08.04.2022 Komentari: 0

10 najboljih podkasta o arhitekturi i dizajnu

Mogu se pronaći razne definicije sta je podkast i koja mu je svrha. Najprostije rečeno podkast je nalik tematskoj radio emisiji snimljenoj u audio ili video formatu, kojoj se može pristupiti putem interneta sa bilo kog uređaja. Zbog lake dostupnosti podkast je za kratko vreme stekao globalnu popularnost. Teme su slobodne i raznovrsne, počev od svakodnevnih, dnevnopolitičkih do uže stručnih i obrazovnih. Može biti u formi monologa ili debate sa više sagovornika.

devojka-vodi-podcast

 

Mogu se pronaći razne definicije sta je podkast i koja mu je svrha. Najprostije rečeno podkast je nalik tematskoj radio emisiji snimljenoj u audio ili video formatu, kojoj se može pristupiti putem interneta sa bilo kog uređaja. Zbog lake dostupnosti podkast je za kratko vreme stekao globalnu popularnost. Teme su slobodne i raznovrsne, počev od svakodnevnih, dnevnopolitičkih do uže stručnih i obrazovnih. Može biti u formi monologa ili debate sa više sagovornika.

Podkast je postao važan izvor informacija, slobode govora, ali i zabave
. Naći ćete ga u okviru pojedinih portala ili samostalno. Dok ujutru putujete do posla možete utrošiti vreme da slušate omiljeni podkast koji će vam poslužiti kao inspiracija. Za sve ljubitelje arhitekture i dizajna sledi lista onih najpopularnijih.

 

#1 99% Invisible


Autor podkasta 99% Invisible je Roman Mars, koji na izuzetan način spaja arhitekturu i dizajn sa svakodnevnim životom. Neke od epizoda su imale teme kao što je nastanak havajske košulje ili odnos između skejtborda i bazena. 99% Invisible je nastao kao projekat javnog radija KALV i Američkog instituta arhitekata u San Francisku, a prve epizode je domaćin snimao iz svoje spavaće sobe.
 

Sada je jedan od najpopularnijih podcasta na iTunes-u sa preko 400 miliona preuzimanja.

#2 About buildings + cities


Ovo je obrazovni podkast o arhitekturi čiji su domaćini britanski arhitekti Luk Džons i Džordž Džidžel. Teme su najvećim delom o istoriji arhitekture, životu i delu najpoznatijih svetskih arhitekata, ali se dotiču i tehnologije, filma i budućnosti. Epizode su malo duže forme, ali su snimljene na zanimljiv način tako da održavaju pažnju slušalaca.

 

#3 Face to Face

 

Ovo je podkast o dizajnu i arhitekturi čiji je domaćin osnivač i glavni urednik portala Deezen, Marcus Fairs, gde on prikazuje razgovore sa najistaknutijim ličnostima iz oblasti arhitekture i dizajna.

 

#4 The Business of Architecture

 

Odličan podkast za one koji su zainteresovani za spajanje biznisa i arhitekture. Možete čuti zanimljive razgovore o strategijama, savetima i tajnama razvoja poslovanja za savremenu praksu. Među gostima je bio i Adam Natanijel Furman, koji govori o korišćenju Instagrama i drugih digitalnih alata za inspiraciju i diskusiju.

 

#5 Scaffold

 

Arhitektonski podcast čiji je domaćin Metju Blunderfild koji nudi dubinski uvid u umove različitih arhitekata i dizajnera, otkrivajući detalje o njihovom radu koji se često zanemaruju. Intervjui su malo duži, ali se zato objavljuju jednom nedeljno. Podkast ima podršku britanske Arhitektonske fondacije. Može se pratiti na njihovom portalu i mnogim platformama kao što su Apple Podcast, Soundcloud, Spotify, Instagram, Tweeter i druge.

 

#6 Scratching the Surface

 

Domaćin ovog podkasta je Jarrett Fuller, koji u svakoj epizodi vodi detaljne razgovore sa najpoznatijim arhitektama, dizajnerima, umetnicima i teoretičarima o tome kako dizajn oblikuje kulturu i život uopšte. Nove epizode se objavljuju svake druge srede.

 

#7 The Modern House podcast

 

Met Giberd, kultni agent za nekretnine i suosnivač podkasta i agencije The Modern House, poziva goste iz sveta dizajna i arhitekture da podele svoje tri najomiljenije kuće na svetu.
 

U svakoj epizodi istražuju načine na koje dobro dizajniran prostor može poboljšati život i učiniti ljude srećnijim.

 

#8 Design Matters with Debbie Millman

 

Debbie Millman intervjuiše najzapaženije i najzanimljivije ličnosti u oblasti industrije dizajna još od 2005.godine. Vodi zanimljive i pronicljive razgovore sa urednicima, kustosima, kreativnim direktorima, ilustratorima, dizajnerima i piscima.

 

#9 Monocle on Design

 

Za ovaj podkast kažu da sadrži „Sve što treba da znate o svetu dizajna“. Možete naći puno zanimljivih priča i stručnih intervjua o aktuelnim dešavanjima u svetu dizajna, a pokrivaju i teme o arhitekturi, modi i nameštaju.

 

#10 Material Matters

 

Dizajner i kritičar Grant Gibson je domaćin 30-minutnih intervjua sa dizajnerima, kreatorima i umetnicima. Gosti govore o svom odnosu prema jednom određenom materijalu ili nekom procesu proizvodnje, uključujući jedan od najkontroverznijih materijala – plastiku.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar