19.10.2020 Komentari: 2

Saveti za selidbu u zimskom periodu

Preseljenje u novi stambeni prostor, koliko god da se radujemo promenama, može vrlo lako da se pretvori u pravu noćnu moru za celu porodicu. Naročito, ako je selidba planirana za zimski period godine.

Zimske selidbe su sigurno najteže za organizaciju. U našim blogovima smo već pisali o samoj organizaciji selidbe, kako napraviti plan, spisak stvari koje nosimo, kako ih spakovati itd…ali u zimskom periodu godine se suočavamo sa dodatnim preprekama i izazovima, a to su :

  • niske temperature,
  • kiša,
  • sneg, 
  • poledica,
  • gužve u saobraćaju.

Zato smo za Vas pripremili savete za selidbu u zimskom periodu.

 

1. Naoružajte se strpljenjem 


Dakle ako ste isplanirali da se selite zimi i ne postoji mogućnost da selidbu odložite, za početak se naoružajte strpljenjem. Selidbe su same po sebi stresne, a zimski uslovi samo mogu dodatno povećati stres.

To već svi znamo. Svako pomeranje iz svakodnevnih rutina je na na neki način stres za organizam. Imajte to na umu i prilagodite svoj mentalni sklop novonastaloj situaciji. Budite pozitivni i uvek imajte na mu da je dobra priprema pola posla.


2. Počnite ranije sa pripremama 


Počnite sa pripremama selidbe barem nedelju dana ranije, a ukoliko koristite usluge agencije za selidbe onda ih rezervišite nekoliko dana unapred, kako biste imali dovoljno vremena ukoliko dođe do nepredvidivih situacija. Zimi su uslovi otežani i treba predvideti svaku moguću situaciju. Materijal za pakovanje nisu samo izolir trake i kese i zato se konsultujte šta će vam sve trebati od materijala za selidbu.

Priprema treba da podrazumeva i da ste korektni prema starom ali i prema novom komšiluku. Jednostavno je i pokazuje da vam je stalo do drugih. Obavestite ih blagovremeno da se selite i da se izvinjavate što ćete im poremetiti svakodnevni komfor. Na primer, lift će verovatno biti češće korišćen nego inače a možda i stepenice za neke teže ili kabastije stvari.

 

3. Pratite vremensku prognozu 


Obavezno pratite izveštaje vremenske prognoze, te ukoliko najavljuju da će biti mećave i visokog snežnog pokrivača, ili poledice, prolongirajte par dana ako možete i sačekajte bolje uslove za vožnju i transport stvari. Ipak je sigurnost i bezbedna selidba na prvom mestu.

 

4. Odaberite adekvatan prevoz


Veoma je važno odabrati adekvatan prevoz. Temperature u minusu i zaleđeni neočišćeni putevi dodatno otežavaju stvari. U tim slučajevima je najbolje uzeti kombi prevoz. Pogotovo ako se selite u gradskim područjima, gde su veće gužve, a ulice uske i često neprohodne.

Obezbedite parking prostor na vreme i za utovar i istovar. Iako vam ovo deluje bezazleno može vam uštedeti vreme i sprečiti nepotrebno nerviranje.

 

5. Zaštitite stvari 


Dobro i adekvatno zaštitite stvari koje nosite (nabavite dovoljno kutija, streč i puc- puc folije, dovoljno starih novina i papira...).


Zbog niske temperature krhki predmeti su svakako izloženi većem riziku od oštećenja u transportu, zato je važno dobro ih ušuškati.

 

6. Očistite prilaze


Na dan selidbe, ukoliko su zimski uslovi, proverite da li su prilazi prohodni i očišćeni, radi bezbednosti i lakšeg prenošenja stvari. Ukoliko nisu, pre selidbe obavezno očistite trotoar i prilaz vašem odredištu i novoj lokaciji.

 

I za kraj :


Ako želite da selidba u zimskom periodu prođe bez imalo stresa, naša najtoplija preporuka i savet je da selidbu prepustite profesionalcima. Oni imaju neprocenjivo iskustvo i koji će Vam rešiti svaki usputni problem koje zimske selidbe mogu da zadaju.

I naravno još nešto. Obavezno proverite da li su plaćeni svi računi pre nego što se iselite iz stana. Administracja ne prašta. Takođe, proverite i račune u novom stanu jer tako ćete izbeći sve potencijalne probleme oko nesređenih računa.

Nadamo se da su Vam naši saveti koristili, a ako ste se nekada selili u zimskom periodu, podelite sa nama Vaše iskustvo u komentarima.

Povezane teme:  

Komentari(2) Napiši komentar

  1. J

    Jeca

    Odgovori

    19.10.2020 18:47

    Odlični saveti! Naročito ono na kraju, o računima. Nebrojeno puta se dogodilo ljudima da zaborave, pa im niko ne javi dok se ne nakarikaju i kamate, tako da na kraju košta jedno deset puta više. A isto to može da vas zatekne i u novom stanu.
    U svakom slučaju, izbegavati selidbe u zimskom periodu, ako je moguće, a ako nije, uz pravu agenciju, proći će i to sa minimumom stresa. Razmišljajte pozitivno, idete u nešto novo i mnogo bolje...

  2. i

    invasion

    Odgovori

    20.10.2020 11:49

    Srecom, nisam se do sada selila u zimskom periodu, jer ne volim zimu. Sve vazne aktivnosti zimi izbegavam, otkad sam ostala zavejana na putu kod Feketica, vracajuci se iz Segedina. :D Svakako korisni saveti za selidbu.

Ostavi komentar