29.01.2020 Komentari: 3

Popločavanje dvorišta - praktične ideje za uređenje spoljnog prostora

Uređenje dvorišta nije nimalo lak zadatak, štaviše često je za uređenje ovog prostora potrebno dosta više promišljanja nego za sređivanje celokupnog enterijera doma. Zbog toga, većina ljudi smatra da je to vrlo zahtevan posao, koji iziskuje mnogo vremena i truda, a prilikom uređenja eksterijera neophodno je prilagoditi ga sopstvenom ukusu i želji. 

Neki bi rekli da je savršeno uređeno dvorište ono koje je svuda popločano, čisto i uredno, bez vegetacije. S druge strane, ima i onih koji takvu spoljašnjost smatraju sterilnom i sumornom, te da je idealno rešenje za sređeno dvorište spoj travnjaka, cveća i ukrasnih biljaka, kao i kamenitih stazica.


U zavisnosti od toga šta više volite i kakav eksterijer vam je bliži srcu, predstavljamo vam nekoliko praktičnih ideja za uređenje dvorišta, koje vam sigurno mogu pomoći prilikom spoljašnje dekoracije.

 

Behaton ploče - savršena kombinacija korisnog i estetski privlačnog


Već nekoliko godina unazad ubedljivo najpopularniji materijal za popločavanje javnih površina (trgova, šetališta, trotoara) ali i dvorišta jesu behaton ploče. Ključ uspeha i glavni razlog za ovu svojevrsnu pomamu za behaton pločama jeste, pre svega, povoljna cena, zbog koje se ovaj materijal lako uklapa u prosečan budžet, a onda i jednostavno postavljanje. Svakako ne možemo da zanemarimo i vrhunski estetski ugođaj koji ove ploče prave bilo gde da se postave.


Iz tog razloga, ako želite praktično, a opet moderno i svrsishodno popločano dvorište, behaton ploče su odlično rešenje jer pružaju neograničene mogućnosti po pitanju spajanja arhitektonskih objekata sa prirodom.


Behaton ploče imaju širok spektar prednosti u odnosu na druge alternativne materijale, a najviše se izdvajaju estetika, laka ugradnja, dugotrajnost, funkcionalnost, ekologija. Velika paleta završnih obrada i različiti oblici ovih ploča, čine ih idealnim za moderno uređenje otvorenih površina.

 

poplocavanje staza dvoriste

 

Materijali od kojih se prave behaton ploče


Beton za behaton elemente se pravi od višefrakcijskog separisanog agregata, cementa visoke marke, najkvalitetnijih aditiva i pigmenata. Kalupi za izradu betonskih elemenata su izrađeni od visoko kvalitetnih plastičnih masa koje obezbeđuju konstantnost oblika i dimenzija behaton ploča, što garantuje njihovu postojanost.


Nema sumnje da će ovako uređeno dvorište, sa vrhunski kvalitetnim behaton pločama, značajno podići vrednost vašeg doma, osim što će da učiniti znatno prijatnijim za boravak.

 

Karakteristike i prednosti behaton ploča


Behaton ploče odlikuju brojne pozitivne karakteristike, koje čine da budu tako poželjne i pogodne za aplikaciju na različitim površinama i u različitim spoljašnjim uslovima. Savremene i fino izrađene behaton ploče predstavljaju glatke, a ipak neklizajuće površine otporne na habanje, hemijska sredstva, visoke temperature i na dejstvo mraza.


Osim toga, izuzetno su čvrste, sa postojanom bojom. Laka demontaža i jednostavno čišćenje i održavanje su takođe značajne prednosti ovih ploča, kao i dekorativnost, odnosno veliki izbor oblika, boja i nijansi.


Ploče se u dvorištu mogu postaviti na više različitih načina - simetrično, geometrijski, sa većim površinama ispunjenim peskom ili sa peskom između ploča, a na vama je da odaberete šta ćete odabrati za uređenje vrta.

 

Prirodni kamen za popločavanje dvorišta


Još jedno od praktičnih rešenja za popločavanje dvorišta i staza jeste prirodni kamen, a posebno prirodni lomljeni pločasti kamen, koji je estetski znatno primamljiviji. Po svojoj strukturi kamen je prirodni materijal izuzetno otoporan na sve vremenske prilike uključujući i nepogode izazvane kišom, pljuskovima, snegom i ledom, pa se zato u velikoj meri koristi za popločavanje spoljašnjih površina.


Prilikom postavljana kamena određuje se blagi pad kako se voda ne bi zadržavala i kako bi se izbegle posledice poplava i kako bi voda brže oticala sa staza. Popločavanje staze podrazumeva planiranje i adekvatan izbor prirodnog kamena. Pojedini materijali su jeftiniji, ali vek trajanja znatno kraći tako da treba biti obazriv.


Danas je u ponudi više od desetak vrsta prirodnih lomljenih kamena koji se dosta koriste u popločavanju. Pojedine vrste krečnjaka brzo pucaju ili se krune, pa samim tim staza ne izgleda lepo, stoga je savet da birate nešto deblje kamene ploče.

 

To neće mnogo uticati na ukupnu cenu, ali svakako hoće na trajnost i kvalitet. Raznolikost boja, mogućnost kombinovanja i lakša ugradnja idu u prilog ovoj vrsti prirodnog kamena.

 

Pločice za travnjak - elegantno rešenje


Pločice za terase i dvorišta najčešće imaju teksturu od kamena ili drveta. U pitanju je granitna keramika, čija je osnovna odlika ta da je ona u celom svom preseku od istog materijala, i da je otporna na atmosferske uticaje.


Pločice za travnjak se postavljaju direktno u travu, tj. blago se ukopavaju u zemlju i nema potrebe za lepljenjem. Ukoliko se postavljaju na travu, špaklom se skine sloj od 1 do 2 cm zemlje i pločica se uroni u zemlju.


Ona pod svojom težinom lepo prianja na tlo. Ovako postavljene pločice podnose težine od čak jedne tone, a savet je da ukoliko ih postavljate na travu ostavite razmake između pločica od 5 do 10 centimetara.


Pravilno uređenje dvorišta je veoma važno jer omogućava stvaranje idelnog ambijenta za vas i vašu porodicu. Idealno dvorište je ono koje je uređeno tako da bude kutak za uživanje i odmor, stoga poslušajte neki od naših saveta i odaberite pravi materijal za popločavanje svog dvorišta.

Povezane teme:  

Komentari(3) Napiši komentar

  1. a

    angie

    Odgovori

    22.04.2020 14:25

    Odlican tekst, meni se jako svidja prirodni kamenstruganik za poplocavanje dvorista, imam malo dvoriste, ali kao neki detalj cisto bih stavila, dvoriste odmah dobije neki smek...ovako nesto mi se svidja
    http://www.kamenstruganik.com/wp-content/uploads/2016/08/prirodni-kamen-staze5.jpg

    • A

      Admin sajta

      22.04.2020 17:48

      Hvala na komentaru. Sve detalje pogledajte na http://arming.rs

    • V

      Vojkan

      18.03.2021 11:23

      Angle i meni se ovo svidja http://www.kamenstruganik.com/galerija/staze/ i ja cu nesta slicno ovome da uradim u mom dvoristu.

Ostavi komentar