22.05.2019 Komentari: 0

Zašto je radni kutak važan odraslima isto koliko i deci

Sastavni deo gotovo svake dečije sobe je radni sto. Šareni zidovi i raspored časova prikačen za gornju policu stola u sećanju su svih nas. Ipak, kad odrastemo, iako nam se veliki deo života vrti oko posla, značajno manje prostora u svom domu posvećujemo radu. To dovodi do toga da često previše vremena sedimo nalakćeni nad laptopom za trpezarijskim stolom, u neudobnom položaju, često stvarajući nered u prostorijama nepredviđenim za to. I same kancelarije nekada su nemarno uređene i ne predstavljaju stimulativno okruženje za rad. Evo nekoliko saveta kako da svoj životni prostor prilagodimo radu od kuće.

Frilens rad


Frilenserski rad podrazumeva to da nemamo jednog poslodavca i nemamo radno vreme - a samim tim ni radno mesto. Ovo je sve češći životni izbor, pa postoji i rastuća grupacija ljudi koji se nazivaju digitalnim nomadima. Frilenserski rad daje određene slobode, ali često previše slobode može dovesti do lošeg organizovanja vremena i do toga da se osećamo kao da po ceo dan radimo. Zato je važno u svom domu organizovati radni kutak na kome bismo provodili vreme od početka do kraja - vremenski ograničenog a produktivnog rada. Radni kutak je važna karika produktivnosti i treba ga u sličaju frilens rada preurediti tako da se nalazi u najsvetlijem delu kuće - kako bi nas stimulisao da po danu i prirodnoj svetlosti završavamo poslove. Stolica mora biti udobna i prilagođena radu za računarom. Kolikogod fotelja deluje primamljivo, dugo sedenje u njoj nije dobro za vaša leđa, a “zavaljenost” će smanjiti vašu koncentraciju. Odaverite sto od svetlog drveta i uklopite boje stolice sa njim, kako biste se osećali što prijatnije. I dodajte atmosferi bar jednu kućnu biljku.

 

Učenje


I odrasli uče - bilo da ste odlučili da krenete na neku stručno usavršavanje, ili ste odlučili da je krajnje vreme da počnete učenje engleskog jezika, prostor u kome obnavljate lekcije ili učite onlajn mora biti jednako inspirativan kao dečiji radni sto. Dokazano je da najbolje učimo onda kada prostor oko nas podstiče kreativnost - pa se u ovom slučaju možete odlučiti za neku življu boju radnog stola i obavezno - udobnu stolicu. Da biste upotpunili atmosferu, naoružajte se notesima sa koricama veselog printa, i mirišljavim svećama, tako da vaš radni kutak postane vaš omiljeni prostor u kući.

 

 

Sopstveni biznis


Ukoliko ste pokrenuli sopstveni biznis, vaš radni kutak više ne može biti samo jedan ugao vaše dnevne sobe. Rad na sopstvenom poslu podrazumeva i adekvatan poslovni prostor u kome biste mogli da se susrećete sa svojim poslovnim partnerima i da se stoprocentno posvetite poslu. U slučaju poslovnog prostora, kreativne mogućnosti pri uređenju poslovnog kutka su neograničene. Odaberite prostorije koje imate mogućnost da redovno provetravate, što svetlije komade nameštaja i obogatite ga mekanim i udobnim stolicama i gigantskim kancelarijskim biljkama koje stvaraju osećaj većeg prostora. Ukoliko imate veliki prostor - možete se igrati detaljima na zidovima, a ukoliko su vaše kancelarije male, odlučite se za minimalizam u uređenju i jednostavnost. U ovom slučaju su beli zidovi najbolja odluka.

 

Rad u kancelariji


Kada radimo u firmi, izbor stola i stolica nisu na nama, već na poslodavcu. Ipak, kako bi bili što efikasniji, moramo personalizovati i mentalno “prisvojiti” svoj radni kutak. To ćemo najlakše postići kupovinom udobnog jastučeta za stolicu, ili dekorisanjem stola biljkom ili ramom sa slikom neke drage osobe. Tako ćemo učiniti da se i tokom radnog vremena osećamo udobno i što je više moguće - kao kod kuće.

Veoma je važno i u odraslim godinama zadovoljavati svoje potrebe zarad veće efikasnosti. Zato je ključ poslovnih uspeha u tome da se osećamo udobno i opušteno na mestu na kome radimo. Posao ne treba da bude samo obaveza već i nešto u čemu pronalazimo određeno uživanje - i radni prostor i njegovo uređenje moraju biti u skladu sa tim.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar