21.10.2019 Komentari: 0

Pravila u odabiru pločica za vaše kupatilo ili kuhinju

Jedan od, naizgled, veoma lakih zadataka prilikom gradnje ili renoviranja kupatila i kuhinja, a zapravo jako zahtevan i komplikovan zadatak, jeste odabir pločica koja će se postaviti, kako na zidovima, tako i na podovima. Najpre, keramičke pločice su najbolje rešenje za postavljanje na svim ovim površinama, jer su vodonepropusne, što je u obema prostorijama najpotrebnije, a uz to su veoma izdržljive, lake za održavanje i čišćenje, a njihov životni vek može da bude jako dugačak. 

Kad smo već kod životnog veka, tu je često pravilo skupljeg na snazi, jer keramičke pločice višeg cenovnog ranga uvek su kvalitetnije, pa samim tim i izdržljivije i dužeg veka, što zapravo postaje ulaganje koje se isplati. Međutim, pored tog čini se osnovnog pravila, postoje još neka pravila koja bi trebalo poslušati u izboru pločica za kupatilo ili u izboru pločica za kuhinju.

 

Pločice za manje prostore


Često se prilikom renvoiranja kupatila i kuhinja, koji su po kvadraturi manji, ljudi odlučuju za keramičke pločice većih dimenzija. I to može zaista da izgleda jako zanimljivo, posebno je dobro za podne pločice, jer se brzo postavljaju i nije ih onda komadno potrebno mnogo, kao ni samog vremena postavljanja. Međutim, kako se radi o manjim prostorijama, najčešće se događa da je te velike pločice potrebno seći, praviti od njih različite dimenzije, pa kupatilo ili kuhinja dobijaju notu nesređenosti i nabacanosti. Zbog toga je u ovom slučaju najbolje uzimati keramičke pločice standardnih dimenzija, kao što su 30 x 30, 30 x 90 ili 60 x 60. Dobra stvar je što pločice možete poručiti i putem interneta kod poznatijih prodavaca oprema za kupatilo kao što je Nantes.

 

Kombinacija boja i vrsta pločica


Kada su dezeni i vrste pločica u pitanju, ovo pravilo se razlikuje za kuhinje i kupatila. Pločice za kuhinju možete birati prema sopstvenom nahođenju, posebno kada su u pitanju zidne pločice, jer one uglavnom prate sam nameštaj u kuhinji, te kompletaan utisak i stil koji želite da postignete, pa se može mešati više vrdsta, boja, pa čak i više dezena. Za razliku od kuhinje, pločice za kupatilo se uzimaju na osnovu pravila o mešanju dve vrste pločica ili dve boje pločica. Pločice za kupatilo ipak trebaju da ostave utisak sređenosti, čistoće i pojačane svetlosti, zbog čega je bitno da se ne događaju velika mešanja među vrstama, bojama i dezenima, iako se uvek može „igrati“ ubacivanjem mozaika, bordura i nekih vizuelno interesantnih formi.

 

Sjajne i mat keramičke pločice


Ovo je već pitanje o kojem se razmišlja ne zbog enterijera i samog izgleda kupatila ili kuhinje, već zbog bezbednosti ukućana. Postoje sjajne, polusjajne i mat keramičke pločice, ali uvek i bez izuzetka podne pločice nikada nisu sjajne ili polusjajne zbog neverovatnog klizanja i one se koriste samo za zidove. Podne pločice moraju biti mat, jer se ne klizaju, dok se pločice za kupatilo traže neklizajuće, sa dodatnom zaštitom, posebno kada postoje slivnici i tuš kabine u ravni sa podnim pločicama.

 

Pravilo fuge između pločica


Fuga je potrebna između pločica, jer se tako smanjuje količina taloženja plesni, bakterija, sprečava se para da dopire ispod pločica, a svakako su fuge za pločice tu da bude dekorativni element, kao odlična završnica nakon postavljanja pločica. Međutim, postoji mala fuga, kao tanka linija, koju je moguće postići samo kod laserski sečenih pločica, sa ravnim ivicama, dok je kod pločica sa zaobljenim ivicama fuga uvek debljine 2 do 3 milimetra.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar