09.01.2023 Komentari: 1

Kako napraviti kućni bioskop?

Da li ste se ikada zapitali kako da napravite kućni bioskop bez trošenja mnogo novca? Ako ste ljubitelji filmske umetnosti i popularni beogradski bioskopi su česta stanica na vašem putu hobija, možda biste voleli da izgradite “privatan” i komforan bioskop u toplini vašeg doma.

коkice-kucni-bioskop

Izvor: Pexels

 

Nije nepoznanica da je kućni bioskop san mnogih ljudi, pogotovo onih koji uživaju da sate i sate provode gledajući kvalitetne filmove.


Bez obzira da li imate slobodan prostor u potkrovlju, podrumu, garaži ili bilo kojoj stambenoj površini, kućni bioskop obećava jedinstveno vizuelno i audio iskustvo, kao i obilje adrenalina i emocija.


A da biste ga kreirali, sve što vam treba je malo novca i mašta!


Predstavljamo vam par saveta koji vam mogu pomoći da ispunite ova sanjarenja i unesete radost u vaš dom.

 

Prilagodite čitavu jednu sobu bioskopskom užitku

 

Ukoliko raspolažete velikom kvadraturom stana i imate višak prostorija, to je idealna prilika da taj višak pretvorite u vaš novi omiljeni bioskop.


S druge strane, ako imate jednu zaista veliku prostoriju, možete je podeliti na dva dela. Ugradnja zanimljivih zastora ili postavljanje zavesa može biti pravo rešenje jer će podeliti prostor i učiniti ga originalnim i drugačijim.


Sigurni smo da nema potrebe napominjati koliki izvor razonode ovo može da bude. Gledanje utakmice sa društvom, posebno i nezaboravno veče u dvoje ili zabava uz porodicu – sve postaje zabavnije nego ikad.


Gosti će biti impresionirani, članovi porodice prezadovoljni, a vi ćete biti više nego ponosni na svoj poseban prostor.

 

Kućni bioskop u sklopu dnevne sobe

 

Iako nemaju svi višak prostora i velike sobe u svom domu, uz malo mašte i snalažljivosti, delić dnevne sobe možete pretvoriti u bioskopski kutak.


Umesto da televizor držite na komodi, možete ga postaviti na nosač. Tako nećete poremetiti organizaciju dnevne sobe.
A kada odlučite da se opustite uz film, možete da prigušite svetla, udobno se smestite i uživate u projekciji.

 

Bez savršenog zvuka iskustvo nije kompletno

 

Ako ste planirali da uredite kućni bioskop, ono na čemu nikako ne treba štedeti jesu zvučnici i prateća oprema. Oni su presudni za to kakav ćete doživljaj imati.


Na vama je da odlučite hoćete li “sakriti” zvučnike ili ih istaći i pretvoriti u deo enterijera. U specijalizovanim radnjama možete pronaći savršeno dizajnirane zvučnike koji mogu biti vrlo dekorativni, pa tu opciju uvek možete uzeti u obzir. Ima ih u različitim bojama, te se savršeno mogu uklopiti u vaš enterijer.


A jeste li razmišljali o tome da zvuk dopire sa plafona?


To je svakako nešto neuobičajeno, ali čitav audio sistem možete postaviti na plafon. Ne samo da tako oslobađate prostor, nego je i audio doživljaj daleko intenzivniji, jer ovako postavljeni zvučnici čine da se osećate kao da ste u centru zbivanja.


Uz dobre zvučnike i zvuk koji se prostire odozgo kroz čitavu prostoriju, svako gledanje filma je neponovljivo.

 

kućni-bioskop

Izvor: Pexels

 

Osvetljenje za još veći užitak

 

Osvetljenje može u potpunosti da transformiše atmosferu u vašem domu.


Poigravajte se LED rasvetom i klasičnim osvetljenjem i videćete koliko veliku razliku pravi raspored svetiljki i dobar tajming.
Možete iskoristiti opciju ugradnih lampi koje se pale i gase, u zavisnosti od toga da li je projekcija u toku ili se upravo završila.

 

Plafonski nosač za projektore - za pravu bioskopsku atmosferu

 

Ako želite pravu bioskopsku atmosferu u svom domu, teško ćete moći da je postignete bez projektora na plafonskom nosaču.


Naravno, možete odabrati i podne nosače, ali pravi osećaj imaćete tek kada se film projektuje sa visine.


Potražite plafonske nosače za projektore koji su visokofunkcionalni. U pitanju su nosači koji se mogu rotirati i menjati nagib.


Ukoliko živite u zgradi koja je građena pre većeg broja godina, plafoni su verovatno vrlo visoki.


U tom slučaju vam stoje na raspolaganju dodaci za nosače za projektor. Oni se već uveliko koriste u konferencijskim salama, na velikim skupovima, ali nema razloga da ih ne iskorisitite i u svom domu. Na taj način ćete, kombinujući ih sa rotirajućim nosačima za projektor, svoj kućni bioskop u potpunosti prilagoditi svojim potrebama.


Nadamo se da vam je ovaj tekst bio zanimljiv. Koji god od ovih saveta da iskorisitite, sigurni smo da ćete maksimalno uživati.
Kućni bioskop će zasigurno promeniti vaš dom nabolje i svaki vaš dan učiniti uzbudljivijim i lepšim. Opremite prostoriju, odaberite ekran, ozvučenje, najpouzdanije nosače i – uživajte.

Povezane teme:  

Komentari(1) Napiši komentar

  1. m

    milica

    Odgovori

    24.01.2023 16:42

    Nista bez kokica, one su nezaobilazne, za jos prijatniji boravak nedostaje Ambilife preciscivac vazduha...

Ostavi komentar