01.11.2021 Komentari: 0

Soba za školarce: 10 korisnih saveta za uređenje

Dečija soba je mnogo više od mesta za spavanje - za mališane je to magičan prostor gde mogu da postavljaju "neka svoja pravila", da se igraju bezbedno, odmaraju ali i da uče za školu. Zbog toga je uređenje sobe za skolarce poseban izazov za roditelje, jer prostor treba da bude maštovit, podsticajan i prijatan za dete.

ambijenti-dečije-sobe

 

Početak školske godine je vreme kada roditelji kupuju školske torbe, pribor i knjige za školarce. Međutim jednako je važno da mališani imaju obezbeđen radni kutak, još bolje zasebnu sobu. Bilo da prvi put opremate sobu za skolarce ili planirate manju adaptaciju, slede saveti i ideje koji će vam pomoći oko uređenja dečije sobe.

 

#1 Neka soba „raste“ sa detetom

 

Pre nego što počnete sa uređenjem, odredite svoj budžet i dobro razmislite o tome koliko dugo soba treba da traje, jer će to uticati na izbor nameštaja. Da li ćete birati nameštaj koji je univerzalan za sve uzraste ili ćete birati nameštaj za mlađu školsku decu, a kasnije pojedine komade menjati za tinejdžerski uzrast? Da li će to biti modularni nameštaj koji se kasnije može nadograđivati ili dopunjavati? U svakom slučaju dečja soba treba da bude funkcionalna i da u njoj deca imaju dobre uslove za spavanje, učenje i igru sa drugarima.

 

Kako deca rastu tako će se menjati njihovi ukusi i zahtevi. Zbog toga je uređenje sobe za skolarce pravi izazov za roditelje.

 

Bez obzira na veličinu, u sobi za školarce treba da budu sledeće zone:

  • Deo za spavanje  - krevet;
  • Prostor za odlaganje  - ormari, police;
  • Radni deo  - sto za pisanje.
     

#2 Krevet za lep san


Posebnu pažnju posvetite odabiru kreveta, jer dete u njemu provede veći deo dana dok je manje. Udobnost i kvalitet su na prvom mestu. Shodno vašim mogućnostima izaberite univerzalni krevet za sve uzraste ili tematske krevete sa stranicama u obliku auta, kućice, sa baldahinom za "male princeze" i sličnim dodacima. Da bi maksimalno iskoristili prostor izaberite podignute krevete koji imaju fioke za odlaganje ili krevete na sprat ispod kojih će biti radni kutak, što je praktično za male sobe.

 


Izvor: pinterest

 

soba-za-školarce
Izvor: pinterest

 

soba-za-školarce

Izvor: pinterest

 

#3 Odlaganje

 

Pojednostavite izbor nameštaja jer je previše stvari čini da se u sobi osećate klaustofobično. Dečjoj odeći nije potreban prostor za vešanje u celoj dužini, pa shodno tome izaberite veličinu garderobera. Ako je nameštaj modularnog tipa kasnije možete da ga nadogradite ili unapred predvidite mesto gde ćete kasnije dodati nameštaj kada školarac bude veći.

U sobi ćete maksimalno iskoristiti prostor ako na jednom zidu postavite nameštaj od poda do plafona, tako da bude uključen radni sto ili krevet. Takođe možete postaviti ormariće iznad vrata i prozora. Zidne police i šarene kuke su odlično rešenje za odlaganje stvari koje se svakodnevno koriste. 

 

soba-za-školarce
Izvor: pinterest

 

soba-za-školarce

Izvor: pinterest

 

soba-za-školarce

Izvor: pinterest

 

#4 Radni kutak

 

U dečjoj sobi je položaj radnog stola uslovljen položajem prozora. Prirodno svetlo treba da osvetljava radnu površinu s prednje strane ili sa suprotne strane od ruke kojom dete piše. To bi značilo da prozor treba da bude sa leve strane za dešnjake, a obrnuto za levake.

 

Na radnom stolu je obavezna stona lampa, koja treba da ima dovoljnu visinu da bude iznad glave deteta, kako bi izbegli senku prilikom pisanja. Zato je pravo rešenje lampa kojoj može da se menja visina ili lampa koja se šrafi na zid. Niske stone lampe nisu primerene za radni sto za školarce.

