07.11.2022 Komentari: 0

Grejanje na struju: Da li su panelni radijatori najisplativija opcija?

Leto se odavno završilo, pa se o grejnoj sezoni već mislilo, ali je mnoge dugo i lepo Miholjsko leto ušuškalo i učinilo da brige o toplom domu odgode za nešto kasnije. 

Kako je kasnije već došlo, vreme je da se dobro opremite i odlučite, ako već niste, šta će vas grejati ove zime. Izbora je mnogo, svaki ima svoje prednosti i mane, ali se panelni radijatori već godinama „provlače“ kao jedan od najboljih načina da se greju prostorije, kako veće, tako i manje.

 

panelni radijatori u dnevnoj sobi


Koji faktori utiču na odabir vrste grejanja?


Kada se bira vrsta grejanja na tu odluku utiču brojni faktori. Prvo je tu veličina prostora i količina prostorija koje se greju, na to se onda nadovezuju izolacija i njen kvalitet, dodatan prostor i njegovo postojanje ako ga određena vrsta grejanja zahteva i tako dalje. Na osnovu toga se biraju etažno, centralno ili grejanje na struju.


Centralno grejanje je odličan vid grejanja. Vaše je da platite, a drugi brinu o svemu ostalom. Međutim, priliku da se priključe mreži nemaju svi, posebno ne periferije gradova, sela, neki mali gradovi, tako da nije svima dostupno. Pored toga, mesečni troškovi su visoki, konstantno se plaćaju, pa nije ni sa te strane dostupno svima.


Etažno grejanje ima svoje dobre strane, jer ne iziskuje troškove konstantno, već od grejne sezone do grejne sezone. Međutim, etažno grejanje zahteva poseban prostor za kotao, posebne prostorije za ostavu gde će se smestiti drva, ugalj ili pelet, zavisno od toga šta se koristi. Troškova i posla van grejne sezone nema, ali u toku meseci loženja pripremite se na puno posla oko loženja, čišćenja, utovara i istovara...


Grejanje na struju se, prema svemu ovome, prilično isplati. Plaćate onoliko koliko potrošite, koristite kada vam je potrebno, a uređaja za grejanje je dosta. Tu su TA peći, klime, inverter klime, različite grejalice, ali i panelni radijatori kao najmanji potrošači.


Šta su panelni radijatori?


Štednja električne energije ne znači i štednju toplote kada govorimo o panelnim radijatorima i to je najvažnije što je potrebno znati. Napravljeni su kao veoma jednostavni uređaji, koji su unapređeni u odnosu na grejalice i radijatore na struju starijeg tipa.

 

Kad su u pitanju panelni radijatori cena se kreće od oko 4.000 dinara, pa može ići sve do par desetina hiljada, zavisno od toga šta želite. Panelni radijatori se ne zagrevaju da bi emitovali toplotu, već uvlače vazduh koji je hladan, on prolazi pored posebno dizajnirah grejača koji ga greju i dalje ispušta topli vazduh u prostor koji se ravnomerno raspoređuje svuda. U toku svog rada, panelni radijator koristi zakone fizike, uvlači hladan vazduh, koji je teži i koji se pokreće, a izbacuje topli, lakši, koji se širi u prostoriji i brže dotiže željenu temperaturu, uz njeno lakše održavanje.


Koliko struje će radijator potrošiti zavisi od vremena tokom kojeg se koristi i od jačine radijatora. Na osnovu veličine prostorije, njene pozicije i potrebne temperature, biraju se panelni radijatori sa manjom i većom jačinom izraženom u vatima. S obzirom na princip rada, panelni radijatori troše manju količinu električne energije od svih drugih, poznatih uređaja koji se koriste za grejanje prostora, a ujedno izgledaju lepše i zauzimaju malo prostora i mogu se postaviti svuda, od dnevnog boravka, preko spavaće sobe do kupatila. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar