24.07.2023 Komentari: 0

Kako poboljšati nisku energetsku efikasnost doma

Porast računa za struju je dovela do potrebe da se smanji potrošnja električne energije i pronađu načini na koji ovo može da se postigne. Iako je ovo i ranije bilo moguće uz par jednostavnih izmena, tek su visoke cene dovele do potrebe da se ovo zaista i ostvari. Pravi odabir materijala i menjanje životnih navika su osnovne stvari na koje treba da obratite pažnju. Inflacija koja je pogodila ceo svet ne jenjava i dalje te je potrebno da uštedite novac kako biste obezbedili sebi i svojoj porodici normalan život.

Odaberite prave uređaje

 

Ukoliko renovirate dom ili ga opremate, pravo je vreme da razmislite o promeni uređaja koje koristite. Prilikom pretrage uređaja ćete primetiti da su oni klasifikovani u nekoliko kategorija i to treba da bude jedna od osnovnih stvari koje ćete uzeti u obzir. Obratite pažnju na energetski razred kom određeni uređaji pripadaju i probajte da svedete vašu odluku na one koji će vam pomoći prilikom uštede energije.

 

Ovo se ogleda u broju zvezdica koje su raspoređene po energetskim razredima koji se kreću od A razreda, koji označava one uređaje koji troše najmanje energije, do G razreda, koji označava uređaje koji troše najviše energije. Posmatrajte ovo kao ulaganje u budućnost jer iako su uređaji koji pripadaju A klasi skuplji, doneće vam uštedu u narednom periodu.

 

Renovirajte pametno

 

Postoje neke stvari u vašem domu na koje nikada niste ni pomislili da troše enrgiju koju je potrebno zadržati u vašem stanu. Kada tokom zime grejete stan, a tokom leta se trudite da ga rashladite, sigurno ne razmišljate o količini energije koja se tada izgubi usled loše izolacije ili propustljivosti vrata i prozora. Ukoliko imate prostora za renoviranje, razmislite o sistemu za izolaciju koji će vam pomoći da smanjite potrošnju energije.

 

Pored toga, kada je u pitanju zamena stolarije, neka vaš odabir budu kvalitetni alu prozori i sigurna vrata koja će smanjiti gubitak energije u vašem domu. Odlaganje zamene stolarije će se odraziti na vašem računu za struju te uložite odmah u zamenu kako bi vam se to što pre isplatilo.

 

Razmislite o osvetljenju

 

Već nekoliko godina unazad se stalno spominju LED sijalice i iako su one prisutne u većini domova, i dalje postoji grupa ljudi koja ne uviđa pravu vrednost ovog tipa osvetljenja. Kada je u pitanju potrošnja energije koju koristi osvetljenje, ona je znatno manja ukoliko se koriste LED sijalice.

 

led sijalice

 

Ovo je od posebnog značaja ukoliko volite da vam je dom stalno osvetljen ili ukoliko posedujete previše izvora svetlosti - od lustera do raznih tipova lampi. Takođe, potrebno je da smanjite paljenje svetla kada to nije potrebno, pogotovo ukoliko se ne nalazite u prostoriji a držite upaljena svetla. Ova navika se lako izbacuje, a može da vam donese uštedu koja će biti primetna i vidljiva na vašem računu za struju.

 

Razmislite o solarnim panelima

 

Svuda u svetu se solarni paneli koriste godinama, i kada su u pitanu stambeni ali i komercijalni prostori. Glavna prednost solarnih panela jeste samostalna proizvodnja električne energije. Ukoliko imate prostora, razmislite o postavljanju panela koji mogu doprineti smanjenju električne energije jer će oni sami biti izvor struje. Ovo ulaganje je značajno, ali je takođe važna i promena koju će uneti u vaš život.

 

Sve odluke koje donesete, a tiču se ulaganja u bolju budućnost kada je energetska efikasnost u pitanju, značajno će promeniti vaš život ali i okolinu u kojoj živite. Solarni paneli će biti sve prisutniji u našem okruženju te je potrebno da se i vi na vreme priključite nečemu što vam može obezbediti bolji kvalitet života.


Energetska efikasnost doma se ogleda u promenama koje možete lako da donesete i izvršite. Ulaganje koje sada napravite će se primetiti u budućnosti i dovešće ne samo do smanjenja računa za struju, nego i do bolje energetske efikasnosti vašeg doma.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar