03.05.2023 Komentari: 0

Kako odabrati zavese za dnevnu sobu u trendi i opuštenom stilu

Zavese su jedan od onih trendi i upečatljivih detalja koji će izgled svakog prostora podići na jedan viši nivo. Svaki moderno dekorisan kutak ih poseduje, međutim, osim što ulepšavaju, one i čuvaju vašu privatnost od znatiželjnih pogleda. Ako želite da znate kako odabrati zavese za dnevnu sobu tako da one oplemene vaš dnevni boravak, onda sledite naše savete i nećete pogrešiti.

zena razgrce zavese u dnevnoj sobi

 

Tri zlatna pravila pri izboru zavesa


Dnevni boravak je mesto u kojem provodimo vreme često i zato nije ni čudo što je ova prostorija uvek najopremljenija. Odabir zavesa ne bi trebalo shvatati olako jer kao što mogu da podignu izgled vašeg kutka, one isto tako mogu i da ga naruše. To važi čak i ako su u pitanju najlepše, pa i najskuplje zavese. Jednostavno, ako one ne priliče svim ostalim stvarima u okolini, njihov efekat će biti posve suprotan od očekivanog. Da vam se ovo ne bi desilo, povedite računa o sledećem pri izboru zavesa:

  • Print (dezen) i boja zavesa – moraju se uklopiti sa nameštajem u vašoj dnevnoj sobi, kao i sa bojom zidova. Dakle, isto je kao i kad birate garderobu. Sve mora biti usklađeno kako bi izgledalo stilski dobro. Uz nameštaj živopisnog kolorita najbolje pristaju monohromatske, jednobojne zavese jer previše šarenila izgleda nakaradno. No, ako je vaš nameštaj sveden, onda su šarene zavese, zavese jačih boja prihvatljive.
  • Zavese moraju biti usklađene sa veličinom dnevnog boravka – manji dnevni boravak izgledaće vizuelno veći uz prozirne i zavese svetlijih tonova. Zavese intenzivnijih boja u malom prostoru još više bi ga suzile, te bi on izgledao skučenije i zatvorenije no što zapravo realno jeste. Ako imate veliku dnevnu sobu, onda imate i više slobode pri odabiru, te se zaista možete prepustiti mašti i uživati u raznim kombinacijama boja i teksture.

dnevna soba- dizajn u braon boji-zavese i draperije

  • Dužina zavesa – mali dnevni boravak dojmiće se vizuelno većim ako birate kraće zavese, dok su duge i raskošne zavese prikladnije za veće prostore.
  • Gustina nabora – naša preporuka je da uvek birate gušće nabore jer će tako sama zavesa dobiti na volumenu i izgledaće punije i bogatije. U tom smislu idealan je razmer 1:3.

 

Kako izmeriti zavese?


Svaki dobro poznat i klasičan tip zavesa meri se na isti način: širina zavese puta njena visina. Vođeni time daćemo vam 3 najčešće varijante:

 

  • Zavese do štoka prozora – kod njih se meri visina od donjeg dela vaše plafonske ili zidne garnišne do štoka samog prozora, a onda se odbije 2 cm
  • Kratke zavese do radijatora – u ovom slučaju meri se visina od donjeg dela zidne ili plafonske garnišne do vašeg radijatora, a onda se odbije 3 cm
  • Zavese do poda – određuju se merenjem visine od donjeg dela zidne ili plafonske garnišne do poda, a zatim se odbije 2 cm

stilski boho namestaj u dnevnoj sobi-zavese


Kada je u pitanju širina materijala ona se kod sva tri slučaja meri na isti način, te se množi širina garnišne sa 2, a ako je u pitanju tanji materijal, onda se pomnoži sa 2 i po.

 

Zašto su rolo zavese koje se kače na prozor odličan izbor?


Ove najjeftinije rolo zavese idealno pristaju baš svakom dnevnom boravku kako zbog svoje praktičnosti, tako i zbog svoje ekonomičnosti budući da su veoma lake za održavanje. Zbog svega toga one su postale veoma popularne kako u svetu, tako i kod nas. Veoma lak mehanizam kačenja uglavnom je kod njih uvršten u cenu samih zavesa. Odlična su zaštita od sunca, a možete ih naći u raznim dezenima i bojama, kao i veličinama, te pristaju uz baš svaki dnevni boravak.

 

Trakaste zavese od konca


Postoji više vrsta trakastih zavesa ali ove od konca su definitivno naš favorit budući da odišu nekom egzotikom. Lepota končane izrade je u tome što se on minimalno presijava na svetlosti, te će ovakve zavese pružiti sofisticiranost vašoj dnevnoj sobi. Osim što krase prozore, one idealno pristaju i svim otvorima koji nemaju vrata, a baš kao i rolo zavese dostupne su na prodajnim mestima u raznim bojama.

Kada birate zavese za vašu dnevnu sobu, zapamtite da je lepota u jednostavnosti i funkcionalnosti i neka vam to bude glavno merilo pri odabiru.

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar