04.11.2019 Komentari: 0

Najznačajniji faktori koji utiču na povećanje vrednosti stana

Bilo da nameravate da prodate stan ili kuću ili jednostavno želite da svakodnevni boravak u tom objektu učinite boljim, lakšim ili lepšim, postoje načini i stvari koje se na tržištu tretiraju kao poželjnije za primenu u tim prilikama.

Imajte u vidu da sve ove implementacije, izmene i radovi koje utiču na povećanje vrednosti stana, zahtevaju i nešto veća ulaganja, ali ako znate da će se sve uloženo višestruko isplatiti - vreme je zasući rukave i stisnuti se. 


Mi vas ovom prilikom učimo šta povećava vrednost stana i upoznajemo sa jednostavnim, ali vrlo praktičnim načinima da od svog stana ili kuće napravite vilu koja ne samo da izgleda skupo već to i jeste.

 

Obezbeđenost stana i cele zgrade


Ulaganje u nekretnine, pogotovu u novogradnji, i te kako ima i svojih investicionih prednosti, koje se najviše tiču onih bezbednosnih protokola kojima se posvećuje velika pažnja.

Iako povezivanje interfona nije odlika samo novijih zgrada, jer je interfon moguće i naknadno povezati, u novijim zgradama je realnije naići na već instaliran video interfon.

Ukoliko to ipak nije slučaj, u video interfon i njegovu implementaciju možete uložiti i sami. Razmotrite mesto na kom će on stajati i hoće li biti sa slušačlicom ili ne. Ukoliko je blizu spavaće sobe, bolje izbor su interfoni sa slušalicom, zbog galame koju zvučni video prenos može da uzrokuje na miran san.

 

“Kozmetičko” uređivanje stana

 

Mnogi vlasnici su bili veoma zadovoljni tržišnom procenom svoje nekretnine nakon što su uložili u sitnije popravke i takozvano “šminkanje” stana. Za povećavanje vrednosti stana, u proseku je potrebno uložiti oko 200.000 dinara u stvari kao što su:

  • krečenje (naročito ako postoje neki “finiji” radovi kao što su izvlačenje traka),
  • hoblovanje i lakiranje parketa,
  • zamena (napuklih) stakala,
  • zamena kvaka i slavina
  • nauljivanje šarki na vratima (u slučaju škripanja) kao i farbanje vrata u istoj boji u kojoj je parket
  • dotezanje rasklimalih komada nameštaja i utičnica
  • lepljenje odlepljenih pločica i tapeta


Uredni i jednako obojeni ili okrečeni zidovi, kao i gladak parket koji sija i daje toplinu celoj ropstoriji u ključne stvari koje povećavaju vrednost stana, a ta cena može da se kotira i do duplo uložene cene u očima potencijalnih kupaca, a isto tako ostavlja i utisak bogatstva i ukusa u porodici.

 

radovi kuhinja cevi zatezanje

 

Minimalistički uređen prostor

 

Nije nikakva novost da naši ljudi umeju da budu neuredni (barem se praksa tako pokazala), i da vole da u svoje domove skupljaju i šta treba i šta im, realno, nikada neće ustrebati.

Ukoliko vam je cilj povećavanje vrednosti stana, želite da svojim domom podignete celokupni izgled o sebi i svom statusu, ili želite da kupca oduševite urednošću i ukusom - prvo izbacite sve nepotrebno.

Minimalistički pristup u uređenju stana ne podrazumeva i nameštaj u tom stilu, ukoliko nemate za takvo uređenje, ali biće dovoljno da oponašate takav način uređenosti.

Čisti i uredan stan, sa malo nameštaja koji je svedeno ali vrlo harmonično povezan jednostavnim tepihom odlično prolazi prilikom procene, bez obzira na godine starosti.

Dakle:

  1. Izbacite pohaban nameštaj.
  2. Otarasite se kutija koje negde u ćošku skupljaju sitnice koje niko ne koristi.
  3. Čist i provetren stan privlačniji je i gostima i kupcima.

 

Besprekorno uređeno kupatilo

 

U nekretninu vredi uvek ulagati, jer se njoj vraćate svakog dana kada pozavršavate poslovne obaveze kojih je u današnje vreme sve više. Zamislite još da se vratite mestu koje je prljavo ili nefunkcionalno, gde tuš ne radi, kotlić curi ili protok tople i hladne vode luduje nevezano za smer koji ste odredili.

Još jedna stvar koja u zavidnoj meri poboljšava utisak o kupatilu, a da nije ugrancanost keramike, je kupatilski nameštaj. Pod nameštajem za kupatilo najpre se misli prilagođenost polica, ormara, visećih delova sa (čistim) ogledalom, kao i komode koja ide ispod samog lavaboa - ovaj detalj značajno daje utisak bogatstva, naročito ako je u nekoj tamnijoj boji.

 

Održiva elektrifikacija

 

Ne samo da svaka prostorija treba da bude u dovoljnoj meri osvetljena, bez treperavih svetala, već cenu vašeg stana u očima potencijalnih kupaca ili gostiju mogu dodatno da povećaju i LED sijalice, ili, čak ugradno osvetljenje - da li u zidovima ili samo na plafonu.

 

radovi sijalica promena led

Jednostavni, linijski viseći lusteri bolje se kotiraju nego masivne, ukrasne svetiljke a doprineće i pokušaju da uredite svoj stan u gore pomenutom, minimalističkom stilu.

Na kraju krajeva, jako je važno voditi računa da li su stan ili kuća energetski efikasni. Svako ulaganje u kvalitetniju izolaciju i smanjenje rasipanja energije se isplati. Pa i kada kupujemo automobil, pitamo koliko goriva troši, naročito što budućnost i održivost energije u svakodnevnom poslovanju preti da postane značajan “partner” tržišne vrednosti.

Nadamo se da smo vam pomogli da naučite šta povećava vrednost stana i da u nekoliko kardinalnih koraka ulepšate izgled vaše nepokretnosti. Iako sve u životu zahteva ulaganje, aktivnosti posvećenje ulaganju u dom uvek se višestruko isplaćuju.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar