06.07.2020 Komentari: 0

Novogradnja ili starogradnja u Novom Sadu?

Kada želimo da kupimo nov životni prostor, tada nas često muči pitanje da li da kupimo stan u staroj zgradi ili da kupimo novogradnju direktno od investitora? Rukovodeći se činjenicom da sve ima svoje prednosti i mane, pokušaćemo da ih u narednom delu teksta izlistamo i da vam pomognemo u ovoj ne tako lakoj odluci.

Za početak, krenućemo od stare gradnje. Kao što samo ime kaže, to su objekti koji su izgrađeni pre deset, dvadeset, trideset i više godina, ponekad su zgrade stare i preko pola veka. U nekim od tih objekata je menjana vodovodna i elektro mreža, a u nekima nije. Takođe, postoje stanovi u kojima je taj posao odrađen i stanova u kojima nije, a svi oni se nalaze u istoj zgradi.


Kada kupite stan u staroj gradnji, ono što vas sigurno očekuje to je renoviranje, i to kompletno, jer niko neće boraviti u prostorijama koje nije okrečio, zamenio stolariju, parkete hoblovao, lakirao ili u potpunosti promenio... Sve ovo iziskuje ulaganja, i spremnost na saradnju sa mnoštvom majstora koji će jedno vreme morati da borave u vašem prostoru dok se sve ne završi.


Prednosti stare gradnje su te da stan možete da kupite u bilo kom delu Novog Sada, pa i u samom centru. Ponekada ovakve zgrade imaju sportske terene u okviru blokova, dečija igrališta ili male parkove... Kada se gleda cena kvadrata, onda je svakako povoljnije kupiti staru gradnju, jer je kvadrat jeftiniji, ali tu treba uračunati iznos koji se naknadno izdvaja za renoviranje.


Mane stare gradnje su što nema parking mesta, ne postoje garaže, nema teretnog ni automatskog lifta... Unutar stanova vrata imaju slabu izolaciju, tako da se iz svake prostorije mogu čuti šumovi i zvukovi. Po hodnicima i po stanovima, nalaze se kablovski i optički vodovi, što mnogim stanarima predstavlja smetnju. Isto tako, stolarija je od drveta, koje je dosta teško za održavanje, jer svi znamo da ovakva vrata i prozore treba najpre oguliti od stare farbe, pa potom obojiti, lakirati, zaštititi i tako periodično, ili će u protivnom drvo propasti, ostariti pod udarima vetra, snega, kiše, sunca...


Sa druge strane, ako birate novogradnju, tada ulazite u potpuno nov stan, gde niko pre vas nije boravio. Nema potrebe da zovete nijednog majstora, jer je sve već sređeno. Novogradnja u Novom Sadu poseduje izuzetnu termo i zvučnu izolaciju, što ima svoje prednosti kroz uštedu energije – dobra i kvalitetna vrata i prozori će sprečiti da zimi odlazi skup topao vazduh napolje, a isto tako da se tokom leta gubi skup hladan vazduh. Primetićete promenu i sami – računi za struju će biti niži, pa se tako stvara ušteda novca tokom vremena.


Novogradnja poseduje automatske liftove bez potrebe za otvaranjem, a i sama brzina lifta je veća. Zgrade imaju PVC ili ALU stolariju, zeleni pasoš, kvadrati su funkcionalniji. Funkcionalan kvadrat bi značio da je struktura stana takva da je iskorišćen bukvalno svaki milimetar, što je jako važno kod stanova koji imaju manju kvadraturu. 

Postoji parking, garažna mesta, instalacije za kablovske i optičke kablove su sprovedene u samim tehničkim vodovima.


Novogradnja ima te mane da je cena po kvadratu nešto viša, što je sasvim razumljivo, kada pogledamo sve ove prednosti koje ona pruža.


Stanove možete da kupite direktno od investitora u Novom Sadu, koji se bave izgradnjom i prodajom stana u Novom Sadu, i to je i najbolja varijanta, jer izbegavate posrednike, uz svu potrebnu dokumentaciju za dobijanje kredita i odbijanje PDV-a na prvi stan.


Autor: Predrag Marčeta
 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar