05.11.2020 Komentari: 0

Kako od prostorije u kući napraviti kancelariju?

Iako smo svedoci činjenice da su kompjuteri skoro zaboravljeni i prevaziđeni, te mnogi od nas imaju laptopove i mogu raditi gde god da se nađu, potrebno je da ipak imate svoj prostor koji će podsticati vašu produktivnost. Rad od kuće je za jedne raj, a za druge pakao. Kao i sve u životu ima svoje prednosti i mane, a samo je pitanje na šta obraćate pažnju i znate li da maksimirate prednosti. Kako biste sa lakoćom završavali svoje radne zadatke umesto da ih razvlačite do kasno uveče, potrebna vam je kućna kancelarija. To je najbolji odgovor na čuveno pitanje “Kako raditi od kuce”? Nije važno da li je ona velika ili mala. Važno je da bude uređena u vašem stilu, te da se osećate prijatno u toj prostoriji. 

foto: depositphoto.com

Kancelarija ne sme biti spavaća soba


Potpuno je jasno da se kvadrature naših stanova i kuća razlikuju, te da nije svako u mogućnosti da ima prostoriju koja će biti samo i isključivo samo radni prostor. Ukoliko je to vaš slučaj, prva preporuka je da izbegavate spavaću sobu za rad. Svima se čini idealan rad iz kreveta u pidžami, međutim, to utiče negativno na našu produktivnost. Ono što je vama potrebno jeste da se izdvojite i napravite svoj radni kutak, umesto radne sobe. Mnogi se pitaju kako raditi od kuce, pogotovo ako je kuća puna? Nije jednostavno, ali nije ni neizvodljivo. Pronađite deo svog stana ili kuće u kome vam je najprijatnije i koje podstiče vašu kreativnost i maštovitost.

Ukoliko pak imate tu mogućnost, jednostavnim harmonica vratima pregradite dva kvadrata i od njih stvorite svoj radni prostor. Ova opcija odlična je svakako u situacijama kada znate da ćete na duži rok raditi od kuće ili ste već freelenser.
 

Svetlost je najvažnija


Kada je rad od kuće u pitanju, najvažnije i najteže je održati koncentraciju, s obzirom na to da imamo mnogo “ometača”. Potrudite se da prostorija koju preuređujete u svoj radni prostor bude sa što više prirodne i veštačke svetlosti. Ukoliko vaš mozak i telo gladuju za kiseonikom i svetlošću, bićete pospani, neproduktivni, a povrh svega – nećete uživati u svom poslu. Investirajte u osvetljenje, jer ono povećava vašu produktivnost. Neproduktivnost je prva stavka koju treba sprečiti kada je u pitanju rad od kuce. Iskustva pokazuju da se navike mogu izmeniti vrlo lako, samo uz malo volje… i svetlosti.

 


 

Udobna stolica rešava sve probleme


Kada je opremanje kućne kancelarije reč, sto može biti bilo kakav, ali je najvažnije na kakvoj stolici sedite? Stolice su te koje takođe utiču na našu produktivnost, ali pre svega na zdravstveno stanje. Nepravilan položaj kičme dovodi do velikih problema. Osim toga, neprijatan bol sprečavaće vas u tome da svakodnevno dajete svoj maksimum. Kada je u pitanju rad od kuce, iskustva pokazuju da se posao mnogo brže završava ukoliko se vi osećate kao da ste u pravoj kancelariji. Zato investirajte u stolicu na kojoj provodite veći deo dana i unapred ste rešili veliku stvar.


Stari VS multifunkcionalni nameštaj

 

Kako raditi od kuce kada su deca razbacala igračke, nameštaj je glomazan, dnevna soba mala? Ukoliko po kući imate gomilu starog nameštaja koji nije funkcionalan i ne služi svrsi – rešite ga se. Kupite jednostavne, visoke police koje će osloboditi prostor. Na taj način dobićete po visini dodatne pregrade za odlaganje stvari, a po širini mnogo više mesta. Upravo takvim oslobađanjem prostora možete jedan deo radne sobe preurediti tako da izgleda kao biblioteka. Danas ima toliko praktičnih komada nameštaja koji se podižu i spuštaju po potrebi, pa niko ne mora ni da zna da su vrata te komode ustvari podižuća ploča koja predstavlja vaš radni sto kada se spusti. Na taj način imate dupli benefit – izmenili ste i dekorisali dnevnu sobu knjigama i dobili radni prostor koji ne zauzima mnogo mesta.

 


 

Poigrajte se detaljima


Ono što je najvažnije u uređivanju kućne kancelarije jeste da se zapitate – šta vas to pokreće, šta čini da budete produktivni, šta vas “tera na akciju”? Možete napraviti mini kućnu biblioteku u sobi koju ste preuredili u kancelariju. Dodajte lampe, postere sa citatima, svoj omiljeni pribor za rad, poneku saksiju sa cvećem koje će osvežiti kako energiju prostora, tako i vašu energiju. Maštovitost mora da proradi – jer upravo to zahteva rad od kuce. Iskustva pokazuju da je itekako moguće biti produktivan u kućnim uslovima, samo uz dobru organizaciju posla i radnog prostora. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar