09.10.2019 Komentari: 0

Le Pine - Bor

Ova porodična letnja kuća u Sen Tropeu u Francuskoj koju je dizajnirao SAOTA, je savremena interpretacija tradicionalne arhitekture mediteranske rivijere. Oslobođen od ograničenja istorijskog vernakulara, projekat je postao prilika za unapređenje izraza oblika, prostora i životnog stila povezanih sa lokacijom.

Ova porodična letnja kuća u Sen Tropeu u Francuskoj koju je dizajnirao SAOTA, je savremena interpretacija tradicionalne arhitekture mediteranske rivijere.

 

 

 

Oslobođen od ograničenja istorijskog vernakulara, projekat je postao prilika za unapređenje izraza oblika, prostora i životnog stila povezanih sa lokacijom.


Dugo, usko zemljište, na jugu se naslanja na stazu borova. "Kada smoprvi put izašli na lokaciju, zaključili smo da je divno što možete da pogledate u šumu borova i doživite one neverovatne dubine koje se kriju ispod krošnji " kaže direktor SAOTA Stefan Antoni. „To je postala važna tačka kada smo razvijali dizajn. "

„Naš prvi cilj je bio da pokušamo maksimizirati percepciju prostora“, kaže SAOTA Direktor Phillippe Fouche, vodeći arhitekta na projektu. „To smo uradili stvarajući prostrane natkrivene prostore na otvorenom, zbog čega se oseća kao da se interijer prosipa napolje i proteže do prednje strane zemljišta. “

Kuća je smeštena između dva pravougaona bočna krila koja obuhvataju središnje dvorište. Spavaće sobe zauzimaju jedno krilo, plus gornji nivo drugog, dok se kuhinja i trpezarija nalaze dole. Glavni apartman ima namensko stepenište koje pruža pristup od privatnog dvostrukog dnevnog boravka. Glavni životni i zabavni prostori su smešteni u prostranom središnjem
prostoru između krila, obrubljenom dramatično presavijenim plutajućim krovom, koji unosi osećaj veličine u enterijere.

 

 

 

Savijeni oblik krova, formiran pomoću sirovih drvenih dasaka u suptilnoj referenci na borove, ne samo da odjekuje kaskadnim terasama pejzaža, već daje i kontrast pravougaonoj geometriji krila sa obe strane. Fouche dodaje da prevoj u krovu takođe igra strukturalnu ulogu, omogućavajući raspon od 12 metara bez ikakvih stubova.

Postavljanje kuće na zadnju stranu lokacije stvorilo je priliku da se životni prostor spušta na terasasti pejzaž, neprimetno produžujući iskoristivi prostor. SAOTA-in pristup istražio je razne strategije kako bi maksimalno iskoristio percepciju prostora, poput vrata sa šupljinama, kako bi se zamaglila razlika između unutrašnjosti i vanjskog prostora i omogućilo da hladni letnji povetarac pirka kroz kuću.


Središnji bazen, koji se spušta niz padinu povezujući prostor za martini sa glavnim bazenom, zajedno sa čistim linijama bočnih krila naglašava linije perspektive, preuveličavajući dužinu imanja, vodeći oko prema horizontu i dodatno doprinoseći iluziji prostora.

 


 

 

Duž istočne strane Le Pine se oslanja na lokalni arhitektonski vernakular, koga obično odlikuju debeli zidovi i naglašena razlika između unutrašnjosti i spoljašnjosti. Tamo gde se ulazna staza penje od parking prostora ispod kuće preko plutajućih platformi u vrtu, kuću odlikuje preterano teška, čvrsta fasada sa samo malim otvorima. Ne samo da to stvara privatnost za sobe u ovom krilu, već vodi i stanovnike i goste na istraživački put prema pragu. Fouche ipak ističe da ovi teški zidovi lebde iznad tla u savremenoj interpretaciji tradicionalne tipologije, nagoveštavajući moderni, otvoreni prostor nakon relativno potcenjenog ulaza. Iza okretnih vrata, svetlucavi životni i zabavni prostor otkriva se u trenutku drame i iznenađenja.

Unutrašnjost je zamišljena kao galerijski prostor, što je uključivalo ne samo stvaranje jasnih otvorenih površina, već i puštanje svjetlost unutra, posebno odozgo. „Gde god smo mogli, pokušavali smo da ubacimo svetlost u prostor“, kaže Fouche. Pažljivo postavljeni prozori obasjavaju unutrašnjost prirodnom svetlošću i uokviruju pogled na nadstrešnicu borova na padinama iznad imanja, koja je takođe pomogla u određivanju preseka talasastog plafona. Ostali prozori bez okvira i otvori omogućuju poglede na okolna dvorišta, dodatno integrišući unutrašnjost i spoljašnjost i uplićući kuću u njeno okruženje.

Prirodna materijalnost naglašava arhitekturu kao produžetak pejzaža, dok je tamni kamen ka stražnjem delu dnevnog boravka naglašava iluziju dubine, dodatno poboljšavajući osećaj za prostor.

Arhitektonski gledano, Le Pine istražuje potencijal za novi izraz duha Sen Tropea, oslanjajući se na SAOTA-ine uvide stečene decenijama dizajniranja kuća duž atlantskog okeana Kejptauna, oslobađajući njihove unutrašnje prostore i omogućujući osvežavajući način života u kombinaciji zatvorenog i otvorenog prostora.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar