03.10.2019 Komentari: 0

Samostalno opremanje stana - saveti za uređenje enterijera

Opremanje stana nije nimalo lak i naivan zadatak, a posebno kada odlučite da se lično posvetite izboru nameštaja, uklapanju lepog i praktičnog, detaljnom planiranju budžeta, odnosno da preuzmete na sebe celokupnu organizaciju. 

Opšte je poznato da je finansijski okvir taj koji diktira mogućnosti i pretvara vizuju u konkretno delo, pa je zbog toga potrebno racionalno odrediti prioritete i promišljeno pristupiti svim detaljima, kako bi vaš životni kutak izgledao baš onako kako ste zamislili.


Ukoliko ste na pragu novog stana koji zahteva opremanje, donosimo vam nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da na što bolji način uredite svoj dom.

 

#1 Napravite plan koji će vas voditi kroz faze uređenja


Kao i u drugim važnim životnim situacijama i za uređenje enterijera je neophodno da napravite dobar plan koji će vam pomoći da lakše realizujete sve što ste zamislili. Zato je važno da sve stavke postavite “crno na belo”, kao i da na kraju zaokružite najvažnije stvari, odnosno ono od čega ćete početi i na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju.


Primera radi, u kvalitetne kuhinjske aparate se isplati uložiti, kao i u dobar nameštaj koji će vam trajati godinama, a i važno je da ovi komadi budu dobrog kvaliteta s obzirom na to da su ključni za funkcionalnost i udobnost vašeg doma.


Takođe, važno je da prilikom uređenja enterijera birate dobre i kvalitetne podove s obzirom na to da je neophodno da oni zadovolje i praktičnu i estetsku funkciju.

 

#2 Pronađite pouzdanog majstora koji zna svoj posao

 

Ukoliko zamišljeno opremanje ili renoviranje stana zahteva i nešto grublje radove, onda je važno da pronađete pouzdanog majstora koji će posao obaviti baš onako kako je unapred dogovoreno i kako ste vi zamislili.


Od njega zavisi kako će mnoge stvari u stanu funkcionisati, pa ukoliko želite da izbegnete situaciju da već nakon nekoliko meseci ponovo imate posla sa kvarovima, majstorima i grubim radovima, unapred se pobrinite da angažujete profesionalca u svom poslu.


Takođe, preporuka je da angažujete jednog majstora koji može da vam sredi što više stvari u stanu, nego više različitih. U organizacionom pogledu to je mnogo jednostavnije kada pregovarate sa jednim majstorom, a i finansijski je mnogo isplativije.

 

#3 Skupo ne znači uvek i kvalitetno, ali...


Kada birate nameštaj, kao što je trosed, krevet za spavaću sobu ili stolice za trpezariju, važno je da odaberete one komade koji su kvalitetni i za koje ste sigurni da će vas služiti duži vremenski period. Zato, iako cena nije baš uvek garant kvaliteta, kupovina nameštaja po najpovoljnijoj mogućoj ceni i nije baš dobra opcija.


Ukoliko odaberete komade koji su lošeg kvaliteta, vrlo je verovatno da ćete već nakon godinu ili dve morati u novu kupovinu, što predstavlja dodatni izdatak koji se svakako može preduprediti.


Zato je mnogo bolje da kupujete nameštaj na proverenim mestima, gde ste sigurni u njihov kvalitet, ali i u njihovu estetsku vrednost, nego da se iznova i iznova vraćate po iste lošeg kvaliteta.

 

uredjenje prostora

 

#4 Birajte elemente koje možete lako da uklopite


Lako uklopivi elementi i neutralne nijanse su uvek praktičnija opcija, jer svaki put kada se odlučite za novu promenu enterijera lako možete da ih iskombinujete sa drugim stvarima koje dodate u prostoriji. Osim toga, neutralne boje su uvek in i sigurno nećete pogrešiti kada odaberete neki takav komad nameštaja.

Osim toga, neutralnim nijansama na velikim komadima nameštaja je lako manipulisati, obzirom na to da je dovoljno da im samo dodate nekoliko detalja u jarkim nijansama i tako stvorite potpuno nov izgled enterijera.

 

#5 Svedeni dizajn pločica je uvek bolji izbor

 

Ovim savetom se nadovezujemo na prethodni, uz napomenu da se trendovi menjaju i da zbog toga morate razmišljati korak unapred kada se biraju ovakve stvari koje nije baš jednostavno izmeniti.


Među takvim stvarima, svakako su i pločice, pa ukoliko je trenutno aktuelno da one budu sa ornamentima, vrlo je verovatno da će se za nekoliko godina to promeniti, pa ćete biti u problemu, bilo da ćete morati da renovirate kupatilo ili kuhinju.


Zbog toga je važno da, baš kao i sa krupnim nameštajem, i pločice birate u neutralnim nijansama i motivima, tako da mogu da se uklope u svaki novi stil koji poželite u svom domu. Ovo naročito važi jer se pločice ne menjaju često, niti je njihova zamena tako jednostavna kao na primer krečenje, pa treba dobro razmisliti i o praktičnom i o estetskom delu pre nego što ih odaberete.

 

#5 Birajte laminat umesto parketa


Kao što smo i na početku već konstatovali, izbor adekvatnog poda je jedna od najvažnijih stavki u uređenju doma, pa iz tog razloga većina misli da je parket jedina prihvatljiva opcija. Međutim, mnogo je alternativa parketu, i to izuzetno praktičnih i kvalitetnih pa uvek možete da se odlučite za laminat koji će sjajno izgledati i dugo vas služiti. Postavljanje i održavanje laminata je znatno lakše, dolazi u više boja i dezena, a sam laminat je i mnogo otporniji na oštećena u odnosu na puno drvo.

Sigurni smo da će sređivanje stana uz primenu navedenih saveta biti znatno lakše, te da ćete dobijenim rezultatom biti zadovoljni, jer na kraju to je jedino što je i bitno. Uzmite u obzir sve faktore koji mogu na ovaj ili onaj način uticati na uređenje vašeg stana i tako dođite do najboljeg mogućeg rešenja koje će ispunjavati svoju funkciju, a opet biti kao iz vaših snova.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar