26.06.2019 Komentari: 0

Kako odabrati odgovarajuću slavinu/bateriju za kupatilo i kuhinju

Kupatilo, kao i kuhinja su namenske prostorije u domu, koje je potrebno opremiti sa posebnom pažnjom. Tu se pre svega misli na bezbednost korišćenja, ispravnost i pouzdanost instalacija, posebno ukoliko govorimo o kontaktu sa vodom ili strujom. 

 

Izbor odgovarajuće baterije, odnosno slavine za kadu, tuš kabinu, sudoperu, ili drugi element domaćinstva, važan je za funkcionalnost kako kupatila, tako i kuhinje. U tekstu dajemo savete kako na najjednostavniji način da odaberete slavnine ili baterije za lavabo, gde posebno možemo istaći značaj i kvalitet brenda „Grohe“.


Slavina treba da bude odgovarajućih dimenzija


Ukoliko je potrebno da se izaberu slavine za tuš kabinu, sudoperu, lavabo ili drugi element u kuhinji ili kupatilu, bitno je voditi računa o odabranim dimenzijama. Slavine ili baterije uglavnom se izrađuju od metala ili danas sve češće su obložene granitom. Imaju obli ili četvrtasti oblik i mogu se postavljati iz zida, ili iz kuhinjskog ili kupatilskog elementa. U ovom pogledu je potrebno voditi računa da slavina ne bude prepreka pranju sudova većih dimenzija, ili u kupatilu da zauzmu veći deo lavaboa ili tuš kabine. Slavine za sudoperu, lavabo ili tuš kabinu treba da omoguće nesmetano i jednostavno obavljanje njihovih funkcija. Zato se sa pažnjom biraju odgovarajuće dizmenzije, jer na osnovu njih se zauzima predviđen prostor elementa u koji se ugrađuje. Brend „Grohe“ u ovom pogledu nudi najrazličitija rešenja.


Slavina treba da bude funkcionalna


Bez obzira da li su u pitanju slavine za lavabo, tuš kabinu ili slavine za sudoperu, važno je da budu funkcionalne. To znači da omoguće nesmetano puštanje vode i da pruže očekivane pogodnosti korisnicima. Baterije za lavabo, tuš kabinu ili sudoperu mogu se izrađivati sa jednom ili dve ručke za puštanje vode. Danas, modernija rešenja nameću jednu ručku, dok rustična sa dve. U zavisnosti koji stil više volite, možete odabrati neki od stilova, ali da pruži odgovarajući stepen funkcionalnosti i kvalitetna svojstva. Slavine za sudoperu sa dve ručke troše više vode, dok sa jednom znatno manje. Razlog je što se temperatura brže podešava ako se pokreće samo jedan mehanizam, pre nego dva. „Grohe“ slavine za sudoperu su toliko unapređene, da u okviru njih može postajati nastavak creva, pa da slično kao tuš, daje mogućnost višeg stepena manipulisanja. Jednostavnije, brže i temeljnije se čišti posuđe na taj način.


Slavina treba da ima odgovarajući stil


Iako su slavine za sudoperu, lavabo, tuš kabinu ili drugi bitan element prilikom uređenja kupatila i vrlo važne sa aspekta dimenzija, funkcionalnosti i trošenja vode, značajno je i kakav stil imaju. Može biti moderan, klasičan ili rustičan. Moderan stil imaju slavine koje se izrađuju u sivim bojama, ili od granita. Visina je obično veća, a postavljaju se sa jednim ventilom sa prednjeg dela, ili sa strane, polazeći iz lavaboa ili sudopere. Rustičan stil karakteriše dominacija bakarne, bele ili bronzane boje, uz dva ventila, izrađena kroz kružne pokretače. Obično imaju više dizajnerskih detalja, radova ili dodataka po sebi, pa su znatno upečatljiviji i više primećeni u prostoru. „Grohe“ slavine takođe mogu biti kreirane u više stilova, mada je najveća dominacija modernih detalja i funkcija.


Slavine za lavabo, sudoperu ili druge elemente u domu vrlo su značajne za kontakt sa vodom. To proizilazi iz niza njihovih funkcija: protoka tople ili hladne vode, jačeg ili slabijeg pritiska, postojanja pokretnog creva za detaljnije pranje i mnogo toga drugog. Bitno je da slavine za sudoperu, lavabo, tuš kabinu, kadu ili drugi element u domu budu usklađene sa ostatkom prostora uz akcenat na kvalitet. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar