05.11.2019 Komentari: 0

Zašto je važno da deci dopustite da budu maštovita?

Da li ste se nekada zapitali odakle sva ta nostalgija za detinjstvom i najranijim periodom kada je sve bilo tako jednostavno? Odgovor leži u mašti. Iako nam niko ne brani da maštamo i sa 35 ili 50 godina, maštanje glavom odraslog čoveka nikada neće biti tako lepo i zanimljivo kao kada šestogodišnje dete interpretira svet na jedan poseban, maštalački način. 

Upravo zato je važno da svojoj deci omogućite da prožive ovaj period u slobodi istraživanja, maštanja i razvijanja kreativnosti. Evo i koji su načini da im pomognete u tome i podstaknete ih da se razvijaju i na ovaj način.

 

#1 Predložite deci zanimljiv i kreativan hobi


Aktivirajte dete na zanimljiv i kreativan način. Omogućite mu da razmišlja i pruži svoj doprinos nečemu, na način na koji ono smatra da je to pravilno. Idealan primer su radionice za decu gde se podstiče kreativnost pomoću boja, crtanja, izrada mini maketa i drugih zanimljivih stvari.

Kroz ovakve aktivnosti dete može da ispolji svoje viđenje sveta i ujedno dobije nova shvatanja družeći se sa vršnjacima u zdravom okruženju. Važno je da deci usadite zdrave navike od najranijeg perioda, a najbolji i najzabavniji način je putem hobija koji će biti prilagođen njihovom uzrastu.

 

#2 Pričajte im bajke


Bajke su prva i najlepša asocijacija na rano detinjstvo, pa ne uskraćujte deci najlepše priče pred spavanje samo zato što ste vi odrasli i shvatili da su bajke ipak samo bajke. Hans Kristijan Andersen i Braća Grim su ponudili pregršt prelepih priča o princezama, kraljevima, dalekim carstvima i čarolijama, a tu je i niz drugih autora koji su ulepšali detinjstvo mnogih generacija.

Takođe, pričajte sa detetom o Deda Mrazu, dobrim vilama i svim onim simbolima koji se vezuju za praznike i stvaraju veliku euforiju u pogledu iščekivanja poklona i paljenja prskalica. Dopustite deci da poveruju da je paketiće ispod jelke tu zaista ostavio najpoznatiji deda na svetu, a tokom praznika se i sami potrudite da iscenirate neke bajkovite trenutke kojih će se sećati celog života.

Nabavite novogodišnje kostime, pišite pisma deda Mrazovim pomoćnicima, zamislite zajedno želju u ponoć i pustite dete da veruje da će se ona ostvariti, a vi se lično potrudite da to zaista i bude tako.

 

#3 Podstaknite njihovo stvaralaštvo


Stvaralački momenti u detinjstvu mogu biti deo svakodnevnice, bez obzira na to da li ste detetu uveli neki hobi ili ne. Na primer, umesto plastične igračke ili slušalica, detetu možete kupiti plastelin i podstaći ga da samostalno pravi oblike, figure i ukrase onako kako ih ono zamišlja.

Poželjno je da ovakve stvari radite zajedno, kako bi dete videlo da ste i sami zainteresovani, čime mu pružate sjajan primer i motivaciju da se zaista pozabave ovakvim aktivnostima i naprave nešto lepo za policu svoje sobe ili za poklon drugarima.

 

#4 Ne ispravljajte ih ako pogreše


Možda i najvažnija stvar je da ne ispravljate decu baš uvek ako nešto pogrešno shvate, urade ili izjave. Na primer, dozvolite da more oboje onako kako oni žele kada ga budu crtali i farbali vodenim bojama. Uredu je da mu ukažete da je more ustvari plavo, a ne roze kako ga je ono obojilo, ali uradite to na suptilan način, ne stavljajući mu do znanja da je pogrešilo ili nešto loše uradilo.

Na kraju krajeva, crtani filmovi i dečiji programi ni sami ne interpretiraju stvarnost u njenim pravim bojama i oblicima, pa su određena odstupanja od realnog sasvim prihvatljiva, a ponekad i poželjna.

Takođe, ako vas dete pita čemu služi ovo ili ono, kako se koriste određene stvari ili prosto postavi bilo koje tipično dečije A zašto ovo ovako pitanje, pružite mu odgovor koji će ga zabaviti i podstaći na razmišljanje.

 

#5 Zaštitite decu od prevelikog uticaja tehnologije


Čak je i mašta postala luksuz u svetu razvijene tehnologije koja ne ostavlja mnogo prostora za samostalno zaključivanje i zamišljanje bilo čega. Sve informacije su dostupne putem televizije, interneta i raznih kanala komunikacije kojima se čak i najmlađi služe, pa je savet da decu držite dalje od interneta koliko god je to moguće.

Naravno da će vaše dete u nekom trenutku početi da koristi mobilni telefon i internet, kao i da će gledati TV sa vama, ali nema potrebe da ono ima samostalan pristup internetu već sa 7 ili 8 godina, ili da može da gleda na televizii baš sve što poželi. Usmerite ga na pravi način i kreirajte njegovu svakodnevicu koja će optimalno doprineti njegovom razvoju.

Sve ovo je preduslov da dete u tinejdžerskim godinama pravilnije i racionalnije upotrebljava tehnologiju, internet i sve ono što će mu postati dostupno bez mogućnosti da vi kao roditelji to iskontrolišete. Prema tome, ne rušite dečiju maštu, naprotiv, podstaknite je svim silama kako bi dete zaista uživalo u detinjstvu na pravi način.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar