15.04.2022 Komentari: 1

Kako urediti dnevni boravak za malo novca

Uređenje dnevnog boravka je uvek izazov, bilo da krećete od nule ili želite samo da osvežite prostor i unesete neke novine. Dnevni boravak je centralna prostorija u kojoj se odvija najviše aktivnosti i zbog toga treba da bude u skladu sa potrebama i "po meri" svih ukućana 

Najveći deo dana sa porodicom i prijateljima provodimo u dnevnom boravku i s razlogom želimo da ostavlja utisak prijtanog i lepog ambijenta. Da bi se to postiglo, ne znači da nameštaj i ukrasi u dnevnom boravku treba da budu papreno skupi i da sve mora da bude luksuzno. Otkrićemo vam nekoliko trikova kako urediti dnevni boravak za malo novca, a da istovremeno zrači toplinom i ima vaš lični pečat.

 

Planiranje i budžet

 

Koliko god da ste spontani i znate šta želite, nikako nemojte da preskačete planiranje. Ovaj prvi korak je vrlo važan jer na papir treba da stavite spisak želja – šta želite da kupite, koje boje planirate, stil uređenja i da onda to uporedite sa budžetom koji imate. Na ovaj način su male šanse da probijete planirani budžet.


Ako ipak utvrdite da su vam želje velike a male mogućnosti, ne očajavajte jer postoji rešenje kako urediti dnevni boravak za malo novca. Osnovni nameštaj u svakom dnevnom boravku je garnitura za sedenje, klub stočić i TV komoda. Za dobro uređen dnevni boravak trik je u detaljima, koje često zanemarujemo. Upečatljivi detalji su ono što će gosti prvo primetiti jer oplemenjuju enterijer i čine ga jedinstvenim. U nastavku pogledajte savete i ideje kako srediti dnevni boravak na najbolji i kako da izbegnete "greške".

 

Dnena - soba

 

Pre svega, krovni paneli za bolju toplotu u vašem domu

 

Kada pričamo o tome kako treba da uredite dnevni boravak tako da vam bude potpuno komforno, pod tim ne podrazumevamo samo estetski sjaj, nameštaj i slične dizajnerske stvari, već i stvari koje će učiniti da vam u vašem dnevnom boravku bude prijatno da biste mogli potpuno da uživate u svom lepom enterijeru koji ste sami namestili. 

 

Stoga vam predlažemo da krovni paneli budu vaš izbor. Zašto, iz razloga što štede energiju i termoizolacioni su, te tako drže duže toplotu u vašem domu. Inače se krovni paneli lako ugrađuju, konstrukcije ih prilično lako nose, a pritom predstavljaju investiciju za ceo život. Njihove cene su različite zavisno od dimenzija krovnog panela za koji se odlučite, ali ono što je sigurno jeste da definitivno predstavljaju životnu investiciju.

 

Tek kada vam krovni paneli pruže divnu toplotu u vašem domu, moći ćete da se posvetite svim onim detaljima koji su tema ovog teksta i koje vam predstavljamo u nastavku. Evo nekoliko saveta kako da uredite svoj devni boravak:

 

Bojama osvežite prostor


Ako imate zidove u istoj nijansi, pravo je vreme da jedan zid obojite u drugačijoj boji. Tapete i 3D paneli su uvek dobar izbor, kojim možete da istaknete zid iza garniture za sedenje. Važno je da boje zidova budu u kontrastu sa garniturom za sedenje jer će u suprotnom ceo prostor da se "stopi" i bude bezličan. Nemojte birati preterano jarke boje za zidove, kao što su crvena, ljubičasta i slične, njih ostavite samo za detalje. Eventualno u ovim bojama možete izabrati tabure ili fotelju za sedenje.

 

 

Dnevna - soba

 

Mešajte teksture

 

Koristite materijale različitih tekstura i dobićete živopisan i topao dnevni boravak. Kombinujte glatke sa čupavim materijalima, mat i sjajne, jednobojne i šarene. Na garnituru za sedenje dodajte prekrivač ili krparicu, koja će biti različite teksture od mebla nameštaja i obavezno u drugačijoj nijansi ili boji. Ako je mebl garniture jednobojan dodajte šarene ukrasne jastučiće.


Mat i sjajno primenite prilikom kupovine klub stočića, tako što ćete izabrati sto od metalne konstrukcije sa drvenom pločom. Ili preko drvenog stočića stavite staklo kao zaštitu i dobićete kontrast sjajno-mat.

 

Dnevna - soba

 


Dnevna - soba

 

Detalji, police, ukrasi

 

Ako imate nišu u zidu ili prazan ugao u sobi, uvek možete da dodate novi komad nameštaja sa policama za odlaganje raznih suvenira, fotografija i knjiga. Zidne police su dobro rešenje za male dnevne sobe, a poseban efekat ćete postići zidnim svetiljkama.


Topao ambijent će dnevnoj sobi dati biljake ili vaza sa cvećem na stolu, čak i ako je veštačko cveće u pitanju. Ogledalo sa efektnim ramom će prostor učiniti glamuroznijim. Ako imate trpezarijski sto u okviru dnevnog boravka, na zid pored stola postavite umetničke slike, ogledalo ili tapete sa šarenim dezenom.


Promenite tepih, stavite drapere pored zavesa i dobićete potpuno nov ambijent. Pomoćni stočići pored kreveta su istovremeno praktični i dekorativni.

 

Dnevna - soba

 

 

Dnevna - soba

 

Osvetljenje

 

Osim centralnog osvetljenja u vidu lustera, savet je da obavezno imate i akcentno osvetljenje, kao što je zidna, podna ili stona lampa. Bez obzira na veličinu dnevne sobe dodatno osvetljenje će uneti toplinu i glamur. Lajsnama od stiropora napravite okvir oko zidnih lampi, a pored kreveta stavite lampu sofisticiranog dizajna i dnevnu sobu ćete učiniti jedinstvenom i prijatnom.
 

Dnevna - soba

 

Umetničke slike

 

Na jedan ili najviše dva zida postavite slike. Prema stilu koji ste odabrali za enterijer, uskladite motive na slikama, bilo da to bude apstrakcija ili klasika, kao što su pejzaži, portreti ili kolaž fotografija. Motivacione poruke umesto slika su odličan izbor za pokretanje pozitivnog raspoloženja.

 

Kako da dodatno uštedite novac

 

Reciklaža je uvek dobra metoda kako urediti dnevni boravak za malo novca. Ako imate stari komad nameštaja možete sami da se upustite u avanturu restauracije ili da potražite pomoć stručnjaka, koji će bojom i lakom osvežiti staro drvo. Dekupaž je jedna od tehnika koju možete da primenite za staru komodu. Od paleta i gajbica možete da napravite interesantne stočiće. Masivni komad stabla drveta iskoristite kao nosač polica i dobićete unikatan detalj u dnevnoj sobi.

Dnevna - soba


Dnevna - soba

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. N

    Nenad Savic

    Odgovori

    17.06.2022 09:58

    Sa svima se slažem osim sa lusterom .Mislim, naravno to je samo moje mišljenje, da su lusteri više demode i da ne treba da se foriraju posebno ne u dnevnom boravku, a posebno ako je još mali a tavan nizak. Bolje staviti plafonjerku a li najbolje je stranične LED lampe,. Meni se isto svidja i spušten tavan sa LED lampama u uglovima sobe. Video sam u Xenonlightu ventilatore-lustere, verujem da lepo izgledaju u dnevnoj sobi, posebno ako hlade kako treba, nemam isustva sa njima ne mogu da tvrdim . Ali još jednom da podvučem, ja lustere ne bih stavljao

Ostavi komentar