04.07.2019 Komentari: 0

Vaš beg od stvarnosti - Uluvatu, Bali

Ova kuća iz snova je projektovana tako da predstavlja luksuzan moderan dom za odmor koji se uklapa u domaću arhitekturu, a smeštena je na idiličnoj lokaciji za surfovanje, koja je okružena prelepim ambijentom.

Kuću koja predstavlja vaše mesto za beg od gradske vreve i asfalta, dizajnirao je SAOTA, a nalazi se u Uluvatu, na jugo-zapadnom delu poluostrva Bukit na Baliju (Indonezija), posađena na visini stenovite litice. U prevodu „Ulu“ znači „kraj zemlje“, dok „vatu“ znači kamen, što predstavlja dobar opis divlje lepote ovog sušnog poluostrva. Uluvatu je takođe poznat po tome što ima neke od najboljih svetskih plaža za surfovanje, a njegove strme, stenovite litice pružaju širok pogled na more.
SAOTA je projektovala kuću sa orijentacijom istok-zapad, tako da svojom istočnom stranom gleda ka okeanu. Prostrana lokacija je omogućila da se apartmani i životni prostor ovog odmarališta povežu u jednu celinu, pa tako direktno iz vašeg apartmana možete da izađete na prostranu terasu ili u dvorište. Niz dvorišta, vrtova i cvetnih terasa spretno je utkan u arhitekturu, kombinujući strukturu i prirodan izgled prilikom sađenja biljaka, stvarajući osećaj da se krajolik i objekat stapaju u jedno. Zapravo dizajn je delimično inspirisan načinom na koji su kameni obronci postali deo samog pejzaža, tako da sam objekat izgleda kao da je prirodno izrastao na ovim stenama.
Ulazak u dvorište je potpuno veličanstven, na vrhu će vas dočekati palme niz koje se voda sliva preko kaskadnog stepeništa, a monolitni kameni zidovi samo pojačavaju osećaj veličanstvenosti dok se penjete ka ulasku u vašu oazu mira. Kada prođete kroz ova vrata, naćićete se u središtu dvorišta u kom dnevni boravak, trpezarija i natkrivena terasa čine jezgro ćelijskog rasporeda apartmana i paviljona koji su isprepletani rastinjem sa kojim čine organsku strukturu. Veliko zatvoreno dvorište na zapadu predstavlja kontrast ogromnom nepreglednom pogledu na istoku.
Ne samo da fragmentirana priroda zgrade i spoljašnjih prostorija u potpunosti zaklanja prolaze ka unutrašnjosti poput kameleona koji se prilagođava okolini, već bez obzira na to koliko je ljudi trenutno u ovom kompleksu uopšte ih nećete biti svesni, imaćete osećaj kao da ste potpuno sami i izolovani. Čak i ako je neko sam u celom kompleksu i smešten u glavnom apartmanu i dnevnom boravku, uopšte neće imati osećaj praznine, jer ukoliko ne zna da postoje druge prostorije, neće ih ni primetiti, zahvaljujući tome u ovoj kući nikada nećete izgubiti osećaj intimnosti. Ceo prostor je na taj način projektovan da veliki prostori poput ulaza, terase, bazena i zapadnog dvorišta budu utravnoteženi sa intimnim životnim prostorom.
Način na koji se enterijer i eksterijer prepiliću i smenjuju samo pojačava doživljaj ovog mesta. Priroda je uredila da proirodno hlađenje dolazi sa okeana, tako da paklene vrućine budu podnošljive, a ako baš dođe do toga da ne možete da podnesete vrućinu uvek možete da se ušuškate u prijatnost klimatizovanog apartmana.
Estetski i stilski, SAOTA je bila inspirisana jedinstvenom lokalnom arhitekturom koja u sebi ima teške masivne, ali i lagane elemente, poput onih u tradicionalnim hramovima ali i savremenim objektima. Ulaz u ovaj kompleks je karakterističan po monumentalnim kamenim zidovima sa tamnim ručno obrađenim oblogama, koji su u skladu i srazmerni sa kućum. Vremenski uslovi ovog predela doprinose osećaju da je ovakav dizajn nastao prirodno poput patine.
U glavnim prostorijama, tipičnim za arhitekturu Balija, zidovi su od stakla poput zavese koja spontano pada sa plafona, dok je plutajući krov povezao lagane drvene elemente sa betonskom strukturom, što opet odgovara strukturi i razmeri celog objekta. Krov je napravljen pod kosinom koja je orijentisana u pravcu istok-zapad, tako da poziva jutarnje zrake u unutrašnjost kuće i pruža spektakularan pogled na okean ka istoku, dok u popodnevnim časovima predstavlja zaklon od vreline sunčevih zraka.
Unutrašnjist kuće je obložena betonskom strukturom i lokalnim kamenom, kao i prepoznatiljivom drvenom konstrukcijom. Vertikalni zidovi i stolarija su ukrašeni dekorativnim metalnim elementima, poput bronzanog aluminijuma koji je postavljen iza šanka i u salonu za pušače, obogaćuju enterijer svojim detaljima. Brušeni pod od travertina pruža luksuz vašim nogama kroz osećaj smirenosti i kohezije. Visokokvalitetan evropski nameštaj iz srednjeg doprinose ovom osećaju luksuza.
Ako želite miran, luksuzan i intiman odmor, ovo je pravo mesto za vas.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar