26.03.2024 Komentari: 0

Saveti za prolećno uređenje dvorišta

Rano proleće je savršen period za temeljno uređenje dvorišne strukture jer se tako kreira prostor koji je funkcionalan i lep tokom cele godine. Iako temperature to još ne naslućuju, svakim danom se može očekivati prijatnije vreme pa će se okućnica svakako sve češće koristiti kao prostor za odmor i uživanje.

Sneg je najverovatnije ostao za nama, a niske temperature će biti retkost pa možete započeti sa dekoracijom spoljašnjeg prostora da bi spremno dočekali prijatne temperature za relaksaciju.

 

Koji radovi se moraju uraditi? Koje cveće se može posaditi ovako rano? Kako održati prostor lepo uređenim tokom narednih meseci?

 

Pozivamo vas da nastavite sa daljim čitanjem i pronađete najvažnije informacije koje svaki vrtlar treba da zna u ovom periodu. Mi smo spremili pregršt informacija i podelićemo ih sa vama, zato ostanite uz nas.

 

Prvi korak podrazumeva uklanjanje otpada nakon zime

 

Koliko god da se u jesen povede računa o pripremi dvorišta za zimu, na proleće ostane dosta otpada koji se mora ukloniti da bi se dvorište uredilo za buđenje prirode. Kako postaviti behaton ploče možete videti ovde.

 

Važno je pokupiti granje, lišće i uvele biljke koje su ostale nakon zimskog sna. Ako niste učinili u proleće, onda vam sad preporučujemo da uklonite sve stare saksije, ispraznite zemlju, a njih očistite pred buduću sadnju.

 

Oblikovanje drveća se radi u proleće, neposredno pre listanja, a vreme je idealno i da se oblikuje živa ograda i višegodišnje biljke koje imate u svom dvorištu. Važno je da se ne radi u mrazni period pa je važno proveriti temperature i tada izvesti ovaj posao.

 

Ako imate posebna mesta koja služe za sadnju cveća tj. „leje“ sklonite stare biljke, prekopajte zemlju i grabuljama je usitnite da bi bila spremna za sadnju novih biljaka. Osim toga, na ovaj način će zemlja postati rastresita, dobiti kiseonik i tako pospešiti rast biljaka koje ćete posaditi.

 

U jesen ste trebali i da pokosite travu pre prvih mrazeva i zaustavljanja vegetacije, ali ako se to nije dogodilo onda vas sada čeka šišanje trave da bi nova, mlada trava lepo se podmladila.

 

Pre sadnje biljaka izvedite sve nadzemne i podzemne radove

 

Sada je odlično vreme da se zameni ili postavi podna baštenska rasveta jer će svi radovi biti brzo pokriveni novim slojem trave i zelenilom.

 

Ako već imate ovaj vid rasvete, pravo je vreme da ga uključite i proverite da li sve funkcioniše. Sijalice kojima treba zamena sada treba zameniti, a svu podnu rasvetu proveriti, da li je na mestu, da li im treba dodatno fiksiranje i da li sve funkcioniše onako kako bi trebalo kada je postavljeno.

 

Svi radovi kao što su izgradnja fontane, postavljanje pergole ili slične gradnje se najpre rade u proleće, dok priroda još uvek nije krenula svoj ciklus pa da biljke pokriju sve radove i odmah donesu lep izgled vašeg dvorišta.

 

Pravo je vreme i da se doda đubrivo zemlji pa da se biljke osnaže, a vaše dvorište iskoristi prolećne kiše i dubinski se nahrani.

 

Koje biljke možemo posaditi u rano proleće?

 

U rano proleće se sade lukovice da bi cvetali narcisi, lale, zumbuli, begonije, kale… Neke od njih cvetaju u ovom periodu, a neke cvetaju kasnije, ali se sade već u proleće.

 

Sad cveta jagorčevina, šafran ili kaćun, visibaba i prelepa ljubičica. Ovo cveće izdržava i kolebanje temperature pa će preživeti i niski mraz koji se može javiti čak i u aprilu.

 

Lepa kata, dragoljub, jabučice, ukrasno drveće i bilje takođe sada može da se sadi i da vrlo brzo da prelepe izdanke i ukrasi dvorište.

 

Planirajte izgled vašeg dvorišta

 

Dvorište je „živa“ struktura koja će se menjati tokom vremena pa upravo zbog toga što ranije treba isplanirati izgled tog prostora da bi svakog godišnjeg doba izgledao odlično.

 

Sve biljke koje sadite, sadite tako da ne smetaju jedna drugoj i ne zaklanjaju lepotu drugih.

 

U zadnjem redu sadite cvetnice koje su visoke ili žbunaste kakve su hortenzije, begonije, hibiskus, ehinacea, cinija…

 

Ispred njih su biljke koje imaju srednju visinu kakvi su narcisi, „mačkov brk“, lale…, a ispred tog cveća se sade niske cvetnice kakve su jabučice, hrizanteme, zumbuli…

 

Vodite računa i o životnom ciklusu biljaka pa da vam svaki kutak dvorišta ima prelepi izgled i biljke koje cvetaju.

 

Obavezno iskoristite i prostor za viseće saksije pa birajte kaliope, petunije, hrizanteme, vrbene, muškatle…i imaćete odlične cvetnice koje daju izdašne cvetove od aprila pa do prvih mrazeva.

 

Ne zahtevaju posebnu negu, ali je potrebno da se pazi da li se smeštaju na sunce ili traže hladovinu.


Malo mašte, malo informisanja i imaćete dvorište koje „cveta“ do zime, lako se održava i čini savršen prostor za odmor i uživanje.

 

Da li ste vi već započeli sa uređenjem dvorišta? Opišite nam proces, koji su to radovi koje izvodite odmah nakon zime? Koje biljke vi volite da imate u svom okruženju i kako se održavaju?

 

Pišite nam vaša iskustva nakon čitanja ovog teksta, radujemo se komentarima.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar