08.06.2020 Komentari: 0

Rezidencija Sao Bento, Porto

Projekat rezidencija Sao Bento smešten je na uočljivom uglu istorijskog centra Porta, pored stanice Sao Bento, samo nekoliko metara od glavne katedrale i centralne gradske avenije. 

 

Ovaj ugao rezultat je plana za rušenje iz 1930. godine jedne strane Rua do Loureiro (ulica iz 18. veka) za razvoj moderne ose puta: Avenida D. Afonso Henrikues. Ova osa stvorila je otvorenu „ranu“ u centru grada, urbanu prazninu koja je otkrila granitnu šupljinu (rezultat rušenja), koju je opština održavala i prekvalifikovala u fragment pejzaža.

 


Projekat ima za cilj uspostavljanje kontinuiteta između svih tih različitih istorijskih slojeva, ali i uravnotežen odnos između fasade stare stanice i kamene mase odrona. Predloženo rešenje povezuje „monumentalne“ i „rezidencijalne“ nivoe, ali i „veštačke“ i „prirodne“ materije. Monolitni blok, ugrađen u izloženi beton, ukopan u originalno mesto, uklapa se, ne samo u oblik šupljine, već i sa zgradom iz 18. veka, čiji su ostaci sačuvani u granitnom kamenu.

 


Kao odgovor na zahteve klijenta - šesnaest stanova, između tipologija T0 i T1 - blok ostvaruje dve svrhe, prevedene u dva različita dela: jedan od njih apsorbuje i dopunjuje, afinitetom, kamenu fasadu Rua do Loureiro; drugi otvara novi front ispred Avenide D. Afonso Henrikues. "Jaz" između ova dva dela označava ulaz, recepciju i vertikalni pristup različitim stanovima. Četiri apartmana čine deo koji sadrži fasade iz 18. veka, a ostali su raspoređeni u novom delu, čiji su unutrašnji prostori označeni betonskim nišama , ali i različitim pogledima na urbanu okolinu, posmatranim kroz nove prozore i balkone.U prizemlju, restoranski prostor povezuje oba dela.

 


Ritmička kompozicija fasade na Avenidi D. Afonso Henrikues ponovo otkriva vertikalne proporcije tradicionalne arhitekture Porta. Ova fasada prostire se preko javnog prostora kroz svojevrsnu lođu, uobičajeno rešenje kod drugih zapaženih zgrada gradskog jezgra Porta. Iz ovih zgrada projekat spašava izuzetnu upotrebu mesinga, u delikatnoj kompoziciji novih balkona i prozora u prizemlju, koji je u kontrastu sa sirovom betonskom fasadom. Između integracije u okolne zgrade i odron i afirmacije njegove savremenosti, projekat Sao Bento Residences želi da izgradi konceptualnu vezu između 18. i 21. veka.

 

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar