29.09.2022 Komentari: 0

Par stvari na koje treba da obratite pažnju kod izbora veš mašine

Ako ste ovde, verovatno razmišljate o preuređenju i renoviranju kupatila, ili je vaša veš mašina spremna za zamenu.

pranje vesa

 

Bilo kako bilo, koliko god se činilo nebitno, odluka o kupovini veš mašine nije jedna od onih koje se donose svakog dana. Pored izvesne sume novca koju treba da izdvojite, izbor veš mašine će kako direktno, tako i indirektno uticati na kvalitet vašeg života.


Kako ne biste pogrešili prilikom izbora, evo par stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju kod izbora veš mašine.

 

Top-load ili front-load?


Ovo je prva stvar koju birate kod veš mašine. I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i mane, a najbolji izbor zavisi od vaših preferencija. Ako se odlučite za punjenje sa prednje strane (front-load), znajte da su ove veš mašine obično glomaznije, ali i efikasnije kod pranja.


Dobar primer ove vrste su LG veš mašine, koje obično daju bolje rezultate od onih sa punjenjem sa gornje strane. Takođe mogu biti jako praktične kada prilagodite veličinu vašem kupatilu i nađete adekvatno mesto za njih.
Sa druge strane, ako izaberete mašinu sa punjenjem sa gornje strane (top-load), nećete morati da se saginjete i uštedećete na prostoru jer su ove mašine uže,a ciklusi pranja su obično kraći.

 

Kapacitet mašine i veličina bubnja


Ovo je takođe odluka koja zavisi od više faktora. Da li živite sami ili imate veliku porodicu? Što veću porodicu imate, veće će biti i potrebe za pranjem veša, tako da u skladu sa tim birate i veličinu mašine.


Kapacitet mašine zavisi od veličine bubnja, pa postoje one sa 6, 7, 9 i 12 kilograma. Ukoliko niste sigurni koja veličina bi odgovarala vašim potrebama, uvek se možete posavetovati sa prodavcem ili oprati veš u više manjih delova.

 

Potrošnja električne energije


Ovo je jedan od najvažijih faktora kod svih kućnih aparata, osim ako niste spremni da plaćate velike račune za električnu energiju. Sve mašine moraju posedovati nalepnice sa označenim energetskim razredom, pa je prilikom kupovine potražite. Nalepnica nam pokazuje ukupan broj kilovat sati koji se potroše tokom godine.

 

Buka


Ovo je jedna od karakteristika koja se čini nebitnom, ali ako malo bolje razmislite, da li zaista želite da slušate buku veš mašine svakog dana?


Buka koju veš mašina proizvede može biti zaista velika, pogotovo u završnim ciklusima pranja. Ovo će vas navesti na razmišljanje kada je najbolje vreme da je uključite, jer definitivno ne želite da je slušate dok spavate, odmarate ili provodite vreme sa prijateljima i porodicom.


Negativne implikacije buke na kvalitet vašeg života su mnogobrojne, pa je i ovo jedan od faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira veš mašine.

 

Veličina i ostale dimenzije


Većina mašina je sličnih dimenzija, sa malim razlikama. Međutim, te male razlike mogu da naprave jednu veliku i da izmene ceo koncept izgleda vašeg kupatila.

 

masina za ves


Postarajte se da mašina ima dovoljno prostora sa zadnje i sa bočnih strana, kao i da je prostor iznad nje efikasno iskorišćen. Pre odabira proverite dimenzije u kupatilu, kako ne biste napravili grešku kod odabira veličine, pored ostalih grešaka koje se ponekad potkradu pri uređenju kupatila.


Takođe je bitno da li imate dovoljno prostora da otvorite vrata od veš mašine, jer je poslednja stvar koja želite da vam se desi da ne možete da otvorite vrata zbog neke fioke ili police.

 

Pametna veš mašina - da ili ne?


Ukoliko ste obožavalac modernih tehnologija i želite da modernizujete izgled vašeg kupatila, onda je vaš odgovor definitivno da! Ove veš mašine možete prebaciti u “smart režim” i povezati sa pametnim telefonom, te pratiti i kontrolisati rad uređaja.


U zavisnosti od brenda za koji se opredelite i aplikacije koju koristite imate veliki broj ponuđenih opcija - možete pratiti potrošnju energije, potražiti greške u programu i slično.

 

Ocene drugih korisnika


Niko vam ne može bolje preneti utiske o proizvodu do osobe koja ga je zaista koristila i isprobala. U našem modernom dobu, kada je sve dostupno na jedan klik, lako možemo pogledati ocene i recenzije drugih korisnika, a ukoliko vas nešto interesuje, možete i pitati.

 

Jednostavnost upotrebe


Ovo se odnosi na mnogo fakora, počevši od znakova na programatoru i lakoće njegovog korišćenja, preko izbora programa, pa do funkcija koje su ponuđene. Uporedite različite modele i brendove i odaberite onaj koji vam najviše odgovara.


Uz svaku veš mašinu dolaze i uputstva za upotrebu, tako da svakako ovaj faktor ne bi trebalo da predstavlja veliki problem.


Veliki broj veš mašina danas nudi i veliki broj različitih programa, podešavanja i ciklusa. Ipak razmislite koji su vam ciklusi neophodni, a koji nisu i napravite izbor u skladu sa tim.

 

Brzina centrifuge


Još jedan na prvi pogled nebitan faktor. Velika brzina centrifuge će lako i efikasno otkloniti sav višak vode sa vaše odeće, što će omogućiti i brže sušenje. Sa druge strane, manja brzina centrifuge je idealna za osetljivu odeću.


Uz sve faktore koje treba uzeti u obzir i veliki izbor brendova i vrsta mašina, najbolje je da se držite ličnih potreba i preferencija. Uz malo dodatnog informisanja i istraživanja sigurno ćete napraviti odličan izbor!

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar