02.12.2021 Komentari: 0

Novi projekat Frenka Gerija: bočica za parfem Louis Vuitton

Legendarni arhitekta Frenk Gehry je u novom dizajnerskom poduhvatu dizajnirao bočicu parfema za novu kolekciju brenda Louis Vuitto. Louis Vuitton je u 2021. godini predstavio novu kolekciju parfema pod imenom "Les Extraits", sa mirisnim notama koje je formulisao majstor parfimera Cavallier Belletrud. Želeći da kod ove kolekcije sve bude savršeno, inovativno i luksuzno, Louis Vuitton se odlučio da dizajniranje bočice za parfem poveri legendarnom arhitekti Frenku Geriju.

Od ideje do realizacije


Louis Vuitton i Frenk Geri imaju dugu istoriju saradnje, počev od spektakularnog objekta Fondacije Louis Vuitton u Parizu koji je postao muzej savremene umetnosti, do luksuznog objekta u Seulu (Južna Koreja). Ovog puta je Louis Vuitton angažovao Frenka Gerija da dizajnira bočicu za novu kolekciju parfema "Les Extraits". Zadatak je bio da bočicu parfema karakteriše luksuz i ekstravangacija, koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, kako izgledom tako i mirisom.


Za svoj prvi mirisni projekat, Geri se odlučio da redizajnira LV klasičnu bočicu parfema. Novi dizajn bočice je blago zakrivljen prema vrhu, tako da podseća na prozirno jedro. Za naboran čep boce, Geri je uzeo aluminijumski list, isklesao ga i uvio kao da je cvet na vrhu bočice. Logotip "LV" je utisnut sa strane bočice, zajedno sa imenom parfema, ali i na unutrašnjoj strani čepa. Arhitekta je iskoristio sličnu tehniku za dizajn čepa, kao ranije za naboranu zlatnu bocu koju je dizajnirao za obeležavanje 150 godina brenda Hennessi i njegovog čuvenog konjaka X.O. Geri je želeo da oblik bočice parfema simbolizuje duh plovidbe, što je jedna od velikih strasti arhitekte. "Kada plovite, okeanom ili drugde, postoji veoma intiman odnos između kapetana na kormilu i vetra i vizuelnog utiska koji on stvara", objasnio je jednom prilikom Geri. "Jedro se lagano kreće, vazduh se kreće i samo pokušavate da se držite mirno - postoji ideja o kretanju, ali to nije isto kao kod trkačkih automobila."


Frenk Geri je otkrio svoj proces projektovanja bočice parfema. „Želeo sam da projektu pristupim sa skulpturalne tačke gledišta. Da donesem nešto drugačije parfemu. To nije gotova geometrijska forma, to je samo pokret. Vizuelni pokret sa dodatnim interesom za prolaznost."


Redizajnirana bočica i čep u prepoznatljivom stilu Frenka Gerija

 

 

frenk-geri

 

Kolekciju "Les Extraits" je stvorio majstor parfimera Belletrud, na način da svaki miris zgusne u ekstrakt (najkoncetrisaniji oblik parfema). Zahvaljujući savremenim alatima dizajniran je miris koji izražava čisto intenziviranje emocija. Belletrud je otkrio kako je tekao proces dizajniranja ove kolekcije parfema. „Hteo sam da se upustim tamo gde niko više ne ide. Da se ponovo izmisli pojam ekstrata na savremeni način. Želeo sam da dekonstruišem samu arhitekturu parfema".


Tako je nastala Les Ektraits Collection od 5 (pet) različitih parfema. Bočice dolaze bez gornjih, srednjih i donjih nota, kako bi se otkrila suština svakog mirisa. Kolekciju čine parfemi: plešući cvet, kosmički oblak, simfonija, rapsodija i zvezdana vremena. Svaka od bočica u kolekciji "Les Ektraits" upakovana je u cilindričnu belu kutiju sa blago zasečenim vrhom.

 

frenk-geri-bočica

 

Ostvaren rezultat


Louis Vuitton je prezadovoljan svojom novom kolekcijom "Les Extraits" i saradnjom sa Frenkom Gerijem, pogotovu od dizajna objekta Fondacije Louis Vuitton u Parizu, koji se sastoji od dvanaest zakrivljenih jedra i 3.600 staklenih ploča. Boca parfema treba da predstavlja trinaesto jedro zgrade. „Reprodukujući, kroz mikro-arhitekturu, bočica parfema Les Ektraits Collection evocira trinaesto jedro, koje leluja na vetru“, saopštili su iz kompanije.

 

O arhitekti i dizajneru


Frenk Geri (1929- ) je jedan od najcenjenijih arhitekata današnjice, rođen je u Kanadi, a od 50-ih godina prošlog veka živi u Los Anđelesu. Iako ima 92 godine i dalje radi i stvara sa jednakim žarom kao na početku karijere. U javnosti je priznat i nagrađivan, jednako kao arhitekta i dizajner. Dobitnik je Pritzkerove nagrade za arhitekturu, američke predsedničke medalje slobode i japanskog Praemium Imperiale, između ostalih mnogobrojnih priznanja.
Stvaralaštvo Frenka Gerija, arhitektonske građevine i dizajn nameštaja i akcesoara karakterišu prepoznatljive zakrivljene formame, koje izgledaju poput skulptura, kao da predstavljaju tkaninu u pokretu. Poznat je kao neko ko voli da eksperimentiše sa materijalima i konstrukcijom stabilnosti, kako u arhitekturi tako i u dizajnu.


Neke od najpoznatijih građevina Frenka Gerija su Muzej „Gugenhajm“ u Bilbaou, u Španiji, koncertna dvorana „Volt Dizni“ u centru Los Anđelesa, Fondacija „Luj Viton“ u Parizu, „Vonc“ centar za molekularne studije Univerziteta Sinsinati, muzej pop kulture u Sijetlu, „Novi svetski centar“ u Majami Biču, “Plešuća kuća“ u Pragu i mnoge druge.


U dizajnu nameštaja ga je proslavila čuvena stolica "Wiggle Side", napravljena posebnom tehnologijom od recikliranog kartona u obliku dvostranog slova "S", istovremeno dovoljno čvrsta i stabilna da na njoj može da se sedi. Njegove građevine i dizajnerska dela su zahvaljujući odvažnosti i smelosti dobile simbol ikona, ostavljajući neizbrisav trag u arhitekturi i umetnosti, postajući svetski poznate atrakcije.

 

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar