31.03.2020 Komentari: 0

Kirsch Pharma HealthCare

U svom dizajnu za novo sedište i proizvodno mesto za Kirsch Pharma HealthCare GmbH u Vedemark-u, Nemačka, SAOTA preispituje često podređeni i opšti industrijski prototip. 

Lokalitet nove fabrike i sedišta nemačke kompanije Kirsch Pharma HealthCare u Vedemark-u, Nemačka, pomalo je anonimna industrijska zona bez izraženih kontekstualnih znakova. Južnoafrička arhitektonska firma SAOTA pristupila je projektu sa razmišljanjem da bi smisleni arhitektonski odgovor na ovo okruženje zahtevao zgradu koja bi stajala kao skulpturalni objekt u pejzažu, ostavljajući snažnu arhitektonsku izjavu koja u sebi nosi osećaj prisutnosti i identiteta.

 


Kompanija Kirsch Pharma HealthCare specijalizovana je za proizvodnju gotovih lekova i dodataka ishrani (oralni dozni oblici) za farmaceutsku, prehrambenu, biotehnološku, veterinarsku i kozmetičku industriju. Pored najsavremenije fabrike, kompanija je takođe zahtevala prostor za recepciju i kancelarije koji bi izražavali njen etos i identitet kroz spoj kancelarijskog i proizvodnog pogona. Takođe su želeli da stvore unapređujuće radno okruženje za svoje zaposlene istovremeno uvodeći u njih osećaj institucionalnog ponosa i blagostanja.


Dizajn fabričke zgrade u velikoj meri je diktiran funkcionalnim zahtevima i sastoji se od jednostavne pravougaone konstrukcije obložene svetlosivim čeličnim zidnim kasetama koji tvore blago izbočen deo fasade ispod koga se provlači sloj grafitne trapezoidne podloge. Ova fasadna obrada stvara osećaj lakoće prema onome što bi se inače činilo monolitnim, dok dramatično urezane linije preko površine fasade dodatno razbijaju njenu masu. Pažljivo je razmotreno pozicioniranje fabrike kako bi se omogućip prostor za budući rast i širenje.


S druge strane, susedna kancelarijska i prijemna zgrada zahtevala je odstupanje od generičkih industrijskih oblika – zahtevala je okruženje dobrodošlice i pozitivnog raspoloženja koje će dopunjavati i izražavati prirodu aktivnosti Kirsch Pharma HealthCare-a istovremeno inteligentno humanizujući njene ciljeve i unapređujući njenu svrhu.

 


Dok kancelarijski prostor u osnovi ima pravougaoni oblik i sastoji se od recepcije, sala za sastanke, konferencijske sale i kancelarija, SAOTA pravi kontrast između poslovne zgrade i fabričke zgrade sa upečatljivom skulpturalnom nadstrešnicom preko prednje strane i ulaza. Ova smela, futuristička forma pomaže da se posetioci orijentišu i usmere ka ulazu, istovremeno posredujući u prelasku iz spoljašnjeg u unutrašnji prostor.


Ugaoni, fasetirani oblik nadstrešnice, koji se omotava oko providnih trostruko zastakljenih staklenih zidova, prevodi elemente brenda i identiteta kompanije, kao i njen logo uz korišćenje boja iz izabrane palete, dopunjavajući i unapređujući korporativni identitet svojim obeležjima kvaliteta. Klizne ugaone linije naglašavaju usečene linije fabričke zgrade koje služe za objedinjavanje dveju zgrada.

 


Dinamičan, tehnološki inspirisan futuristički oblik nadstrešnice pruža osećaj brzine, samopouzdanja i inovativnosti dok prozirni zidovi omogućavaju da zgrada blista pozivajući poput dragulja u sumornom sivom okruženju i vremenskim prilikama. Nadstrešnica artikuliše naprednu tehnološku komponentu aktivnosti Kirsch Pharma HealthCare kompanije, dok unutrašnjost prenosi humanost i negujući aspekt njene misije.


Nadstrešnica ne samo da pruža utočište, već uvodi I ljudsku komponentu u industrijsku postavku i predstavlja izraz dobrodošlice u zgradu. Rebrasta crvena podloga iznenađujuće je ekspresivana i donosi dodatne humanizujuće detalje u pristupu, istovremeno igrajući se kontrastom monohromatskog neba i arhitektonskog okruženja.


Kontrast između spoljašnjeg omotača nadstrešnice, u grafitnoj sivoj boji cinka i crvene aluminijske donje površine (koja se prostire u zatvorenom prostoru i prolazi kroz foaje kako bi oblikovala pozadinski zid kod recepcije) naglašava topli i primamljivi kvalitet enterijera, pozivajući posetioce u Kirsch Pharma HealthCare svet. Unutrašnje prostorije poslovne zgrade su fleksibilne, što omogućava da foaje i sale za sastanke funkcionišu kao prostor za događaje kada kompanija održava prijeme klijenata ili proslave.

 

 

Način na koji se recepcija vezuje za susednu fabričku zgradu objedinjuje njigov imidž i aktivnosti, spajajući industrijske elemente poslovanja sa klijentima, a sa druge strane stvarajući zanimljivu različitost kontrastnim svetlim i tamnim fasadama.
Činjenica da kancelarijska zgrada Kirsch Pharma HealthCare gleda na spolja, za razliku od fabričkih zgrada koje uglavnom gledaju prema unutra, omogućuje da prirodno svetlo ulazi u unutrašnjost dok istovremeno pruža pogled koji stvara osećaj povezanosti sa uređenim okruženjem. Pomicanje prirodnog svetla služi kao prirodni pokazatelj napretka dana, što donosi prirodnu dimenziju u generalno veštački kontekst.


Svojim grafičkim kvalitetom i hrabrom upotrebom boja, karakteristične crte Kirsch Pharma HealthCare nadstrešnice i poslovne zgrade stvaraju narativ koji prevodi etos kompanije u estetski izraz - pejzažni dizajn, arhitektura i dizajn enterijera pričaju priču, istodobno produžujući mogućnosti industrijske arhitekture.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar