08.06.2022 Komentari: 2

Kako da gajite zacinsko bilje u saksiji?

Za ljubitelje baštovanstva i organske hrane, sveži začini su najbolji izbor. Možete ih gajiti u bašti ali i u saksiji, na otvorenom i zatvorenom prostoru. Neke od njih možete koristiti kao lekovito bilje 

 zacinsko-bilje-gajenje

 

Zacinsko bilje u saksiji je savršeno rešenje za mali prostor i prilika da tokom cele godine imate sveže začine. Oni nisu samo dodatak hrani, pojedine vrste se koriste u farmaciji, za spravljanje kozmetičkih proizvoda, lekovitih napitaka (čajeva) i aromatičnih ulja. Zacinsko bilje u saksiji, gaji se na isti način i pod istim uslovima kao u bašti. Osim što je korisno, zacinsko bilje u saksiji je i dekorativno, posebno u kuhinji gde zelenilo unosi vedrinu.

 

Osnovni uslovi za zacinsko bilje - gajenje

 

Začinsko bilje je zahvalno za gajenje u saksiji jer ne traži posebne uslove. Ipak, pre sađenja začina saznajte njegove osnovne karakteristike. Postoje jednogodišnje i višegodišnje vrste. Samo obezbedite dosta svetlosti, odgovarajuću vlagu, dobru drenažu i imaćete lepo zacinsko bilje. Gajenje višegodišnjih vrsta zahteva presađivanje u jesen ili rano proleće, kao i uklanjanje suvih grančica i lišća. Pojedine mediteranske vrste ne podnose jako niske temperature, pa ih pre zime morate uneti u zatvoren prostor. Nana i vlašac mogu napolju da budu do prvih mrazeva.

 

zacinsko-bilje-gajenje-na-terasi


Svetlost


Većini začinskog bilja je potrebno sunčano mesto, od 6 do 8 sati intezivnog sunca. Zato su najbolje lokacije na jugu i zapadu. Sunce koncentriše aromatična ulja i održava bilje gustim. Previše senke ih čini slabim i bez ukusa.

 

Drenaža


Dobra drenaža je neophodna u saksijama, bez obzira da li gajite začinsko bilje na balkonu ili u zatvorenom prostoru. Loša drenaža može da dovede do truljenja korena. Dobro drenirajuće tlo je neophodno da korenje dobija jednako i vazduh i vodu. Zato je važno da saksije imaju dovoljno rupa i da na dnu postavite drenažni sloj šljunka. Što se tiče sastava zemlje, dovoljan je klasičan sastav komposta, humusa i malo peska.

 

Voda i prihrana


U malim saksijama možete da gajite pojedinačne biljke, dok u većim žardinjerama možete da kombinujete različite biljke. Vodite računa da kod kombinovanja budu vrste koje imaju slične potrebe za vlagom i svetlošću, da bi imali lepo i dekorativno zacinsko bilje. Gajenje nije zahtevno jer ovim biljkama više odgovara ređe, ali obilno zalivanje koje podstiče dubok, zdrav rast korena. Prihrana je obavezna u periodu cvetanja, jednom mesečno, a zimi ređe.

 

Sađenje i razmnožavanje


Sve vrste biljaka možete proizvesti iz semena, koje se prodaje u poljoprivrednim apotekama. Najlakše je razmnožavanje putem reznica i deljenjem korena ili rizoma. U svim rasadnicima možete naći već formirane biljke ruzmarina i žalfije koje samo treba da presadite u vašu saksiju. Peršun, vlašac i korijander vole deljenje svake godine jer bolje napreduju, a žalfija svake treće godine.

 

zacinsko-bilje-gajenje

 

Najbolje zacinsko bilje u saksiji


Sledi spisak začinskog bilja koje dobro uspeva u saksiji. To su uglavnom višegodišnje biljke. Neke vrste će vas oduševiti prelepim cvetovima kao što su žalfija, ruzmarin, majčina dušica i vlašac.


- Žalfija voli više suvo tlo i presađivanje svake treće godine. Grančice žalfije se lako suše i od njih možete da napravite dekorativne venčiće.


- Ruzmarin je drvenasti grm sa igličastim lišćem. Voli dosta vlage i sunca, treba ga zalivati tek kada se zemlja osuši.


- Majčina dušica (timijan) raste kao žbun, visine do 30cm. Voli dosta sunca i vlage, ali je otporna na sušu. Koriste se listovi i cvetovi, sveži i suvi.


- Bosiljak je jednogodišnja biljka, koja voli jako sunce, dosta vode i dobru drenažu. Kada bosiljak počne da cveta, ukus lista opada, pa uništite cvetne pupoljke ako hoćete da koristite listove. Sušen bosiljak možete da koristite za spravljanje čaja.


- Nana (menta) voli polusenku, dosta vlage i rastresitu zemlju. Lako se razmnožava deljenjem vreže tj. žilama. Liatovi se koriste sveži i suvi.


- Peršun je dvogodišnja biljka, zahtevan je u fazi klijanja jer traži vlagu i toplotu. Odrasla biljka se lako održava, može da podnese dosta vlage i sunca.


- Lovor je mediteranska vrsta, drvenasti grm do 15cm visine. Ovo je dvodoma biljka, ima sitne muške i ženske cvetove, plod je u obliku valjkaste koštunice crne boje, koji se koristi za dalje razmnožavanje. Voli dobro drenirano i suvo tlo, bez mnogo vlage.


- Grčki origano je najbolja vrsta origana za jelo. Ovo je biljka mediteranskog tipa, ne voli mnogo vode. Listići se beru kada biljka preraste 10cm, kao sveži ili suvi.


- Matičnjak se razmnožava iz semena ili deljenjem biljke. Listovi mirisom i ukusom podećaju na limun. Voli dobro drenažno tlo i slične uslove kao nana.


- Vlašac je vrsta luka, razmnožava se semenom ili lukovicama. Ima brzu vegetaciju pa se listovi mogu koristiti cele godine u zaštićenim uslovima. Voli kvalitetnije humusno zemljište.

 

Pogledajte u nastavku 4 saveta za uređenje vašeg vrta.

Komentari(2) Napiši komentar

  1. J

    Jelena Todorović

    Odgovori

    10.06.2022 13:36

    Pokušavala sam više puta, pa mi nije uspelo, jer je na mojoj terasi bilo previše sunca. Sve lepo krene, pa se osuši. Odem negde na dva dana pojedu ih bube. Na kraju sam bila odustala... Ali ove godine, postavili smo na terasu Luna tendu, tako je sada mnogo bolja situacija što se sunca tiče. Možda će nešto i moći. Probaću ponovo, i probaću sve što ste napisali. Možda ih nisam ni dovoljno prihranjivala.

    • A

      Admin

      12.06.2022 12:01

      Tenda za terasu će vam sigurno napraviti dobar hlad, pogotovu kada su velike vrućine. Pročitajte u ovom tekstu trikove kako zalivati cveće leti, kada ste na odmoru http://www.ambijenti.rs/vesti/clanak/kako-zalivati-cvece-kad-ste-na-odmoru

Ostavi komentar