 

Radna stolica je jednako važna kao i radni sto. Treba da bude udobna, ergonomskog dizajna i podesiva po visini kako bi položaj ruke deteta bio odgovarajući prilikom pisanja.

 

U sklopu radnog stola treba da bude fiokar ili zidne police iznad stola, za odlaganje sveski i knjiga. Bitno je da prostor oko radnog stola bude dobro organizovan i čist, jer prenatrpan radni sto odvlači pažnju prilikom učenja. U malim prostorima smo prinuđeni na kompromise, tako da radni sto čak može da bude sklopiv.

 

Kutak u kojem dete uči mora da bude opuštajućih, smirenih boja, bez previše detalja koji detetu odvlače i onako kratku pažnju. Prema savetima pedagoga dobro je da detetu uvedete naviku da uvek uči na istom mestu i ako je moguće uvek u približno vreme, jer je to jedan od preduslova uspešnog učenja.

 

soba-za-školarce
Izvor: pinterest

 

#5 Stilsko rešenje


Neka vam određena tema bude lajt motiv i ideja za uređenje dečije sobe. Konsultujte mališane šta najviše vole i napravite kompromis između želja i mogućnosti. Možete da izaberete teme sa likovima iz omiljenih crtaća, da lepite stikere na zidove i nameštaj ili da izabere posteljinju sa printom omiljenog lika. 


Za dečake su praktične morske teme, džungla, sport, super junaci, automobili ili avioni. Devojčicama odgovaraju motivi princeza, barbika, cveća ili srca. Budite maštoviti i kreativni, a u svemu tome neka vas navode vaša deca.

 

Dečije sobe - ideje za dečake

soba-za-školarce
Izvor: pinterest

 

soba

Izvor: pinterest

 

Dečije sobe - ideje za devojčice

soba
Izvor: pinterest

 

soba-za-školarce
Izvor: pinterest

 

#6 Bojama definišite stil


Da bi se deca osećala ispunjeno i prijatno u sobi, veliku ulogu će odigrati boje koje podsticajno deluju na dečju psihu.

 

Za nameštaj nećete pogrešiti sa bilo kojom bojom drveta jer se odlično uklapa sa zidovima pastelnih i neutralnih boja. U svakom slučaju prvo izaberite boju nameštaja, a zatim sa njom uskladite boju zidova.

 

Za zidove birajte pastelne i neutralne nijanse jer su bolje kao radno okruženje, a jarke ostavite za detalje. Ako hoćete zidove da bojite u više od 2 boje držite se sledećeg pravila - 60% zidova treba biti u jednoj boji, 30% ostavite za neku drugu, a 10% obavezno treba činiti svijetla nijansa. Smirujuće boje su poput svetlo plave, zelene, ružičaste ili boje jorgovana, dok su neutralne siva, svetlo smeđa i bela. Žuta, crvena i narandžasta su energične boje i njih koristite umereno, u detaljima. Napravite kontrast između boje nameštaja i boje zidova. To znači da ako izaberate ormar roze boje za devojčice nikako nemojte sve zidove da obojite rozom bojom, već samo jedan zid koji je nasuprot ormaru. U zavisnosti od stilskog rešenja koje ste izabrali možete obojiti i "peti zid" - plafon i pretvoriti ga u zvezdano nebo, svemir ili dodati detalje oko svetiljki koji će učiniti sobu jedinstvenom.

Tapete i fototapete su odlično rešenje da upotpunite motiv koji ste izabrali za uređenje sobe za skolarce. Osim toga tapete štite zidove od prljanja i lako se održavaju.

 

soba

 Izvor: pinterest


soba

Izvor: pinterest


soba

Izvor: pinterest


soba

Izvor: pinterest


#7 Prostor za igru


Dečja soba ne sme biti samo radna već u njoj školarci treba rado da se igraju i druže s prijateljima. Dodatne foteljice, police za igračke i pokoji slobodan kvadrat na podu biće dovoljni da ispune očekivanja dece. Dečja soba treba da bude oaza u kojoj se osećaju ispunjeno i zadovoljno.

 

#8 Detalji će sobu učiniti posebnom


Za decu uzrasta od 6-12 godina je jako važno da izraze pripadnost određenim grupama, zato im treba omogućiti da budu kreativni i slobodno izraze svoje talente. Dopustite im da dodaju detalje i ukrase sobu po njihovoj želji.

 

Zidni paneli od plute mogu da budu kutak na koji će dete da lepi crteže, fotografije ili slike idola. Boja za školske table je idealna za izražavanje kreativnosti dece jer će moći bezbrižno da crtaju kredama u boji. Zato obojite deo zida bojom za školske table ili čak unutrašnju stranu vrata. Na frontove nameštaja, na vrata ili iznad kreveta možete staviti nalepnice sa likovima iz crtanih filmova i razne stikere. Slike na zidu i posteri će takođe dati lični pečat sobi za skolarce.

 

Šarene kuke možete postaviti na zid ili vrata, jer su idealne za odlaganje svakodnevnih stvari. Napravite zanimljive zidne police tako što ćete oko police napravite siluetu životinje ili oblačića uz pomoć boje ili od tvrdog stiropora (po narudžbini rade firme koje imaju CNC mašine).

 

Zastor za prozore birajte na kraju - da li ćete se odlučiti za zavese, drapere, zebra ili rolo zavese, zavisi od celokupnog stila enterijera sobe. Ako su zidovi dosta šareni onda zavese obavezno treba da budu jednbojne. U svakom slučaju, zavese će doprineti "mekoći" prostora, dok će šareni jastuci i prelepa posteljina stvoriti osećaj udobnosti.

 

Možete postaviti zidne svetiljke ili dekorativne lampione, jer će dečjoj sobi dati bajkovit izgled, posebno noću.

 

Dečije sobe - ideje za fenomenalne detalje

soba-za-školarce

Izvor: pinterest

 

soba
Izvor: pinterest

 

soba

Izvor: pinterest

 

soba

Izvor: pinterest

 

soba

Izvor: pinterest

 

soba-za-predškolce

Izvor: pinterest

 

#9 Dvoje dece u jednoj sobi


Soba za dvoje školaraca treba da ima optimalno oko 12m2, posebno ako su deca različitog pola i uzrasta. Odabir kreveta na sprat je jedna od najbolјih opcija. Maksimalno iskoristite zidove sa plakarima od poda do plafona, postavite zidne police iil kuke za odeću. Sobu za dva školarca morate organizovati tako da svako dete ima lični kutak. Ovo ćete postići različitim bojama ili laganim pregradama. Dodatni sto na rasklapanje je dobro i praktično rešenje u slučaju da deca treba da pišu u isto vreme.

 

soba

Izvor: pinterest

 

soba-za-predškolce

Izvor: pinterest

 

#10 Dodatni saveti za male sobe

 

Za male dečije sobe koristite dvobojni efekat za zidove, jer ćete na ovaj način svoriti privid većeg prostora. Gornja polovina zidova neka budu lagane i svetle nijanse koje odbijaju svetlost, a tamniju nijansu izaberite za donji deo. Vertikalne linije će vizuelno povećati visinu sobe, dok će horizontalne linije naglasiti dužinu zida. U izuzetno malim sobama linije primenite samo na jednom zidu. Tamne boje stvaraju utisak blizine, tako da će mala soba izgledati još manje ako ceo zid ofarbate zatvoreno tamnom bojom.


Za dizajn dečjih soba manjih od 9m2 važi pravilo - manje je više. Neka dekor bude jednostavan, koristite dosta belu boju ili svetle nijanse nameštaja. Jarke boje dodajte kroz detalje. Ne bojite cele zidove u jarkim bojama i ne koristite tapete upečatljivih dezena, jer će vizuelno smanjiti prostor. Pastelne boje su najbolji izbor. Maksimalno iskoristite zidove sa elementima za odlaganje, posebno iznad vrata ili prozora.

 

soba-za-školarce

Izvor: pinterest

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar