12.11.2019 Komentari: 0

Double Bay - Sidnej, Australija

Mlada, a sofisticirana savremena porodica živi na obali sidnejske luke.

Smešten u uvali okrenutoj ka severu, u ogromnoj prirodnoj luci Sidneja, posed graniči s rekreativnim parkom i javnim pristaništem koje zalazi u zaliv. Ovaj element formira jednu osovinu lokacije, dok netaknuta plaža, neposredno ispred ovog mesta, formira drugu.

 

 

 

Grafitna siva jedra (napravljena od „Kaynemaile“, polikarbonatne lančane mreže razvijene na Novom Zelandu za filmove „Gospodar prstenova“) napravljeni su tik uz kuću pružajući privatnost od puta. Ožbukani masivni zidovi, obloženi drvetom i preuveličan bočni prozor koji se probija kroz jedra naslagani su slojevito u dalje ravni. Ova igra stvara dubinu u inače linearnoj fasadi i pruža privatnost uz maksimiziranje svetlosti i pogled na park.

 


 

 

Postavljeno na ovu fasadu, stubište je u potpunosti zastakljeno; ali zaštitno zamotano u ogrtač od drvenih rešetki. Ova nežno zakrivljena kontura pravi kontrast okolnoj kristalnoj kutiji i posreduje između formalnog ulaza i spavaćih soba iznad.


Ulaz je postavljen na 90 stepeni u odnosu na zaliv, izvan parka. Rampa, obrubljena vodom, blago se uzdiže do ulaznih vrata; mali uspon pojačava osećaj dolaska. Ovde plan kuće u obliku slova „U“ postaje jasan; ulaz je veza između dva krila, odvojena unutrašnjom baštom koja, poput unutrašnje luke, omogućava pogled kroz prostore do uvale iza. Gledano iz dvorišta, čini se da masivan i prazan zid gornjeg sprata teži ka zastakljenoj levitaciji prizemlja, pojačavajući pogled na zaliv ispod nje.


Obalno krilo kuće predstavlja jedan otvoreni prostor. Stepenice, a ne zidovi, odvajaju podignutu kuhinju i porodičnu trpezu iz formalnijih područja. Ove stepenice se pružaju prema moru u vrt, formirajući liniju koja privlači pogled i pruža privatnost od javnog puta. Vrt je podignut iznad pešačkog puta kako bi se pružila dodatna privatnost u odnosu na plažu i da bi se iznutra uklonila razlika između vrta i zaliva. To je naglašeno u bazenu čija orijentacija i produžetak prema vodi čine jasnu vezu između to dvoje.

 


 

 

Drvena nadstrešnica povezuje uličnu stranu sa vrtom i plažom. Ona prožima unutrašnjost, predstavljajući se u neobičnim trenucima, štiti i definiše kolekciju unutrašnjih i spoljnih prostora sastavljenih ispod. Iz vode je definišući motiv; izražava lakoću, reflektuje more i krošnje drveća.


Sa ulice i zaliva, uglavnom ostakljen donji deo izgubljen je pod hrskavim belim zidovima, crnim uokvirenim prozorima i pločama u obliku jedara. Veliko drvo Lilli-Pilli sačuvano je i uokviruje uličnu stranu uzvisice.
Materijali su pažljivo izabrani; upotreba drveta, belih zidova i podova od travertina odražava morsku atmosferu. Beton se koristi kao razigrani naglasak koji, poput izvedenih zidova, izgleda gotovo meko i teksturirano za razliku od oštrih nabora ploča i aluminijuma.


Arhitekti, SAOTA, pokazali su svoj južnoafrički potpis u ovom dizajnu svojim oštrim linijama, laganim oblicima i bogatom integracijom prirode čijom kombinacijom ovaj dizajn izgleda kao kod kuće. Razigrani karakter, proračunato zamagljivanje granica i sveža slojevita kompozicija usklađuju životne potrebe mlade porodice i „wow faktor“ koji ovo fenomenalno mesto zaslužuje. SAOTA-ina sestrinska kompanija, studio enterijera ARRCC, razvila je rafiniranu paletu dekoracija po meri doma i upotpunila umetničko delo klijenta.

 

 

 

Kao arhitekti u asocijaciji, TKD je blisko sarađivao sa klijentom, osiguravajući da je isporučen detaljan dizajn SAOTA-e i da je postignut dom iz snova. Njihova kreativnost, istrajnost i posvećenost dizajnerskoj izvrsnosti bili su ključni faktor uspeha. Dizajn osvetljenja kompanije Point Of View i pejzažni dizajn kompanije Wyer & Co. u kombinaciji sa posvećenošću glavnog izvođača radova - Horizon, omogućili su kvalitetan dom sa izuzetno visokim nivoom završne obrade.

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar