01.09.2021 Komentari: 1

Soba za školarce: 10 korisnih saveta za uređenje

Dečija soba je magičan prostor gde mališani mogu da postavljaju "svoja pravila" i da se igraju bezbedno, uče ili odmaraju. Uređenje sobe za skolarce je poseban izazov jer prostor treba da bude maštovit, podsticajan i prijatan za dete.

ambijenti-dečije-sobe

 

Početak školske godine je vreme kada se roditelji trude da obezbede pribor i knjige za školarce. Međutim jednako je važno da mališani imaju svoj radni kutak. Bilo da prvi put opremate sobu za skolarce ili planirate adaptaciju, slede saveti i ideje koji će vam pomoći oko uređenja decije sobe.

 

#1 Neka soba „raste“ sa detetom

 

Pre nego što počnete sa uređenjem, odredite svoj budžet. Tako ćete se lakše odlučiti kako da izaberate nameštaj. Da li onaj koji je univerzalan za sve uzraste ili nameštaj za mlađu decu, a kasnije da menjate pojedine komade za tinejdžerski uzrast.s Uvakom slučaju decija soba treba da bude funkcionalna i prijatna. Kako deca rastu tako će se menjati njihovi ukusi i zahtevi. Zbog toga je uređenje sobe za skolarce pravi izazov.

 

Bez obzira na veličinu, soba za skolarce treba da ima jasno definisane zone:

  • Deo za spavanje 
  • Prostor za odlaganje 
  • Radni deo 
     

#2 Krevet za lepe snove


Posebno obratite pažnju kada birate krevet, jer dete u njemu provede veći deo dana. Udobnost i kvalitet su na prvom mestu. Zato nemojte da žalite novac, posebno za dobar dušek. Tematski kreveti u obliku auta, kućice, sa baldahinom za "male princeze" i sličnim dodacima, daće magičnost dečijoj sobi. Da bi maksimalno iskoristili prostor izaberite krevete sa fiokama za odlaganje ili krevete na sprat ispod kojih će biti radni kutak.

 


Izvor: pinterest

 

#3 Odlaganje

 

Pojednostavite izbor nameštaja jer je previše stvari čini da se u sobi osećate klaustofobično. Ako je nameštaj modularnog tipa kasnije možete da ga nadogradite ili unapred predvidite mesto gde ćete kasnije dodati nameštaj kada školarac bude veći. U sobi ćete maksimalno iskoristiti prostor ako postavite nameštaj od poda do plafona, tako da bude uključen radni sto ili krevet. Takođe možete postaviti ormariće iznad vrata i prozora. 

 

soba-za-školarce
Izvor: pinterest

 

soba-za-školarce

Izvor: pinterest

 

#4 Radni kutak

 

U dečjoj sobi položaj radnog stola zavisi od položaja prozora. Prirodno svetlo treba da osvetljava radnu površinu s prednje strane ili sa suprotne strane od ruke kojom dete piše. To bi značilo da prozor treba da bude sa leve strane za dešnjake, a obrnuto za levake.

 

Na radnom stolu je obavezna stona lampa, koja treba da ima dovoljnu visinu da bude iznad glave deteta da bi izbegli senku prilikom pisanja. Radna stolica je jednako važna i zato treba da bude udobna, ergonomskog dizajna i podesiva po visini da bi položaj ruke deteta bio odgovarajući prilikom pisanja. U sklopu radnog stola treba da bude fiokar ili police za odlaganje. Bitno je da prostor oko radnog stola bude dobro organizovan. Prenatrpan radni sto odvlači pažnju prilikom učenja. Prema savetima pedagoga dobro je da detetu uvedete naviku da uvek uči na istom mestu i u približno isto vreme.

 

soba-za-školarce

Izvor: pinterest

 

#5 Stilsko rešenje


Za bajkovitu dečiju sobu treba određena tema da bude lajt motiv. Konsultujte mališane šta najviše vole i napravite kompromis između želja i mogućnosti. Za dečake su praktične morske teme, džungla, sport, super junaci, automobili ili avioni. Devojčicama odgovaraju motivi princeza, barbika, cveća ili srca. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vaša deca.

 

Decije sobe - ideje za dečake

soba-za-školarce
Izvor: pinterest

 

soba

Izvor: pinterest

 

Decije sobe - ideje za devojčice

soba
Izvor: pinterest

 

soba-za-školarce
Izvor: pinterest

 

#6 Bojama stvorite magiju


Da bi se deca osećala prijatno u sobi, veliku ulogu će odigrati boje koje podsticajno deluju na dečju psihu. U svakom slučaju prvo izaberite boju nameštaja, a zatim sa njom uskladite boju zidova. Tapete i fototapete su odlično rešenje da upotpunite motiv koji ste izabrali za uređenje sobe za skolarce.

 

Za zidove birajte pastelne i neutralne nijanse jer su bolje kao radno okruženje, dok jarke boje ostavite za detalje. Smirujuće boje su svetlo plava, zelena ili ružičasta, dok su neutralne siva, svetlo smeđa i bela. Žuta, crvena i narandžasta su energične boje i njih koristite umereno.

 

Napravite kontrast između boje nameštaja i boje zidova. To znači da ako izaberate ormar roze boje za devojčice nikako nemojte sve zidove da obojite rozom bojom, već samo jedan zid koji je nasuprot ormaru. Možete obojiti i "peti zid" - plafon i pretvoriti ga u zvezdano nebo, svemir ili dodati detalje oko svetiljki koji će učiniti sobu jedinstvenom.

 

soba

 Izvor: pinterest


soba

Izvor: pinterest


soba

Izvor: pinterest


#7 Prostor za igru


Dodatne foteljice, police za igračke i pokoji slobodan kvadrat na podu biće dovoljni da ispune zahtevi dece za igru sa drugarima. Dečja soba treba da bude oaza u kojoj se osećaju ispunjeno i zadovoljno. Za decu uzrasta od 6-12 godina je jako važno da izraze pripadnost određenim grupama, zato im treba omogućiti da budu kreativni i slobodno izraze svoje talente. 

 

#8 Detalji će sobu učiniti posebnom


Dopustite im da dodaju detalje i ukrase po njihovoj želji. Na panelima od plute deca mogu da lepe crteže i fotografije. Boja za školske table je odlična za izražavanje kreativnosti, obojite deo zida ili čak unutrašnju stranu vrata. Šarene kuke su idealne za odlaganje svakodnevnih stvari. Možete postaviti zidne svetiljke i dekorativne lampione, jer će dečjoj sobi dati bajkovit izgled, posebno noću.

 

Ideje za zanimljive zidne police pogledajte na slikama koje slede. Slike na zidu i posteri će dati lični pečat sobi za skolarce. Zastore za prozore birajte na kraju. Ako su zidovi dosta šareni onda zavese, draperi ili rolo zavese treba da budu jednobojni. U svakom slučaju, zavese će doprineti "mekoći" prostora. 

 

Decije sobe - ideje za fenomenalne detalje

soba-za-školarce

Izvor: pinterest

 

soba
Izvor: pinterest

 

soba

Izvor: pinterest

 

soba

Izvor: pinterest

 

soba

Izvor: pinterest

 

#9 Saveti za male sobe

 

Za dizajn dečjih soba manjih od 9m2 važi pravilo - manje je više. Najviše koristite belu i pastelne boje. Jarke boje dodajte kroz detalje. Privid većeg prostora ćete stvoriti ako koristite dvobojni efekat za zidove. Gornja polovina zidova neka budu svetle nijanse koje odbijaju svetlost, a za donji deo tamnije nijanse. Vertikalne linije će vizuelno povećati visinu sobe, dok će horizontalne linije naglasiti dužinu zida. Linije primenite samo na jednom zidu. Tamne boje stvaraju utisak blizine, tako da će mala soba izgledati još manje ako ceo zid ofarbate tamnom bojom.

 

#10 Soba za dva deteta

 
Ako jednu sobu koriste dva deteta važno je da svako dete ima jasno definisan kutak. Dopustite da deca sama ukrase svoj kutak jer će tako stvoriti osećaj individue u zajedničkoj sobi. Prema rečima stručnjaka ove finese su važne za dobar razvoj i samopouzdanje deteta.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. T

    Tijana Reljic

    Odgovori

    03.05.2023 15:17

    Sjajan blog. Svaka preporuka renoviranje

Ostavi komentar