30.03.2022 Komentari: 0

Evropska nagrada za urbani javni prostor za 2022.

Centar savremene kulture Barselone (CCCB) je inicijator i glavni osnivač bijenala koje je posvećeno javnom prostoru. Ova smotra je jedinstvena po tematici koju promoviše i ove godine se održava 11 put po redu. Fokus je na projektima koji su izgrađeni u periodu od 2018-2021. godine na teritoriji evropskog kontinenta. Projekti treba da predstavljaju stvaranje, oporavak, transformaciju i unapređenje javnih prostora.

evropska-nagrada-za-urbani-javni-prostor

 

Prijave na konkurs počinju 20. aprila i traju do 17. maja 2022. godine. Registracija i uslovi za učestvovanje su dostupni su na www.publicspace.org. Nagrade se dodeljuju kako autorima projekta, tako i njegovim izvođačima.

 

Značaj javnog prostora


Javni prostor igra ključnu ulogu u gradovima u kontekstu kolektivnih susreta, prepunih političkih, ekonomskih i društvenih vrednosti koje su neodvojive od fizičkog dizajna. Zbog toga je jedan od ciljeva bijenala da navede na razmišljanje o kvalitetu života u evropskim gradovima, koji doživljavaju stalne transformacije kao posledica urbanizacije i razvoja tehnologije. Pitanja kao što su nestašice, nejednakosti, migracije ili vanredne situacije stavljaju gradove pred izazove za koje još uvek nema jasnih odgovora i koji imaju direktan uticaj na urbani dizajn i javne prostore.

Zbog pandemije smotra nije održana 2020.godine. Cilj je da se ove godine promoviše debata o budućnosti evropskih gradova u kontekstu nakon pandemije. Takođe CCCB želi da promoviše primere dobre prakse u pronalaženju mogućih rešenja za budućnost u kojoj će gradovi imati primarnu ulogu u definisanju evolucije društva.

 

CCCB u javnom pozivu posebno ističe sledeće: "U kontekstu kao što je današnji, gde klimatske vanredne situacije i kriza izazvana pandemijom COVID-19 pokazuju da se gradovi širom sveta suočavaju sa novim klimatskim, tehnološkim i društvenim izazovima, vrednost javnog prostora je veća nego ikada."

 

biblioteka-na-otvorenom-u-magdeburgu
Izvor: https://www.publicspace.org

 

Biblioteka na otvorenom u Magdeburgu

 

norveska-kuca-opere-oslo

Izvor: www.publicspace.org


Norveška kuća opere, Oslo, nagrada za 2010. god.

 

obnovljena-stara-luka-u-marseju-francuska
Izvor: https://www.publicspace.org


Obnovljena stara luka u Marseju, Francuska, nagrada za 2014. god.


Centar-za-dijalog-na-Trgu-solidarnosti-Ščećin-Poljska
Izvor: https://www.publicspace.org


Centar za dijalog na Trgu solidarnosti, Ščećin, Poljska, nagrada za 2016. god.

 

Renovirani-Skenderbegov-trg-u-Tirani-Albanija
Izvor: https://www.publicspace.org


Renovirani Skenderbegov trg u Tirani, Albanija, nagrada 2018. god.

 

Evropsku nagradu za urbani javni prostor promoviše CCCB, a organizuje mreža od 10 arhitektonskih i urbanističkih institucija koje čine njen Savetodavni komitet. Takođe preko 50 stručnjaka iz cele Evrope ima učešće u celoj organizaciji. Na prethodnom bijenalu je bilo 279 prijavljenih projekata iz 179 gradova i 32 evropske zemlje, što garantuje kvalitet radova i raznovrsnu geografsku pokrivenost.

 

Stručni žiri i kriterijumi za ocenjivanje


Izbor prijavljenih projekata se odvija u dva kruga. U prvom krugu žiri bira 25 radova koji će biti objavljeni na zvaničnom sajtu bijenala. Nakon toga, u drugi krug prolazi 5 finalista koji će prezentovati svoje projekte tokom dva dana smotre, na jesen 2022. godine. Najbolje ocenjeni projekat će biti proglašen za pobednika.


Međunarodni žiri ovogodišnjeg 11. izdanja čine renomirane arhitekte, urbanisti, istoričari i kritičari iz cele Evrope. Predsednica žirija je Teresa Gali-Izard, poljoprivredni inženjer i dizajner pejzaža, koja je direktorka Master of Sciences in Landscape Architecture na ETH u Cirihu, na kojem inače predaje pejzažnu arhitekturu.


Najznačajniji kriterijumi za ocenjivanje su:

  • Arhitektonski ili urbanistički kvalitet izgrađenog javnog prostora;
  • Multidisciplinarni karakter tima za izradu ili promociju projekta;
  • Eksplicitno urbanistički karakter intervencije (veličina projekta nije presudni faktor);
  • novativni odgovori na klimatske uslove i doprinos poboljšanja životne sredine u oblasti mobilnosti i održivosti u korišćenju resursa;
  • Sposobnost projekta da smanji podeljenost prostora različitih namena i društvenih nejednakosti prisutnih u urbanoj strukturi, kao i eliminisanje fizičkih i/ili simboličkih barijera.

Sve pobedničke projekte iz prethodnih godina možete pogledati ovde.

 

Istorijat bijenala


Centar savremene kulture Barselone (CCCB) je multidisciplinarni centar koji je od svog osnivanja posvećen istraživanju i promovisanju razmišljanja o savremenim gradovima, shvatajući ih kao glavni prostor za transformaciju i izazove današnjeg sveta. Nagrada se dodeljuje svake druge godine, počev od 2000. godine. Na dosadašnjim smotrama je stiglo ukupno 2.206 prijava, dodeljeno je 19 priznanja i 35 specijalnih priznanja.
 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar