07.06.2018 Komentari: 0

Kako izgleda adaptacija stana?

Ako prvi put radite adaptaciju stana, onda se verovatno pitate kako to izgleda. Odnosno, koji su koraci prilikom adaptacije stana, šta je ono što morate prvo da uradite, kako će teći radovi, kako da se organizujete i slično. Tu se zaista javlja veliki broj pitanja i naravno da nemate na sva pitanja odgovore, jer vam je ipak prvi put. Pročitajte savete kako da na pravi način adaptirate stan, u skladu sa vašim željama i potrebama.

Ukoliko niste baš sigurni kako će sve to izgledati trebalo bi da razgovarate sa profesionalcem ili sa nekim ko je skoro radio adaptaciju i to detaljno. Profesionalci se sa radovima u vezi sa adaptacijom stana susreću gotovo svaki dan, tako da to njima neće biti ništa nepoznato, a vama će izuzetno olakšati zadatak. 

 

Ako je u pitanju kuća, onda je jedno od najvažnijih pitanja - ugradnja fasade. Naravno, ukoliko je nemate. Fasada je ono što ostavlja utisak, uočljiva svakome, to je “lična karta” svake kuće. Zato je vrlo važno da dosta vremena i pažnje posvetite i nekim od spoljašnjih radova na kući.

 

Demontaža

 

Naravno, jasno je da ćete prvo sve ono što vam više ne treba izbaciti napolje. Dobra stvar kod adaptacije stana jeste to što ćete se otarasiti i nekih sitnica, koje vam izuzetno dugo stoje u stanu, a ni za šta vam nisu potrebne. Međutim, sada ne govorimo o tim sitnicama. Govorimo o drugim stvarima, koje čine sastavi deo adaptacije. I tu mislimo na skidanje starijih podova (na čije će mesto doći novi parket ili laminat), zatim svih onih oštećenih i starih pločica, kao i sanitarije, ali i električnih elemenata. Dakle, sve ono što je staro i što planirate da zamenite prvo treba da skinete i izbacite i vašeg stana. Tu se naravno može javiti i mnogo šuta, tako da ovde treba da imate u vidu jednu stvar. Šut se nosi na deponiju, nikako se ne ostavlja u kontejneru.

 

Zamena instalacija


Pre bilo kojih radova daljih, morate se pobrinuti i za instalacije. Ovde mislimo na elektroinstalacije, kao i na vodoinstalacije. Dakle, važno je da proverite instalacije čak i ako su one pre adaptacije stana funkcionisale savršeno. Uvek se može ispostaviti da postoji neki kvar, koji je bolje u startu popraviti i onda mirno nastaviti sa adaptacijom stana. Sada je i pravi trenutak da sve stare, pregorele sijalice pobacate i zamenite ih led sijalicama.

 

Gipsani radovi, sređivanje rupa i postavljanje pločica


Kada završite radove u vezi sa instalacijama, potrebno je da se usresredite na gipsane radove. Pre postavljanja pločica ili pre krečenja, morate da sredite rupe na zidovima. I ne samo da sredite rupe na zidovima, nego morate i da izravnate sve one neravne i ispupčene delove. Ukoliko to ne uradite rizikujete da na kraju kompletni radovi, odnosno završni proizvod ne bude onakav kakvim ste ga zamišljali. Zatim sledi postavljanje pločica. Kada je ovaj posao u pitanju morate da budete vrlo pažljivi, a ako nikada do sada niste postavljali pločice, onda treba da u pomoć pozovete one ljude, tačnije profesionalce koji se time bave.

 

Na kraju - krečenje


Kada ste sve to završili sledi krečenje i slede ostali završni radovi. Izaberite boju koja se uklapa u vaš enterijer, izaberite one boje vas najbolje opisuju i izaberite one boje koje vam i te kako prijaju i koje volite. Samo na taj način volećete i stan u kojem živite. Naravno i u ovom slučaju se preporučuje stručna pomoć ukoliko nikada do sada niste krečili i ukoliko smatrate da vam to neće ići od ruke. Pored krečenja u obzir dolazi i postavljanje podova, ali i sitnija uređenja stana. Kada radite adaptaciju stana treba da razmislite i o nekim sigurnosnim aspektima, odnono o sigurnosnim vratima ili možda alarmu. 

Povezane teme:  

Komentari(0) Napiši komentar

Ostavi komentar