30.11.2022 Komentari: 0

Izlozba LONDON 2022: Inovativni dizajn budućnosti

Ovog leta je svoja vrata ponovo otvorila izlozba dizajna u Londonu (Design London 2022). Život se vratio na stari kolosek, javni događaji nas sve više okupiraju nakon perioda pandemije i izolacije. Organizatori su želeli da izlozba London 2022 bude spektakularna, pa su opredelili duplo veću površinu za izlaganje nego 2021. godine. Okupili su najbolje dizajnere sveta iz različitih oblasti od arhitekture i enterijera do rasvete.

Koncept izlozbe

 

Na mnogobrojnim panelima i predavanjima su održane diskusije najvećih dizajnera. Predstavljen je sažet pregled oblikovanja trendova koji će činiti dizajn u budućnosti, uključujući teme koje će mu dati istaknutu ulogu u očuvanju naše planete. Dizajneri su imali priliku da podele svoju kreativnost i viziju onoga što nosi budućnost. Predstavljeni su novi proizvodi dizajna od kojih će neki sigurno promeniti tok istorije, posebo u aspektu održivosti i ekologije.

Pandemija i izolacija su imale i svoje pozitivne strane. Ljudi su mnogo vremena provodili u svojim domovima, postali su svesniji značaja udobnosti, estetike i kvaliteta nameštaja. Uvideli su koliko adekvatno osvetljenje može da doprinese stvaranju prijatne atmosfere u kući. Renomirani dizajn i dizajn nameštaja po meri je postao dostupan širokim masama, što potvrđuje i izlozba London 2022 gde su se predstavila neka od najvećih imena u usponu iz sveta dizajna.

 

Dizajn: Ronan and Erwan Bouroullec (HAY)

 

Dizajn: Creadoor

 

Dizajn: Woorim Workshop

 

Renomirani dizajneri nameštaja

 

Danski brend HAI (Ronan and Erwan Bouroullec) se po prvi put predstavio na izložbi London 2022 i to dizajnom intrigantne metalne klupe koja se vijuga po zemlji. Na ovaj način se obezbeđuje velik kapacitet sedenja, a na otvorenom prostoru se vizuelno stvara utisak dinamike i razigranosti. Kompanija Thors Design je predstavila najnoviju liniju nameštaja po meri napravljenog od recikliranog drveta kao što su stolovi od dasaka „Gaia i Globe“.

Kompanija New Terracotta je predstavila ručno rađene pločice gde kombinuju stare tehnike iizrade terakote sa modernom estetikom, stvarajući jedinstven izgled za svaku prostoriju. Na sličan način, Creadoor tradicionalnim tehnikama obrade drveta dodaje delić 3D grafike, kako bi napravio zadivljujuća vrata i zidove po meri koji prostoru daju jedinstvenost.

Izlozba u Londonu je posebno privukla inovativne dizajnere iz Azije, gde se predstavio veliki broj malih i srednjih dizajnerskih kompanija iz Koreje, Tajlanda, Kine. Dizajnerski studio Voorim Vorkshop iz Koreje je predstavio longue fotelju od lameliranog drveta, koja svojim oblinama svara utisak toplog zagrljaja. Eggwhite Design studio reciklira otpadni materijal iz industrijskog sektora, kako bi stvorio multifunkcionalni komad nameštaja koji može da služi kao stalak za biljke, kontejner za skladištenje ili pomoćni sto.

 

Dizajn: Filippo Protasoni (Fabbian)                                                             Dizajn: Ago

 

Inovativna rasveta

 

Jednako važno kao i nameštaj je adekvatna rasveta. Snopovi svetla mogu stvoriti osećaj dinamike, topline i mekoće prostora. Dizajn rasvete upotpunjuje vizuelni identitet doma. Na izložbi je zapažen utisak ostavila "Akoia" visilica iz Fabbian-a, koja kao školjka drži dragocen biser, savršena za kuće na plaži i slične ambijente. Nasuprot tome, rasveta Ago ostavlja utisak  industrijske atmosfere sa svojim visilicama "Cirkus". 

 

Održivost u dizajnu

 

Izlozba dizajna London 2022 je više od same izložbe savremenog dizajna nameštaja, ovo je istovremeno bio forum dizajnera koji su imali mogućnost da podele svoju kreativnost, strast i viziju onoga što budućnost nosi. Postavljeni su osnovni postulati za industrijsku proizvodnju i dizajn nameštaja i akcesoara, u skladu sa principima održivosti i zaštite životne sredine.

Glavni govor Nagrađivani britanski dizajner Li Brum je održao izuzetno predavanje, gde je kroz retrospektivu svog dizajna otkrio uticaje i događaje, koji su oblikovali njegov stil i iznedrili njegova mnogobrojna remek dela. Za njega je karakteristično umeće harmoničnog spajajanja klasične i moderne estetike. Veliki zagovornik održivosti, britanski dizajner Jai Blades (MBE) je posetiocima preneo svoj jedinstveni pristup izradi nameštaja, koristeći reciklirane ili obnovljive materijale.

Posebnu pažnju je privukao dizajner Stjuart Padvik (Versarien) koji je kreirao 3D štampanu instalaciju "Island Steps" od 100% betona bez cementa koja može biti mesto za sedenje i odmor. Može se zaključiti da je izlozba u Londonu postigla svoj osnovni cilj - pomeranje granica u dizajnu i stvaranje budućnosti danas. 

 

Dizajn: Steuart Padwick (Versarien)

 

Izvor: www.yankodesign.com

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar