26.10.2018 Komentari: 0

Vodič za jednostavnu selidbu

Selidbe su procedure koje mogu biti veoma zahtevne i stresne za svakoga. To je posebno tačno ako je u pitanju seljenje cele porodice sa malom decom, iz velikih prostora sa dosta stvari, u udaljenije krajeve grada, države ili sveta. Potrebno je zapamtiti mnogo različith sitnica koje ste spakovali, zatim gde ste šta stavili, da nešto nije preskočeno, zaboravljeno i slične situacije koje se samo množe. Uz sve to, javlja se i trema od novog stambenog prostora, komšiluka i okruženja, kao i uklapanja u novu sredinu, pa i samo da je u pitanju promena za nekoliko ulica.

U ovom tekstu dajemo neke od predloga kako uspešno sprovesti selidbe, bez mnogo fizičkog i psihičkog napora, uz pomoć agencije, ili samostalno. Važno je da svako pakovanje bude neko novo iskustvo, polazak u novi svet i nada za poboljšanje života, a ne stres i napor.

 

Priprema pre selidbe je pola završenog posla


Kako bi se selidbe lakše sprovele, adekvatno pakovanje stvari, raspremanje prostora i pakovanje u automobile pokazuje da ste skoro sve uspešno završili. Pre nego što počnete sa pakovanjem, dobro bi bilo dosta vremena unapred pripremiti na papiru sve ispisano ili izlistano u tabelama šta treba da se spakuje. U vezi sa tim, dobro je razvrstati stvari prema nekom redosledu, da znate gde se šta tačno nalazi. Pored toga, ukoliko imate dosta kesa, raspodelite ih po bojama, ili uz stikere sa natpisima gde se šta nalazi. Pametno je, čak i mesec i više dana unapred pribaviti kutije, papire, kese, selotejp, makaze, folije i posebna pakovanja za lomljive predmete.


Takođe, na dno kutija stavljajte teže stvari, a pri vrhu sve lakše i osetljivije. Trudite se da svaku kutiju odvojeno zatvorite i zalepite, kako ne bi došlo do prevrtanja i ispadanja predmeta koje ste već zapakovali i spremili za transport. Stvari koje su vam potrebne odvojite na stranu i ne pakujte do trenutka dok ne dođe dan selidbe, kada vam sigurno neće trebati, bar nekih par sati dok se ne uselite u novi dom. Bilo bi dobro da pre selidbe isplanirate uređenje enterijera kako bi se lakše i brže uselili.

 

Kontaktirajte prijatelje ili agenciju za pomoć za selidbe


Prilikom selidbe je neminovno da će vam biti potrebna pomoć od porodice, prijatelja ili čak agencije za selidbe. Stvari je mnogo, kutije su veće ili manje, stvari krhke i lomljive, i važno je biti pažljiv. Ukoliko ste stvari, kese i kutije obeležili nekim redosledom, dobro je da se bar približno držite tog redosleda i prilikom iznošenja stvari, pakovanja u automobile i druga prevozna sredstva. Agencije za selidbe su dobro organizovane, pružaju maksimalnu pomoć prilikom iznošenja, utovara, prevoza i istovara stvari.


Zaposleni vode računa o krhkosti i lomljivosti predmeta. Iskustvo koje imaju daje mogućnost da vam predlože novo rešenje za pakovanje stvari, lakše raspremanje i unošenje stvari u novi dom.

 

Raskrstite sa svim što vas veže za adresu pre selidbe


Vreme pre selidbe pogodan je trenutak da se rešite svih stvari i predmeta koje vam samo zauzimaju prostor prilikom pakovanja, i koje vam nisu neophodne u novom domu. Sve stare sitnice iz kuhinje, odeća i obuća koju ne nosite, pokvareni ili zastareli uređaji, višak su i za pakovanje, transport i unošenje u novi stambeni prostor. Zato se rešite svega što je nevažno. Pored toga, obavezno ne zaboravite da rešite stvari kao što su prijavljivanje nove lokacijske adrese i odjavljivanje boravišta pre selidbe. Takođe, pitanja kao što su internet, telefoni, pošta i slično, isto rešite pre selidbe. To će sve dodatno ubrzati proceduru i trajanje same selidbe.


Selidbe zahtevaju dosta vremena i iscrpne su za sve pojedince. Zato, na vreme se organizujte i ozbiljno pristupite planiranju pakovanja stvari po prostorijama kuće. Potražite i pomoć prijatelja, ili na vreme angažujte agenciju za selidbe, koje će vam uštedeti vreme, a neće istovremeno zahtevati neki veliki iznos novca. Pokušajte da seljenje na drugu lokaciju doživite kao novo iskustvo.
 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar