jer loše postavljene cevi dovode do ozbiljnih problema, ne samo po vaše kupatilo, već često i po stanare u celoj zgradi. Ukoliko ventili nisu dobro zatvoreni, ukoliko cevi nisu odgovarajuće ili nisu dobro nalegle može doći do pucanja i plavljanja kupatila, što će gotovo sigurno izazvati i poplavu kod komšije ispod. Ovakvi problemi stvaraju velike troškove, dok svakako zahtevaju skidanje pločica, te samim tim novo renoviranje kupatila. Dakle, pozovite prijatelje, dobro se raspitajte, jer su u ovom slučaju dobri majstori (vodoinstalateri, električari) zlata vredni!

Nakon što su instalacije dobro postavljene kreće se u pripremu podloge, odnosno zidova i podova, što podrazumeva malterisanje i hidroizolaciju, kako bi pločice za kupatilo dobro nalegle, te kako ne bi došlo do pojave vlage i buđi.

Zatim sledi postavljanje pločica, što nekada može trajati i do tri dana, u zavisnosti od veličine, teksture samih pločica za kupatilo, ali i od kvadrature kupatila, oblika itd.

Sledeća faza je postavljanje sanitarija, a zatim slede završni radovi koji obično podrazumevaju skrivanje vidljivih cevi, krečenje, podešavanje rasvete i sl. Na kraju, vama ostaje da dodate detalje i vaš pečat!


Pločice za kupatilo - ključni element svakog kupatila


Čak i ukoliko kupatilo renovirate iz estetskih razloga ili zbog problema sa instalacijama estetika je važan faktor. Pločice za kupatilo su ključni element koji određuje stil i atmosferu prostora.

Ovde je pre svega važno da razmislite o obliku i veličini vašeg kupatila. Kod manjih kupatila obično je bolje ići sa svetlijom varijantom pločica, jer se tako vizuelno povećava prostor. Veća kupatila mogu podneti tamnije pločice, ali i drugačije oblike i eksperimentisanje sa teksturama, kao i kombinaciju više vrsta pločica.

 

Pločice za kupatilo ne doprinose samo estetici prostora, već imaju i praktičnu svrhu, te je važno da prilikom odabira obratite pažnju i na njihovu funkcionalnost. Dok keramičke pločice za kupatilo mogu biti dobar izbor zbog svoje dugotrajnosti, matirane pločice za kupatilo su manje klizave i sigurnije, pa mogu biti dobar izbor za starije ili ljude sa decom. Osim toga, pločice za kupatilo treba da budu lake za održavanje, pa ukoliko volite teksturu savetujemo vam da te pločice koristite samo za neke detalje, te da na podu koristite samo one koje nemaju teksturu.

Ponovo ćemo vas posavetovati da se ne igrate, već da potražite i dobrog keramičara. Ukoliko se ne koriste odgovarajući lepkovi i fug mase za postavljanje pločica, mogu se pojaviti brojni problemi kao što su pucanje pločica, nakupljanje vode i vlage itd.

Dakle, renoviranje kupatila svakako može biti zanimljiv projekat, ali zahteva pažljivo planiranje i ozbiljan rad. Zato, prepustite logistiku i instalacije profesionalcima, kako biste što pre uživali u vašoj novoj oazi mira.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar