21.06.2022 Komentari: 0

Feng shui: osnovna pravila za uređenje doma

Sklad, harmonija i pozitivna energija su ključ za prosperitet u svakom segmentu života, za zdravlje, ljubav, porodicu, posao. Da bi postigli pozitivnu energiju u domu mogu vam pomoći osnovna pravila za feng shui uređenje doma.

cvece

 

Šta je feng shui?


Feng shui je drevna istočnjačka filozofija. U bukvalnom prevodu Feng shui znači „vetar” i „voda”, a odnosi se na životnu energiju. Prema ovom učenju je najvažnije postići usklađenost energije čoveka sa energijom prostora u kojem živi i sa univerzumom. Sve što nas okružuje ima neku svoju energiju, počev od najsitnijih delića - atoma i molekula. Zbog toga je važno u kakvom prostoru živimo, kakav nameštaj, materijale i boje biramo, jer sve ima svoju energiju.


Tok energije u domu se naziva “či”. Za privlačenje pozitivne “či” postoje osnovna pravila za feng shui uređenje doma. Slede saveti koji će vam u tome pomoći.

 

Stvaranje harmonije


Da li je energija u domu u harmoniji, zavisi od više faktora: od energije zemljišta, materijala, energije prethodnih vlasnika, jačine štetnih zračenja. Zato je važno da kada se useljavate u novi dom uradite energetsko čišćenje doma, osvežite zidove novom bojom, popravite sve što je oštećeno. Posebno je važno da ne curi voda iz slavine ili kazančeta, da ne škripe šarke na vratima.

 

Poželite dobrodošlicu na ulazu, vratima


Po feng shui ulaz predstavlja način na koji energija ulazi u vaš dom i život. Učinite da ulazni hodnik i predsoblje budu prijatni. Dodajte cveće i umetničke slike. Čiviluk i kuke za kačenje odeće ne treba da budu vidljivi sa ulaznih vrata. Nered stvara blokade "čija" i remeti protok energije. Izbegavajte prepreke u ulaznom hodniku i na pravcu kretanja do soba, posebno do dnevne sobe, jer to predstavlja prepreke u životu.

 

Neka stvari budu čiste


Veruje se da nered zauzima dragoceni prostor koji je potreban novoj energiji. Takođe, utiče negativno na mentalnu jasnoću i produktivnost. Prema nekim tumačenjima feng šuija, prozori su naše oči i zato je važno da budu čisti. Trpezarijski sto treba da bude čist zbog blagostanja. Ispod kreveta ne odlažete ništa osim posteljine, jer to može uticati na vašu energiju i miran san dok spavate.

 

Pet elemenata


Iz perspektive dizajna, potrebno je da pravilno upotrebite “5 elemenata” ili 5 ciklusa, faza "čija", koji se menjaju tokom vremena. Ovi elementi se nalaze u nama i oko nas. Svaki element simbolizuje određenu energiju, boju, oblik, materijal i stranu sveta. Pravilnom kombinacijom elemenata postižete ravnotežu i sklad. Dodavanjem određenog elementa pojačavate dobre uplive, a loše kontrolišete ili slabite. Na slici je prikazan ciklus “5 elemenata” i njihovo značenje.

 

feng-shui
Komandna pozicija

 

Jedan od najvažnijih principa za feng shui uređenje doma je komandna pozicija. Ovo je položaj nekih važnih komada nameštaja: krevet (predstavlja vas), radni sto (predstavlja vašu karijeru) i šporet (predstavlja vaše bogatstvo). Cilj je da organizujete najbolji raspored nameštaja, tako da možete da vidite vrata kada koristite ove predmete. To znači da sa vratima ne bi trebalo da budete direktno u istoj liniji, niti da budete leđima okrenuti vratima.

 

Koristite prirodno svetlo


Svetlost i bolja su osnovni elementi dizajna za feng shui uređenje doma. Nivo osvetljenja ima veliku ulogu u vašem raspoloženju. Jarka svetlost je jang energija, koja nas stimuliše i pokreće, povećava naš lični “či”. Niska, prigušena svetlost i tama su jin energija, koja je tiha i mirna, pogodna za odmor. Ne treba da bude previše jin ili jang energije. Za kontrolisanje prirodne svetlosti mogu pomoći različiti zastori na prozorima, zavese, draperi, venecijaneri.

 

Ogledalo po feng shui


Budite obazrivi sa upotrebom je ogledala. Po feng shui ona imaju veliku moć. Najbolje ih stavite u trpezariju, da "udvostruče" bogastvo trpeze. Izbegavajte da ih stavljate nasuprot bračnog kreveta, jer stvaraju nemiran san i "uvlače" treću osobu u život partnera. Ogledalo po feng shui ne treba da bude nasuprot ulaznih vrata, jer odvlači energiju doma. Ako se ogledalo nalazi na zidu gde je garnitura za sedenje, stvaraja se osećaj nesigurnosti u životu ili poslovanju. Materijal za ram ogledala birajte prema poziciji, odnosno strani sveta u domu.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar