07.08.2023 Komentari: 0

Nekoliko saveta za lepu i funkcionalnu kuhinju

U svakom domu, kuhinja je srce i duša. To je prostor gde se pripremaju obroci, mesto gde se okuplja porodica i gde se provode nezaboravni trenuci. Međutim, lepa i funkcionalna kuhinja zahteva pažljivo planiranje i dizajniranje. U ovom tekstu ćemo vam pružiti nekoliko saveta kako da pretvorite vašu kuhinju u prostor u kojem ćete uživati svaki dan.

kuhinja sto stolice enterijer kuhinje u beloj i bez boji

Dobro organizujte prostor

 

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju je organizacija prostora. Odaberite kuhinjske elemente koji će vam pružiti dovoljno prostora za skladištenje svih kuhinjskih aparata, posuđa i ostalih stvari koje vam trebaju. Koristite fioke i police kako biste stvari držali na dohvat ruke i organizovano.


Kuhinjski elementi treba da budu raspoređeni tako da omogućavaju nesmetano kretanje kroz kuhinju i olakšano kuvanje.
Neka pozicija kante za đubre bude kombinacija dostupnosti i skrivenosti. Možete je ugraditi u neki radni element koji vam je na dohvat ruke prilikom kuvanja i lako možete odbaciti sve što u tom procesu bude bilo višak. Sa druge strane, kanta će biti skrivena u komodi i uklopljena u enterijer.


Odredite tačna mesta za skladištenje određenih stvari i isplanirajte koliko prostora će vam za to biti potrebno. Primera radi, odredite poseban gde će vam stajati zdrava hrana, poseban za pastu, poseban za začine itd. Ovaj tip organizacije daleko će vam olakšati snalaženje u kuhinji.

 

Birajte kvalitetne kuhinjske elemente

 

Kada je u pitanju izbor kuhinjskih elemenata i nameštaja, neka vam kvalitet bude prioritet. Kvalitetni elementi će trajati duže, biti izdržljiviji i estetski privlačniji. Takođe, pre nego što donesete odluku, istražite različite opcije kako biste pronašli elemente koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i stilu.


Trudite se da detaljno isplanirate gde će vam šta stajati u njima kako biste precizno definisali koja vrsta elemenata vam je potrebna.

 

Boje i materijali

 

Boje i materijali koji će se naći u vašoj kuhinji takođe su veoma važni. Odaberite boje koje će vam doneti osećaj smirenosti i udobnosti, ali i podsticaj za kuvaranje. Neutralne boje poput bele, sivih tonova ili pastelnih nijansi, mogu biti odličan izbor jer će se lako uklopiti sa ostalim dekorativnim elementima.


Trudite se da dizajn uklopite sa ostatkom vašeg doma i da uklopite sve detalje tako da ništa ne bude preterano napadno, a sa drudge strane ni monotono.

 

kuhinja kaktus prozor


Što se tiče materijala, odaberite one koji su izdržljivi i lako se održavaju. Granitne ili kvarcne radne površine su praktične i elegantne, a podne pločice od keramike mogu biti odličan izbor zbog svoje otpornosti na toplotu i vlagu.

 

Obratite pažnju na osvetljenje

 

Dobra rasveta u kuhinji je ključna, kako biste imali dovoljno svetlosti prilikom pripreme hrane. Pored centralnog osvetljenja, razmislite o postavljanju dodatnih svetala iznad radnih površina i sudopera. Možete se odlučiti za ugradne svetiljke ili svetla sa senzorima, koja će se uključiti kada uđete u kuhinju. Takođe, razmislite o postavljanju prozora ili krovnih prozora kako biste pustili što više prirodne svetlosti u prostor.


Dobro osvetljenje, pored ambijentalne i estetske uloge, ima i ulogu u sigurnosti. Ukoliko često koristite oštre noževe, blender i slično, maksimalna vidljivost je veoma poželjna.

 

Maksimalno iskoristite prostor

 

Prostor u kuhinji često može biti ograničen, ali postoje mnogi trikovi koji vam mogu pomoći da iskoristite svaki centimetar. Korišćenje vertikalnog prostora, poput postavljanja polica ili visećih elemenata, može vam pomoći da dobijete dodatne odlagališne površine. Takođe, koristite kutije ili organizatore kako biste grupisali slične stvari i olakšali pristup kuhinjskim posuđem.


Građenjem polica i elemenata do samog plafona možete uštedeti dosta prostora. Na najvišim policama neka vam stoje stvari koje se retko koriste poput sudova koji se koriste samo za slavu, svečanog escajga, kuhinjske hemije i slično.
Još jedna ideja za uštedu prostora jeste da povećate broj stvari koji će biti okačene o zid. Na ovaj način izbegavate dodatne komode i elemente, a istovremeno povećavate dostupnost svih kuhinjskih rekvizita.


Ove ideje su posebno primenljive u dizajniranju kuhinje u malim stanovima gde je svaki pedalj važan.

 

Dodajte lični pečat

 

Kako biste kuhinju učinili ličnijom i unikatnom, dodajte neke svoje omiljene detalje. To mogu biti fotografije porodice ili prijatelja, umetnička dela, zelene biljke ili bilo koji drugi elementi koji vam donose radost i inspiraciju. Okačite magnete na frižider i zamrzivač, napravite zanimljiv način za pisanje spiska za kupovinu ili stavite cveće na radnu površinu.
Enterijer vaše kuće, a tako i vaše kuhinje treba da bude vaše ogledalo.Važno je da se osećate udobno i srećno u svom prostoru.

 

Redovno održavajte kuhinju

 

Da bi vaša kuhinja uvek bila lepa i funkcionalna, važno je da je redovno održavate. Čistite površine odmah nakon upotrebe, perite sudove i posuđe odmah nakon upotrebe i redovno čistite unutrašnjost frižidera i šporeta. Redovno čistite unutar svih elemenata, frižidera i zamrzivača.


Održavanje kuhinje će produžiti njen vek trajanja i omogućiti vam da uživate u njoj već dugo vremena.


Ukrasite svoju kuhinju s ljubavlju i pažnjom, tako da ona postane omiljeni deo vašeg doma. Pametno isplaniran raspored, kvalitetni elementi, prave boje i dobra rasveta čine kuhinju funkcionalnom i prijatnom, dok lični detalji i dodaci donose vašu toplinu i stil u prostor. Iskoristite svaki centimetar prostora, održavajte ga redovno i uživajte u svim trenucima provedenim u vašoj lepoj i funkcionalnoj kuhinji.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar