23.01.2019 Komentari: 0

Osnovni elementi sigurnosti jednog doma

Sve više imamo priliku da u medijima, kroz štampane medije, portale, vesti na televiziji, čujemo veoma loše vesti koje se tiču pljački, obijanja i krađa. Često se čuje kako su jedna ili više osoba organizovano obile i opljačkale privatne domove, bez obzira na to da li se radi o ukućanima koji se poznati po bogatstvu ili se radi o prosečnim, pa čak i ljudima koji su finansijski ispod proseka. 

 

Sve više imamo priliku da u medijima, kroz štampane medije, portale, vesti na televiziji, čujemo veoma loše vesti koje se tiču pljački, obijanja i krađa. Često se čuje kako su jedna ili više osoba organizovano obile i opljačkale privatne domove, bez obzira na to da li se radi o ukućanima koji se poznati po bogatstvu ili se radi o prosečnim, pa čak i ljudima koji su finansijski ispod proseka. Zbog svega toga, veoma je važno da se radi na tome da se dom što bolje i što više obezbedi, kako bi se izbegle ove veoma stresne situacije, ali i veliki gubici koji nastaju u tim trenucima. A svakako, na prvom mestu je i to da zaštitite sami sebe, budući da se u ovakvim dešavanjima neretko žrtve i povređuju. Zbog toga smo napravili spisak obaveznih osnovnih elemenata koji utiču na sigurnost jednog doma.

 

Brave za vrata


Prvo i najosnovnije jesu brave za vrata. Kako su vrata prva na udaru, potrebno je da su urađene od što kvalitetnijeg materijala, koji je teško probiti, te da tu bude brava za vrata koja je teška za obijanje i upad na privatni posed. Često su brave za vrata slabašne i obične, što provalnicima svakako olakšava posao u velikoj meri. Međutim, kada se radi o brava za vrata koje su ojačane i koje su napravljene tako da vrata zaključavaju na više strana, onda su tako i vrata teža za probijanje i nezakonit upad u dom. Zato, pre bilo čega drugog, bitno je da brave za vrata budu što bolje i što kvalitetnije, jer je to svakako prvi i osnovni element koji daje sigurnost vašem domu i ukućanima u njemu.

 

 

Alarmni sistem


Nakon brava, tu je alarm. Često se smatra da su alarmi potrebni firmama, većim kompanijama, međutim, alarmni sistemi su veoma poželjni i na privatnim posedima, nevezano za to da li se radi o stanu, kući ili nekom većem imanju. Alarmni sistemi su tu da najpre zvukovno obaveste vašu okolinu o tome da se radi o nekom nezakonitom upadu, ali kako su povezani i sa vama i agencijom koja ih postavlja, nadležni organi se obaveštavaju u najkraćem mogućem roku, nakon čega se ceo posed u kratkom vremenskom periodu osigurava i proverava. Ujedno, sam zvuk alarma često ume da osujeti plan provalnika, te da ih udalji od vašeg poseda budući da znaju šta je ono što sledi po aktiviranju alarma.

 

Sigurnosne kamere


Nakon kvalitetnih brava za vrata, alarmnog sistema, sledeći stepen zaštite svakako su i sigurnosne kamere. Samo postojanje sigurnosnih kamera u velikoj meri daje osećaj sigurnosti, jer u svakom momentu možete videti šta se događa u okolini vaše zgrade ili vaše kuće. Zbog toga se većina novih zgrada gradi odmah sa sigurnosim kamerama, te stanari mogu da u svakom slučaju imaju uvid u to šta se događa u njihovoj okolini. Osim toga, i kada se nešto dogodi, kada dođe do nekog obijanja, pljački i sličnog, sigurnosne kamere na poslovnim i stambenim objektima beleže sve, pa samo vraćanjem snimka se može videti šta se tačno dogodilo, ko je sve uradio, što olakšava dalji proces koji svakako zakonski sledi.

 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar