10.08.2020 Komentari: 0

Vodič kroz vrste ručica za nameštaj

Ručice kao vidljivi deo okova imaju i funkcionalni značaj ali predstavljaju i stilski element koji treba da se uklopi sa nameštajem ali i enterijerom celog prostora. Nude se razne vrste a u okviru svake postoji ogroman broj boja i dezena. Šta bi trebalo znati o osnovnim vrstama?

Klasične ručice


Klasične ručice za nameštaj srećemo svaki dan. One se šrafe na prednji deo fioka, vrata ormana, komoda ili druge vrste nameštaja kojima su potrebne za funkcionisanje. Olakšavaju otvaranje ali i štite nameštaj jer se on ne prlja i ne dotiče.


Svojim dizajnom treba da se stilski uklope jer su klasične ručice za nameštaj najprimetnija verzija. Ako imate moderne kuhinjske elemente, najverovatnije ćete birati hromirane ili inox modele, a ako je reč o klasičnijim verzijama nameštaja dobro je birati one sa ukrasima i stilskim radom.


Treba voditi računa o njihovom položaju pri postavljanju. Za uspravne elemente klasične ručice za nameštaj se postavljaju uspravno, a kao ručice za fioke i slične elemente na izvlačenje se montiraju horizontalno.

 

Ukopavajuće ručice


Kao što samo ime kaže ukopavajuće ručice za nameštaj su instalirane u sama vrata koja treba otvarati. Mogu biti poput malih otvora dovoljnih za prste šake ili celom dužinom vrata za lakše korišćenje.


Ono što ih izdvaja od drugih je to što ukopavajuće ručice za nameštaj olakšavaju njegovo otvaranje ali ne zauzimaju spoljašni prostor pa uz lep dizajn mogu izgledati fenomenalno.


Često se sreću na kuhinjskim elementima zajedno sa modernim baterijama za sudoperu kao deo moderno projektovanih kuhinja . Mogu biti deo kliznih sistema ili kao ručice za fioke bez ikakvih problema. I one se izrađuju u raznim bojama pa se mogu uklapati na različite načine.

 

Dugme ručice


Nekada jako popularna verzija dobija svoj „comeback“. Stari modeli su se najčešće izrađivali od mesinga i bili su malih dimenzija, obično sa nekim radom na sebi. Danas se dugme ručice mogu pronaći u svim dimenzijama, oblicima i bojama. Izrađuju se od inox materijala, mesinga, hroma, mogu biti plastične, imitacija kristala ili od komibinacije materijala...


Češće se susreću kao ručice za nameštaj dnevnih soba i ormana nego u kuhinjama, a lepo izgledaju i u kombinaciji sa klasičnim ručicama za nameštaj. Praktičnije su kao ručice za fioke nego za uspravne elemente. Razlog se nalazi u njihovoj strukturi i površini koju zauzimaju pa se nameštaj može otvarati samo na tom delu gde se dugme ručica nalazi. Stvar je navike i što se češće koriste njihova upotreba je prirodnija.

 

Još nekoliko sugestija


Kada ste odabrali vrstu koju želite potrebno je pronaći ručice za nameštaj koje su izrađene od kvalitetnih materijala ali i da se uklapaju u enterijer vašeg stana. Njihova zamena jeste moguća ali se time može oštetiti nameštaj pa je bolje da ne postoji razlog za zamenu.


Ručke moraju biti i fizički izdržljive ali i otporne na habanja usled korišćenja i čišćenja dugo godina. Samo tako će ostati nepromenjljive tokom decenija i neće se dogoditi da pokvare ukupan izgled nameštaja.


Kada vidite dostupne modele očaraće vas mnogi. Uz savete umešnog prodavca izabraćete one koje će biti i estetski lepi ali vam i olakšati otvaranje nameštaja da bi njegova unutrašnjost bila lako dostupna.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar